Reizen draait om genieten. Dat hebben ze uitstekend begrepen in Türkiye. Het land telt maar liefst 22 ‘slow cities’ in 7 verschillende regio’s. In deze steden leef je op een trager ritme, absorbeer je alle natuurlijke en architecturale schoonheid en kom je helemaal tot jezelf. Het recept voor een geslaagde, onvergetelijke vakantie.
De 22 zogenaamde slow cities maken deel uit van het netwerk van de International Cittaslow Association. Deze organisatie wijst toeristen de weg naar de meest authentieke en rustgevende steden ter wereld. Plekken waar de locals hun levenskwaliteit op de eerste plaats zetten. En waar ook bezoekers hun batterijen terug opladen. Het netwerk telt intussen 288 steden, verspreid over de ganse aardbol. Opmerkelijk: elk van de zeven Turkse regio’s telt minstens één slow city.
Mediterraanse regio
De meest recente toevoeging aan de lijst van Turkse slow cities? Dat is Finike. Deze kleine badplaats werd ooit opgericht door de Feniciërs, rond 500 voor Christus. De straten liggen dan ook bedekt met historische gebouwen en monumenten. Al staat Finike vooral bekend om z’n adembenemende natuur. Zo flaneer je er door weelderige sinaasappelboomgaarden, speur je naar mediterraanse monniksrobben in Andrea Doria Bay en bewonder je metershoge stalactieten in de Suluin verticale onderwater grot.
Marmararegio
Ook Vize voert je terug naar lang vervlogen tijden. Naar het jaar 4000 voor Christus om precies te zijn. De stad floreerde tijdens de Byzantijnse periode. Daarvan getuigt de Gazi Süleyman Paşa-moskee, ook wel de kleine Hagia Sophia genoemd.
Niet alleen hun rijke geschiedenis typeert de slow cities. Dat bewijst Taraklı. Dit district ligt bedekt met bossen, heiden en weilanden. Die vleien zich langs metershoge bergen. In het centrum van Taraklı banen enkele smalle kasseiwegen zich een weg door dit fenomenale landschap. Daar ontvangen de locals je in hun 19e-eeuwse huizen. Elke vrijdag organiseren ze een bazaar op het Karagöl plateau in de buurt, perfect voor wie op zoek is naar handgemaakte souvenirs.
İznik trekt dan weer heel wat pelgrims, want het is al sinds de Byzantijnse periode een belangrijk religieus centrum. Maar het is niet alleen een belangrijk bedevaartsoord, de stad staat ook bekend om zijn handgemaakte aardewerk en tegels.
Egeïsche regio
De Egeïsche Zeeregio telt maar liefst zeven slow cities. De meest opvallende? Dat is misschien wel Köyceğiz. Want wie er naar verkeerslichten speurt … komt terug van een kale reis. Het stadje heeft er simpelweg gene, omdat het de rust zo goed mogelijk wil bewaren. Verderop kom je aan in Seferihisar, de allereerste slow city van Türkiye. Hier draagt de lokale bevolking uitstekend zorg voor de natuur. Zo bereiden ze hun verrukkelijke traditionele gerechten enkel met verse streekproducten. Je struint er ook over paradijselijke stranden, waarvan er elf tot het duurzame Blue Flag-netwerk behoren.
Zwarte Zee regio
Natuurlijk mag de meest gelukkige woonplaats van Türkiye niet op de slow cities-lijst ontbreken. In Gerze ontvangen de inwoners je met een hemelsbrede glimlach. En dat werkt aanstekelijk. Dit vissersstadje laat zich omringen door de helderblauwe zee aan de ene kant en door diepgroene naaldbossen aan de andere kant. De lucht die je er inademt, is daardoor erg puur en gezond. Ook Göynük betovert je met z’n schoonheid. Net buiten het centrum van dit historische stadje struin je langs de oevers van Lake Çubuk, waar enkele feeërieke windmolens over het water uitkijken.
Centraal Anatolië
Hoe natuurlijke rivieren soms een prachtig landschap boetseren: dat ontdek je in en rond Güdül. Het kabbelende water zorgt niet alleen voor een serene sfeer. De grond is hier ook erg vruchtbaar, waardoor veel locals leven van wat het land hen aanreikt. Dat mens en natuur hier al eeuwenlang in harmonie samenleven, wordt nog duidelijker in de grotten van İnönü. De rivier Kirmir creëerde hier een gigantisch grottennetwerk, waarin archeologen sporen terugvonden van antieke volkeren waaronder de Hettieten, Phrygiërs, Romeinen, Byzantijnen en Seltsjoeken.
Oost-Anatolië
Op een steenworp van Lake Van, het grootste meer van Türkiye, begin je aan een bijzondere zoektocht in Ahlat. In en rond deze stad spot je namelijk verschillende eeuwenoude tombes en grafstenen. Met z’n ronde vorm is het 13e-eeuwse grafmonument Usta Şağirt Kümbeti één van de meest opvallende. De stele-achtige grafstenen op de begraafplaats Selçuk Mezarlığı verbazen je dan weer met hun sierlijke opschriften. Ook Uzundere hoort op je bucketlist thuis. Deze slow city baadt in een mediterraans klimaat. Grote eyecatcher hier is de imposante waterval Tortum. Die mondt uit in het gelijknamige meer, op maar liefst 1000 meter boven de zeespiegel.
Zuidoost-Anatolië
Wie de oevers van de Eufraat volgt, botst op één van de meest bijzondere stadjes van Türkiye: Halfeti. Volgens de legendes is het de enige plaats ter wereld waar de zwarte roos bloeit. De stad is zo’n 3000 jaar oud en werd ooit verzwolgen door het water van de rivier. Daardoor verhuisden de inwoners naar Nieuw-Halfeti. Het oude stadscentrum is wel nog bereikbaar per boot. Zo vaar je tussen historische huizen, moskeeën en zelfs paleizen die vandaag nog altijd deels onder water staan. Vooral de half verzonken minaret van Savaşan spreekt tot de verbeelding.