Provia, een associatie die professionele makelaars, projectontwikkelaars en vastgoedexperts uit de streek vertegenwoordigt, stelt dat Belgen goed zijn voor 14% van de vastgoedaankopen door buitenlanders in de Costa Blanca. Enkel de Britten kopen er meer huizen en appartementen, maar door de Brexit is er een daling van meer dan 30%. Ook tijdens de pandemie bleven de Belgen enthousiast over de regio, het aantal verkopen daalde slechts met 13%, dit is de minste daling qua nationaliteit. Provia communiceert dat de gemiddelde aankoopprijs daarentegen steeg met 12% tot 220.163 euro in 2020. Daarmee kopen de Belgen het duurste vastgoed in de regio, na de Nederlanders die gemiddeld 273.336 euro spenderen.
Stijgende vastgoedprijzen
De Costa Blanca biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding voor de Belgische koper, maar de prijzen beginnen terug te stijgen. De coronacrisis heeft de prijzen stabiel gehouden. Aangezien de beschikbaarheid van nieuwe woningen is verminderd en de bouwprijzen stijgen, verwachten zowel de banken als de vastgoeddeskundigen dat de prijzen de komende jaren terug zullen stijgen. De laatste beschikbare cijfers tonen terug een lichte stijging van de prijzen. In de gemeente El Campello is er nu reeds een stijging van 1.4%. In de provincie Alicante steeg de prijs per vierkante meter dit jaar zelfs al met 2,7%. Het bewijs dat kopers nu een goeie zet doen.
Aantrekkelijke verhuurmarkt
Veel Belgen halen extra rendement uit hun tweede verblijf door het ook op de verhuurmarkt aan te beiden. De Costa Blanca is een internationale topbestemming en trekt elk jaar miljoenen toeristen aan. Vanuit België alleen al zijn er maar liefst 33 vluchten per week. Al die toeristen genieten van 2.700 uren zonneschijn per jaar en van een mild klimaat dat schommelt tussen 15°C in de winter en 30°C in de zomer. Daarenboven zijn er ook veel mensen die er graag de winter overbruggen. Dus het ganse jaar door wordt alles goed verhuurd.
Ruime keuze
De Costa Blanca is ook populair bij de Belgen omdat de vastgoedmarkt er enorm divers is. Naast renovatieprojecten en bestaande panden schieten heel wat duurzame nieuwbouwprojecten uit de grond. En die voldoen aan strenge regels. Zo is de projectontwikkelaar tien jaar aansprakelijk voor de constructie. Extra gemoedsrust dus voor de nieuwe eigenaar.
Gelukkig helpt ook het Provia-label veel buitenlandse kopers op weg. Deze organisatie verenigt alle professionele makelaars, projectontwikkelaars en vastgoedexperts uit de streek. Zij kennen de markt op hun duim en gidsen je naar de meest betrouwbare en kwalitatieve panden. Vastgoedprojecten met het Provia-keurmerk zijn duurzaam en conform de wetgeving.