De Provence staat bekend om haar smaakvolle recepten en producten zoals ratatouille, olijfolie, tapenades, aïoli en wijn. Andere zijn minder bekend of geheim, maar maken evenzeer deel uit van het culinaire erfgoed van de Vaucluse. Ze zijn stuk voor stuk te ontdekken en te proeven volgens de seizoenen.
Whisky (vanaf 2024)
De familie Vayson de Pradenne heeft haar distilleerderij in de zomer van 2021 verhuisd naar het middeleeuwse kasteel van Barroux. Fanny en Jean-Baptiste werken er aan een whisky op basis van eenkoren van de Ventoux. De eerste vaten zullen klaar zijn in 2024, maar in afwachting is een bezoek aan het kasteel of de distilleerderij een aanrader. Het theesalon, waarvan het terras uitkijkt op de binnenplaats, is nog een extra reden om er halt te houden.
Saffraan (oktober /november)
Saffraan en de Vaucluse: het is een zeer oud liefdesverhaal. De duurste specerij ter wereld wordt er opnieuw geteeld door 7 saffraantelers. In de Dentelles de Montmirail hebben Marie en François Pillet zich twintig jaar geleden op saffraan gestort en een kostbare tuin rond hun prachtige gastenverblijf aangelegd. Alles gebeurt er met de hand om de kwaliteit van de saffraan te bewaren. Deze plek kun je ook ontdekken tijdens de bloei- en plukperiode in oktober/november.
Meloen van Cavaillon (mei tot september)
Deze ronde vrucht kende hier haar gouden eeuw in de 19e eeuw. Tegenwoordig is de Vaucluse het tweede belangrijkste departement van Frankrijk voor de meloenteelt, met 430 meloenboerderijen. Proef deze lekkernij eens bij Jean-Jacques Prévôt, een chef met een grote verbeeldingskracht die dol is op meloen! Hij maakt er van mei tot begin september een echt ‘festival’ van met een menu dat volledig in het teken staat van meloen, zowel rauw als gekookt.
Kersen van de Côteaux du Ventoux (half mei tot half juli)
De teelt van kersen ontwikkelde zich in de Vaucluse in het begin van de 20e eeuw wegens de winterhardheid van de kersbomen en het grote verlies van olijfbomen die jammer genoeg de opeenvolgende winters met strenge vorst niet hadden overleefd. De kers heeft uiteindelijk de bovenhand gehaald, temeer omdat haar plukseizoen tussen dat van de olijven en de abrikozen valt. Vandaag is de Vaucluse de belangrijkste producent van kersen in Frankrijk. Sinds 2019 heeft de kers van de Côteaux du Ventoux haar eigen beschermde geografische aanduiding, de eerste die in Frankrijk aan kersen is toegekend!
Pistache (september/oktober)
Dankzij enthousiaste en vastberaden lokale banketbakkers en boeren worden er opnieuw pistachenoten geteeld in de Vaucluse. Nougat, koekjes, ijs … pistache zit in de bereiding van talrijke overheerlijke producten waarvan de Provence alle geheimen kent! In La Bastidonne in de Luberon heeft Jean-Louis Joseph begin 2019 meer dan 600 pistachebomen tussen wijngaarden, olijfbomen en truffeleiken geplant. De eerste oogst wordt binnen 4 jaar verwacht.
Granaatappel (oktober)
De granaatappelboom is resistent tegen ziektes en plagen. Daarom is hij uitermate geschikt voor biologische landbouw. De teelt van granaatappels is opnieuw opgestart in 2005 door een landbouwer uit Gard en anderen zijn hem gevolgd. Vandaag bestaan er een twintigtal producenten in Provence-Alpes-Côte d’Azur. Neem eens een kijkje bij ‘Le Mas du Lauzas’ in Malaucène of Grenaddict. In restaurant ‘Italie là-bas’ in Avignon proef je gerechten op basis van lokale granaatappel.
Truffel (half november tot half maart)
Vijf truffelkwekers hebben zich geëngageerd om het merk ‘Diamant noir du Vaucluse’ uit te dragen, het eerste collectieve merk van verse truffels, dat in november 2021 is gecreëerd op initiatief van het Syndicat des Producteurs de Truffes du Vaucluse. Het doel: de consumenten geruststellen die hun twijfels hebben bij de truffels op de marktkraampjes, omdat niets meer op een zwarte truffel uit de Vaucluse lijkt dan een andere zwarte truffel die van elders komt en soms geen smaak heeft. Dit merk garandeert dat het om de variëteit tuber melanosporum gaat, die afkomstig is van truffelvelden in de Vaucluse met goede productiepraktijken, waar de truffels rijp worden geoogst waardoor ze zeer smaakvol en vers zijn, d.w.z. dat ze minder dan 7 dagen na de oogst op de markt worden gebracht.