Waar Ibiza bekend staat als partyeiland, wil Formentera – op zo’n 7km ten zuiden van Ibiza – zich liever onderscheiden als familievriendelijke bestemming en vakantieoord voor rustzoekers. Langs de 69 km lange kustlijn vind je idyllische stranden met onvoorstelbaar kristalhelder zeewater hetgeen Formentera een populaire strandvakantiebestemming maakt. Maar het is slechts een aspect van het veelzijdige eiland, wandelaars, fietsers en watersportliefhebbers komen er ook ruimschoots aan hun trekken en zelfs vogelaars, plant- en cultuurliefhebbers: het kleine eiland met een oppervlakte van 83km² telt maar liefst 600 planten- en bloemensoorten en 200 soorten vogels.
Omvangrijk vogelrijk
Vaar je met de ferry van Ibiza naar Formentera of vice versa, grote kans dat je de Scopoli’s pijlstormvogel, de Vale pijlstormvogel, de kuifaalscholver en de Audouins meeuw al spot. Nabij de duinen van s‘Alga en Espalmador vindt men broedplaatsen voor onder meer strandpleviers, steltkluten en bergeenden.
Ook de zoutmeren van Formentera Ses Salinas is een gewilde foerageerplek voor trekvogels, waaronder de geoorde fuut, de purperreiger, graszangers, kleine zwartkop en de Balearische grasmus. De hoogste plek op het eiland, La Mola in het oosten, is een favoriete verblijfplaats van o.m. distelvinken, hoppen, klauwieren, tapuiten. In de zomermaanden spot men hier ook zomertortels, de grauwe vliegenvanger en ransuilen. De locatie om vale pijlstormvogels te spotten is de steile kalkstenen klifkust van La Mola. Ook de Scopoli’s pijlstormvogels, stormvogeltjes, rotsmussen, blauwe rotslijsters en gierzwaluwen.
Het zuidelijke punt van Formentera – Cap de Barbaria – is de habitat van een aantal unieke vogelsoorten waaronder de kortteenleeuwerik alsmede de thekla’sleeuwerik. Deze laatste is een endemische vogelsoort die alleen op de Balearen voorkomt. Ook duinpiepers, de griel, kiekendieven en dwergarenden zie je hier. In de Vogels van Formentera brochure vind je ook een opsomming van alle ruim 200 vogelsoorten.
Plantenwalhalla
Voor tuin- en plantenliefhebbers zijn de lente en de herfst de twee mooiste seizoenen om de flora van Formentera in al zijn pracht en praal te aanschouwen. In de bossen van Formentera vindt men onder andere de plantenbiotoop maquis en de zeldzame aardbeiboom. Wanneer de begroeiing minder dicht wordt, treft men ‘garrigue’ aan – dwergstruiken met daartussen onder meer rozemarijn, tijm en citrusrozen. Ook kegeltijm met zijn geurende violet-blauwe bloemen zie je overal op het eiland en het is een wezenlijk ingrediënt van de bekende kruidenlikeur ‘licor de hierbas’ op het eiland.
Maar liefst 17 inheemse orchideesoorten bloeien in Formentera, waaronder de bijenorchis, hondskruid, wantsenorchis en de poppenorchis. In de plantenbrochure vind je een foto-overzicht van alle 17 variëteiten en de bloeiperiode.
Duinen
De duingebieden op Formentera kennen een grote variatie aan planten en bloemen. Biestarwegras, zeeraket, rolklaver, blauwe zeedistel, zeewinde en de strandnarcis en een van de botanische pareltjes op het eiland Silene cambessedesii, een soort koekoeksbloem.
Vanwege het bijzondere microklimaat vind je rond de kliffen van La Mola enkele bijzondere planten van bijzondere ecologische waarde waaronder de Biscutella ebusitana (bilkruid), Asperula paui (bedstro) en de Scabiosa cretica (een soort duifkruid) met prachtige violet-lila gekleurde bloemen. In totaal telt Formenetra meer dan 20 endemische plantensoorten.
Gemiddelde temperatuur
Formentera maakt onderdeel uit van de Spaanse Balearen eilandengroep en ligt in de Middellandse Zee. Temperatuur tussen mei en oktober varieert van 22 tot 28 graden. Ook de wintermaanden zijn aangenaam met gemiddeld 5 uur zon per dag. Het eiland is te bereiken via Ibiza met frequente boottochten van 30 minuten naar de haven van La Savina.