Sinds 2017 is Kroatië niet meer weg te denken uit de Michelingids. Nadat Monte in Rovinj als eerste Kroatische restaurant ooit een felbegeerde Michelinster in ontvangst mocht nemen, bleef het aantal sterrenrestaurants in Kroatië alleen maar stijgen. Ook dit jaar werd opnieuw een Michelinster uitgereikt aan twee Kroatische restaurants. Dat brengt het totaal op vijf niet te missen sterrenrestaurants. Ontdek hieronder bij welke restaurants je tijdens je reis naar Kroatië terecht kan voor een maaltijd van topkwaliteit.
Noel, Zagreb
Het restaurant Noel in Zagreb bestaat nog maar amper drie jaar en kreeg dit jaar al een Michelinster. Vooral de creatieve verse visgerechten met groenten uit eigen tuin die chefkok Goran Kocis op tafel tovert krijgen veel lof. Daarnaast wordt het ruime aanbod aan Kroatische, Franse en Italiaanse wijnen zeer geapprecieerd. De hoofdsommelier, Ivan Jug kreeg niet voor niets een certificaat van de Court of Master Sommeliers. Ook barman Karlo is een topper. Zijn artisanale cocktails zijn zo lekker dat hij onlangs werd uitgekozen als beste barman van het land.
Meer informatie op https://noel.hr/en/home-2/#
Draga di Lovrana, Lovran
Dit jaar mocht de Michelingids ook Draga di Lovrana verwelkomen. Dat was een tweede overwinning voor de 27-jarige chefkok Deni Srdoč, die in 2018 ook al door Gault&Millau uitgeroepen was tot jong talent van het jaar. In zijn restaurant in Lovran geniet je van de lekkerste producten uit de mediterraanse, Italiaanse en Franse keuken met een panoramisch zicht op de zee, de eilanden in de Kvarner baai en de berg Ucka. De chefs maken alle gerechten zelf, ook het brood en de desserts en ze gebruiken uitsluitend verse producten. De vis en scampi’s komen recht uit de zee, zelf gevangen door de familie Nicolac, de uitbaters van het hotel waaraan het restaurant verbonden is.
Meer informatie op http://www.dragadilovrana.hr/restaurant
Monte, Rovinj
In 2017 had Montein Rovinj de eer om als allereerste Kroatisch restaurant een Michelinster in ontvangst te nemen. Dat gebeurde nadat het restaurant onder leiding van chefkok Danijel Dado Dekićal herhaaldelijk geprezen was voor zijn voortreffelijke gerechten, wijnen en bediening. Aangezien Rovinj een vissersdorpje is, is het niet verwonderlijk dat vis en zeevruchten een belangrijke rol spelen op de menukaart. Ook de twee meest geliefde ingrediënten uit Istrië, de excellente olijfolie en de smaakvolle witte truffels uit het bos van Motovun, mogen natuurlijk niet ontbreken.
Meer informatie op http://monte.hr
Pelegrini, Šibenik
Een jaar later werd ook Pelegrini in Šibenik bekroond met een Michelinster. Dit was eigenlijk geen complete verrassing, aangezien de award voor beste restaurant van Kroatië de voorbije drie jaar al telkens naar Pelegrini ging. Ook de inventieve chefkok, Rudolf Štefan was voordien al door Good Restaurantsuitgeroepen tot beste chef van Kroatië. Op de menukaart vind je de lekkerste traditionele vis- en vleesgerechten in een modern jasje. De unieke locatie van Pelegrini, gelegen tegenover de St James kathedraal in een villa die al 700 jaar oud is, maakt van een etentje een onvergetelijke totaalbeleving.
Meer informatie op http://pelegrini.hr/en/
360, Dubrovnik
Datzelfde jaar mocht ook 360 in Dubrovnik een Michelinster in ontvangst nemen. Dit restaurant is vooral een aanrader voor wijnliefhebbers. In 2017 ontving 360 de Wine Spectator Award of Excellence en in 2018 zelfs de Wine Spectator Best of Award of Excellence. Met zicht op de zee, haven en architectuur van de stad geniet je van een geniale combinatie van de beste lokale ingrediënten, traditionele mediterraanse keuken en authentieke Franse kooktechnieken. Chefkok Marijo Curić, geboren en getogen in Dubrovnik, staat al sinds hij nog maar 17 jaar was in de keuken. Hij geeft Dalmatische gerechten net dat tikkeltje meer door deze te combineren met culinaire technieken uit de Franse keuken.
Meer informatie op https://360dubrovnik.com