Wallonië met de trein, te voet en per fiets

Sprookjesachtige kastelen, diepgroene wouden, grillige rotsformaties, zinnenstrelend abdijbier, michelinsterrestaurants en waterrijke valleien. Je vindt het allemaal op nog geen paar uur rijden van je eigen voordeur. Sterker nog: je kan Koning Auto gewoon thuislaten deze keer en reizen met de trein, per fiets en met de benenwagen.

Voor de citytrippers: vertier in en rond de stad

Namen, Luik, Charleroi, Bergen, Doornik, het zijn allemaal steden die gemakkelijk bereikbaar zijn met de trein. Eenmaal ter plekke kan je bijna alles te voet of met de fiets doen. Een last minute citytrip in eigen land is dus zo geregeld.

In Namen kan je je ogen de kost geven aan hedendaagse kunst langs de oevers van Samber en Maas en verdwalen in gezellige steegjes, met een resem aan leuke winkeltjes. In Luik geniet je uiteraard van de beste Luikse wafels maar bepalen vooral kunst en cultuur de uitstraling van de stad. Geen wonder dat de stad kandidaat is om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2030. Charleroi op zijn beurt, was ooit het middelpunt van de industrie in België, nu is het een bonte mix van streetart, fotografie, moderne kunst en lokale specialiteiten die vooral de citytripper aanspreekt.

Voor de spoorliefhebbers: wandel van station naar station

Een andere eco-minded optie is een van de wandelingen over de Grote Routepaden van Wallonië, tussen de haltes en stations van de NMBS. Je dag begint in se vanaf het moment dat je de trein opstapt. Eerst geniet je van het veranderde landschap, dan kom je aan in een voor jou tot dan onbekende streek.

Sinds een aantal jaar zet het tijdschrift GR Sentiers routes tussen twee stations op de rails. In deze gids vind je maar liefst twintig 100% groene routes met gemiddeld een goede twintig kilometer om af te leggen. Dit uiteraard op je eigen ritme, alleen, met familie of vrienden.

Deze permanente routes, gemarkeerd GR of GRP, laten je het erfgoed van Wallonië ontdekken, inclusief de rijkdom van zijn landschappen, zijn fauna en flora, zijn geschiedenis en zijn architectuur. Elke voorgestelde route bevat een kaart (verdeeld in verschillende kleine sectoren) met een wegomschrijving.

Voor de backpackers: in groep van hostel naar hostel hoppen 

Je bent jong en je wilt wat! En je wilt vooral je ecologische voetafdruk beperken. ‘Les Auberges de Jeunesses’ stelt een slow tourism parcours voor waar je van de ene naar de andere herberg reist. Reizen maakt dus deel uit van de reis en je kiest resoluut voor zachte mobiliteit. Openbaar vervoer in combinatie met wandelen of fietsen.

De Hicycle tour legt de focus op de fiets. Je kan kiezen voor een kort weekendje weg maar er zijn ook rondreizen van 5 dagen met zowel een makkelijke als wat moeilijkere lus.

Niet zo behendig op de fiets? Dan kan je kiezen voor de Hiking Tour. Wat denk je van een wandeltocht tussen Namen en Bouillon of tussen Luik en Malmedy? Het dient geen betoog dat deze tochten niet enkel goed zijn voor je fysieke welzijn, maar ook je mentale well-being een boost kunnen geven. Je bouwt samen een collectief reisverhaal op in een fantastische omgeving, je geest voor avontuur wordt aangewakkerd en je leert elkaar beter kennen! Leeftijd: vanaf 14 jaar.

Voor de kilometervreters: met de trein, fiets en te voet

Voor wie langer in Wallonië wenst te verblijven dan enkel een weekendje weg, heeft VISITWallonia verschillende parcours uitgestippeld waar je trein, fiets en te voet combineert en waar je makkelijk een weekprogramma mee kan vullen.

Je uitstap begint uiteraard altijd aan een treinstation. Je hebt dan de keuze om met de trein en de fiets of met de trein en te voet te reizen. De routes zijn onderling koppelbaar: door ze te combineren heb je de mogelijkheid om een diverse en vooral duurzame vakantie zelf in elkaar te steken.

Een van de iconische routes is onder meer die tussen Gouvy en Aywaille waar je heerlijk kan vertoeven in prachtige natuurgebieden in het hart van de Ardennen.