Je zou het misschien niet verwachten maar in Zuid Zweden wordt al op grote schaal wijn verbouwd. In de regio’s Skåne en Halland is het dankzij het microklimaat ter plekke en de steeds noordelijker opschuivende wijngrens als gevolg van de klimaatveranderingen, steeds beter mogelijk om goede wijnen te produceren. Dit doen ze in Zweden nu al zo’n 20 jaar en de resultaten mogen er ondertussen wezen. Zweden telt nu al meer dan honderd wijnboeren, waarvan ongeveer een derde wijn produceert die zo professioneel en goed is dat deze klaar is voor de verkoop. Toch zijn het niet alleen de steeds verbeterde kunst van het wijn maken die bijdraagt aan het succes van de Zweedse wijnen, maar ook de mogelijkheid om de wijnboederijen zelf te bezoeken. Er zijn overal rondleidingen, proeverijen en – steeds vaker- ook verschillende accommodatie mogelijkheden. Als interesse hebt in vinologie dan wil je de wijn namelijk niet alleen thuis aan de keukentafel drinken, maar vooral ook van dichtbij meemaken. Je wilt weten waar en hoe de wijn wordt geproduceerd. Wijnbouw is immers nog steeds een zeldzaam fenomeen in het hoge noorden. De Zuid-Zweedse regio Skåne heeft nu ongeveer 30 wijnproducenten. Deze regio wordt dankzij de vruchtbare grond ook wel de “voorraadkast van Zweden ” genoemd. Maar ook in de aangrenzende provincies Halland en Blekinge en de eilanden Gotland en Öland zijn succesvolle wijnproducenten gevestigd.
Hieronder een paar voorbeelden van wijnhuizen die je kunt bezoeken:
Arilds Vingård wordt beschouwd als de grootste wijnproducent van het land. Het bedrijf ligt charmant op de zuidelijke hellingen van Kullaberg, ten noorden van Helsingborg. De gastenkamers en glamping-tenten staan er tussen de wijnranken. Op de 23 hectare staan ongeveer 125.000 wijnstokken die druiven leveren voor witte, rosé en mousserende wijnen. De belangrijkste druivensoort is de schimmelresistente Solaris, die het best gedijt in het koele Scandinavische klimaat en wijn produceert met een aangename zuurgraad. Vanwege deze eigenschappen is Solaris de meest verbreide druivensoort in Noord-Europa.
Gute Vingård op Gotland maakt ook gebruik van deze weerbestendige druif. Gute werd opgericht in 1999 en is daarmee een van de eerste Zweedse wijnhuizen. Dit bedrijf werkt uitsluitend biologisch-dynamisch. Het restaurant op de wijnboerderij richt zich op authentiek, eerlijk, lokaal geproduceerd voedsel. De accommodatie ter plekke is boekbaar via de Zweedse SFT vereniging.
In de kustrijke regio Halland is Ästad Vingård een echte bezoekersmagneet geworden. Hier wordt biologische wijn geproduceerd die geschonken wordt in het eigen Michelinster-restaurant. Overnachten kan in het eigen hotel met luxe spa.
Maar één wijnmakerij springt eruit: Blaxsta Vingård . Dit is de meest noordelijke wijnproducent van Zweden. Het bedrijf ligt in de regio Södermanland, op minder dan twee uur rijden van Stockholm. De plaatselijke wijnboeren Göran en Ulrika Amnegård verbouwen er- als enige in Zweden – de edele druivensoorten Merlot en Chardonnay. Hier wordt van Vidal Blanc-druiven bekroonde ijswijn gemaakt. Het eigen restaurant “Kung Blacke” wordt geprezen door de Zweedse fijnproeversgids White Guide en in de gerestaureerde gebouwen uit de 17e eeuw zijn nu 15 hotelkamers gevestigd.
Op het Zuid Zweedse schiereiland Bjäre is momenteel ook een nieuwe wijnprocent actief. Daar hebben Christian en Halldora von Koenigsegg – wereldberoemd om hun luxueuze sportwagens – vorig jaar nog een productiebedrijf met 85.000 wijnranken opgekocht. Het duurt nog even voordat de eerste flessen verkrijgbaar zijn – maar toch is het wijnhuis nu al het gesprek van de dag.
Het is bij een bezoek aan wijngaarden in Zweden belangrijk om te beseffen dat in Zweden de verkoop van de meeste alcoholische dranken is voorbehouden aan de staatswinkels van Systembolaget. De wijnproducenten kunnen de wijn dus niet vanaf hun eigen terrein verkopen aan toeristen. Serveren in het eigen restaurant en wijnproeverijen zijn gelukkig wel toegestaan.