Vier de lente in Estland

Als de dagen langer worden, de zon meer kracht krijgt en de witte wereld groen kleurt, weet je: het is lente! De natuur in Estland ontwaakt en daar zijn de Esten maar wat blij mee. Voor velen is de lente het moment om de natuur in te trekken. Ga op zoek naar eetbare planten, spot de mooiste vogels op hun trektocht of kano dwars door het ondergelopen bos heen. De lente in Estland is een feestje!

Voedsel verzamelen in de natuur

In de lente komen planten tot leven. Het sap stroomt van de wortels naar de takken van de boom, de knoppen barsten open en de bladeren ontvouwen zich. Als je weet waar je op moet letten, is de natuur is een ware voorraadkast. In de bossen van Estland vind je een vele berken. Het berkensap, vol vitamine B en C, antioxidanten en mineralen, kun je aftappen en opdrinken. Verser sap bestaat er niet! Esten zijn ook dol op wilde kruiden plukken. Brandnetels, die volgens de oude Esten niet alleen ontstekingen verzachten, maar ook je huis beschermen tegen de bliksem. Of wilde knoflook, heerlijk in salades, soepen en kruidenboter. Wist je dat wilde knoflook in de lente 15 tot 20 keer meer vitamine C bevat dan citroenen? Veel restaurants en plaatselijke cafés bieden in april zelfgemaakte groene knoflookpasta aan die ze meestal zelf hebben geplukt. Paardenbloemen zijn al sinds de oudheid een gewaardeerd medicijn. In de volksgeneeskunde wordt paardenbloem gebruikt om het lichaam te ontgiften en energie te geven.

Vogels spotten

Jaarlijks worden in Estland ruim 380 vogelsoorten gespot. Daarmee staat Estland in de top drie vogelspotbestemmingen in Europa. Het vogelseizoen begint al in maart. Het Matsalu Nationaal Park in West-Estland is de belangrijkste tussenstop en voedsellocatie voor trekvogels op hun reis tussen het Noordpoolgebied en West-Europa. Aan de rotsachtige kustlijnen kunnen vogelliefhebbers op zoek gaan naar zwanen en zeevogels. In de dichte, stille bossen spot je zeldzame soorten dwerguilen en auerhoenen. Ook kun je zes soorten adelaars zien en acht van de negen spechtensoorten die in Europa voorkomen. Deze prachtige vogelsoorten kan je ook bewonderen onder begeleiding van een gids die je alles kan vertellen over hun gedrag, habitat en verblijfplaats.

Kanoën in ondergelopen bossen

In Estland bestaan er niet vier, maar vijf seizoenen. Dit bijzondere, vijfde seizoen is de tijd van overstromingen in het vroege voorjaar. Dan is er niet genoeg ruimte in de stroomgebieden van de rivieren Halliste, Raudna en hun zijrivieren voor het water van de smeltende sneeuw. Wanneer de rivier de Halliste buiten haar oevers treedt en de omliggende weilanden en bossen onder water zet, kun je kanoën in het Soomaa National Park. Neem een gids voor wat extra informatie tijdens deze een unieke ervaring!