Rijg je de Turkse UNESCO-Werelderfgoedsites aaneen? Dan krijg je heel wat bijzonders te zien én doorkruis je het land op een unieke manier. Keuzestress? We lijsten de drie populairste sites voor je op en verklappen twee erfgoedsites die onlangs aan de Werelderfgoedlijst werden toegevoegd.
Türkiye nestelt zich op de grens van Azië en Europa. Het land speelde daardoor een sleutelrol in de menselijke geschiedenis en ligt dan ook bedekt met historische monumenten. Daarvan prijken er 21 op de Werelderfgoedlijst. Nog eens 79 monumenten en historische sites zijn in de running.
Uit de top 3: de historische buurten van Istanboel
Istanboel speelt een hoofdrol in de mondiale geschiedenis. Al meer dan 2.000 jaar lang doet de stad dienst als politieke, culturele en religieuze hotspot. Zo was Istanboel de hoofdstad van zowel het Romeinse, het Oost-Romeinse als het Ottomaanse Rijk. Dat rijke verleden domineert de skyline van de beroemde stad. Zo katapulteert de sprookjesachtige Hagia Sophia je terug naar de 6e eeuw en neemt de Süleymaniye moskee je mee naar de jaren 1500. Op het Sultanahmet plein bevond zich dan weer een imposante hippodroom gebouwd door de Romeinen. De twee gigantische obelisken en slangenzuil die er vandaag nog staan herinneren je aan deze rijke geschiedenis.
Uit de top 3: nationaal park Göreme en de rotsen van Cappadocië
Wist je dat de wind soms betoverende landschappen boetseert? Geen knapper voorbeeld dan de Turkse regio Cappadocië. Door decennialange erosie ziet het landschap er bijna buitenaards uit. Feeënschoorstenen in verschillende vormen duiken her en der op. Al valt er nog iets bijzonders te zien: in deze gesteenten holden verschillende bevolkingsgroepen rond de 4e eeuw na Christus ondergrondse huizen, kerken, tunnels en zelfs hele steden uit. De ondergrondse stad Göreme is ongetwijfeld één van de bekendste overblijfselen uit die tijd. Dit mysterieuze decor bezichtigen? Dat kan zelfs vanuit een heteluchtballon!
Uit de top 3: Efese
Vlakbij İzmir bots je op Efese. In en rond deze antieke stad deden archeologen ontelbare vondsten. En dat uit verschillende tijdperken. Zo legden ze er ruïnes uit de Bronstijd bloot. Al zijn het vooral de Romeinse overblijfselen die met de meeste aandacht gaan lopen. In het centrum van het oude Efese construeerden de Romeinen namelijk een adembenemende tempel ter ere van de godin Artemis. Het bouwwerk behoort tot de zeven klassieke wereldwonderen. Later, tijdens de eerste eeuw voor Christus, groeide Efese uit tot een invloedrijke havenstad. Tot de grond compleet verziltte en de stad compleet uitdoofde.
Nieuw op de Werelderfgoedlijst: Gordion
Tijdens de prehistorie zagen de landsgrenzen er helemaal anders uit. Zo regeerden de Frygiërs over een groot deel van Anatolië tijdens de IJzertijd. In Gordion haalden archeologen de voormalige hoofdstad van dit koninkrijk vanonder de aarde. De ruïnes bewijzen dat de stad ooit erg floreerde. De lokale bevolking bouwde er een citadel en verschillende vestingen. Gordion werd in september 2023 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Daarmee behoort het tot de meest recente toevoegingen. Kijklustigen combineren hun bezoek makkelijk met een uitstap naar het bruisende Ankara.
Nieuw op de Werelderfgoedlijst: de houten hypostyle moskeeën van Anatolië
Nog in 2023 voegde UNESCO vijf middeleeuwse moskeeën aan de Werelderfgoedlijst toe. Deze moskeeën verrezen tussen het eind van de 13e en het midden van de 14e eeuw in Anatolië. Vandaag worden ze allemaal van elkaar gescheiden door provinciegrenzen, al hebben ze toch heel wat gemeenschappelijk. Vooral de hypostylen maken de moskeeën bijzonder. Deze brede zalen staan vol houten zuilenrijen. Net als de houten plafonds werden de zuilen met de hand bewerkt, waardoor ze de ruimtes prachtig decoreren.