Dat de Gault & Millau Gids dit jaar koos voor Nederland als gastland, is geen toeval. Want wanneer je Nederland doorkruist, passeer je de ene smaakvolle regio na de andere. Eén van die regio’s is Zeeland. Zodra je de grens oversteekt maak je kennis met het sappige Zeeuwse dialect, maar evenzeer met de rijke Zeeuwse wateren. De Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee: alle drie zijn ze kweekvijvers van zilte zaligheden. Denk aan dagverse vis, de lekkerste schaaldieren en duurzaam gekweekte zeegroenten. Wij geven je vijf redenen waarom Zeeland op jouw culinaire wishlist moet staan!
Vaar mee met een kreeftenvisser
Wat het culinaire klimaat in Zeeland uniek maakt, is de Oosterscheldekreeft. Pas na zeven jaar zijn de kreeften volgroeid en dat verklaart de malse, zoetere en subtiele smaak van het kreeftenvlees. Wil je het zelf ontdekken? Treed dan aan boord van een prachtig jacht dat je meeneemt op Oosterscheldekreeft-tocht! Na een sprankelend glas bubbels en een bezoek aan het Nationaal Park de Oosterschelde ontmoet je een professionele kreeftenvisser. Achteraf staat er op het jacht een heerlijke kreeftenbisque op je te wachten… De trots van de Zeeuwse keuken kan je onder andere ook proeven in toppers als Codium in Goes en De Kleine Toren in Baarland.
Bezoek een eeuwenoude oesterkwekerij
De Oesterij in Yerseke is misschien wel de bekendste van heel Zeeland. Sinds 1906 kweekt de familie Dhooge er schaal- en schelpdieren. Iedere dag beoefenen ze verschillende oesterkweekmethodes, varen eigen schepen uit en beschermen ze oesters tegen hun natuurlijke vijanden. Tijdens je bezoek aan de kwekerij heb je een uniek uitzicht over de historische oesterputten en de Oosterschelde. Maar, hoe kan het ook anders: je kan er naast bezoeken, ook proeven. Op de prachtige terrassen geniet je van de pure oesters, mosselen, kreeft of fruits de mer. Begin je al te watertanden?
Ontdek het assortiment zeegroenten
We have some more! Naast de heerlijke vis en schaaldieren, vind je in Zeeland ook zeegroenten als garnering op je bord. Denk aan zeewieren en zeekraal, maar ook aan wilde zeekruiden zoals Schorrenkruid en oesterblad. Wanneer je op de dijken in Zeeland wandelt, word je omringd door zoutwatermeren en de zee. Die combinatie biedt de unieke omstandigheid om zilte groenten te kweken. Je kan ze lekker zelf plukken in de duinen of kopen bij een ambachtelijke, gastvrije zeegroentenboer. Bijvoorbeeld bij het familiebedrijf Zeeuws Zilt ZeeKraal. Daar experimenteren ze zelfs met exotische zeebanaantjes.
Proef Zeeuwse bessenwijn
Jawel, in Zeeland wordt ook wijn gemaakt. En dat van blauwe bessen. Boonman’s Wijnmakerij in Nieuwdorp bestaat al vanaf 1993 en ontstond door een deel van de bessenteelt te gaan gebruiken om wijn te maken. Tegenwoordig wordt er niet alleen wijn gemaakt op de boerderij maar ook gezonde bessensap, confituren, chutneys en sauzen. Je kan een excursie volgen op de boerderij en in de zomer genieten van een tentoonstelling over ‘de bessenteelt vroeger en nu’. Schol!
Sluit af met een typisch dessert
De Zeeuwse chefs verwennen je van aperitief tot dessert. Zo staat Zeeland bekend om een zoete specialiteit: de bolus. Het gebak heeft nog wortels in Spanje en Portugal, maar vind je nu bij iedere Zeeuwse bakker in de toog. Het zoet, smeuïg, gesuikerd broodje past het best bij een gezellige koffieklets, theekransje of een heerlijk chocomelk-momentje. Oh ja, vergeet er geen toef Zeeuwse roomboter op te smeren. Een guilty pleasure, dat mag hé?
België meets Zeeland
Belgische topchef Filip Claeys verliet voor eventjes zijn keuken van sterrenrestaurant De Jonkman en bracht een bezoek aan Zeeland. Wouter Kik, op zijn beurt tovenaar in de keuken van restaurant Codium liet hem kennis maken met de smaken van Zeeland.