Net geen 25 kilogram: zoveel pasta eet de gemiddelde Italiaan elk jaar. Herken jij jezelf wel een beetje in dat voedingspatroon? Dan is een culinaire Italiëreis jou op het lijf geschreven. Elke regio – en zelfs zowat elke stad – heeft z’n eigen pastaspecialiteit. Een uitstekende reden voor een gastronomische roadtrip!
Bang dat je je dagelijkse portie pasta snel beu zult raken? Niet in Italië! Met hun verse groenten en kruiden bereiden de chefs een reeks verrassende sauzen. En ook de pasta komt er in verschillende geuren en kleuren. Er bestaan ruim 300 varianten. Die onderscheiden zich van elkaar via hun deegsoort, formaat, vorm en eventuele vulling. Keuze genoeg dus. Hieronder tippen we je zeven tongstrelende specialiteiten én de plekken waar je die best eet.
Pasta alla norma – Catania, Sicilië
We starten onze culinaire rondreis in het uiterste zuiden van Italië, op het eiland Sicilië. Meer bepaald in Catania, waar componist Vincenzo Bellini een blijvende indruk naliet. Zijn opera ‘Norma’ kon de inwoners zodanig betoveren dat ze een gerecht bedachten als eerbetoon aan het stuk. Pasta alla norma verwent je smaakpapillen met een verse tomatensaus, gefrituurde schijfjes aubergine, look, basilicumblaadjes en Siciliaanse ricotta, gemaakt van schapenmelk.
Wat te doen in Catania: niet alleen de kustlijn van Catania is postkaartwaardig, ook de barokke kathedraal is een ware eyecatcher. Sla zeker de archeologische sites met Griekse en Romeinse ruïnes niet over. En maak haasje-over naar het charmante kuststadje Taormina. Of combineer je citybreak met een beklimming van de Etna-vulkaan.
Orecchiette alle cime di rapa – Bari, Apulië
Next stop: Bari. Deze stad ligt bovenaan de hak van de Italiaanse laars, aan de Adriatische kust. Hier moet je zeker van orecchiette alle cime di rapa proeven. Van oorsprong is het een eenvoudig gerecht, dat vooral door de lokale boeren werd bereid. Al moet de smaak ervan niet onderdoen. De basis? Verse, huisgemaakte pasta van griesmeel en knapperige raapstelen.
Wat te doen in Bari: weinig toeristen blijven lang in Bari, waardoor je er in alle rust een heleboel Italiaanse tradities ontdekt. In het oude stadsgedeelte bereiden de huisvrouwen hun pasta gewoon op straat. Terwijl de mannen in de haven druk in de weer zijn op hun kleurrijke vissersboten.
Spaghetti alla chitarra con pallottine – Abruzzo
Op naar Centraal-Italië, naar de bergachtige streek Abruzzo. Hier zet je je tanden in een smakelijk bord spaghetti alla chitarra con pallottine. Deze spaghettislierten hebben geen ronde, maar vierkante vorm. De pasta wordt in een smaakvolle vleessaus met verse gehaktballetjes gedrenkt.
Wat te doen in Abruzzo: wie door de Abruzzen cruiset, geniet van het ene spectaculaire vergezicht na het andere. Het landschap wordt namelijk gedomineerd door de Apennijnen. De bergketen bereikt hier zelfs z’n hoogste piek. Tip: mis zeker ook de weelderige kustlijn niet.
Bucatini all’amatriciana – Lazio
Vanuit de Abruzzen maken we de oversteek naar Lazio. Deze regio nestelt zich in het midden van Italië, aan de Tyrreense Zee. De streek staat niet alleen bekend om de bruisende stad Rome, maar ook om z’n spaghetti all’amatriciana. Deze pasta wordt afgewerkt met stukjes gezouten varkenswangspek, gepelde tomaten en pecorino romano, een harde, zoute kaas.
Wat te doen in Lazio: rondom de bruisende hoofdstad Rome kom je terecht in een sprookjesachtig landschap. Denk aan: groene heuvels, unieke natuurparken, statige bergen en een uitgestrekte kustlijn waarlangs je historische dorpen en pittoreske eilanden verkent.
Pici al ragù di cinta senese – Val d’Orcia, Toscane
Vanuit Lazio reizen we verder naar Val d’Orcia, in het naburige Toscane. Hier arriveer je in de geboortestreek van pici al ragù di cinta senese. Op de ingrediëntenlijst van deze pasta pronken handgemaakte spaghettinoedels, een smaakvolle, witte saus en vlees van de cinta senese, een halfwild Toscaans varkensras.
Wat te doen in Val d’Orcia: Val d’Orcia prijkt al bijna twintig jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Al tijdens de renaissance inspireerde dit glooiende landschap heel wat beroemde kunstenaars. Je rijdt er langs lange rijen cipressen en wijngaarden. Onderweg bots je op middeleeuwse dorpen als Montepulciano, Montalcino, Pienza en San Quirico d’Orcia.
Trofie al pesto – Ligurië
Wie de kustlijn noordwaarts volgt, komt aan in het wondermooie Ligurië. Gelijk welk restaurant je hier binnenstapt: trofie al pesto staat op zowat elke traditionele menukaart. Trofiepasta heeft een opmerkelijke vorm. Die komt helemaal tot z’n recht onder een uitmuntende pestosaus, bereid met olijfolie, basilicum, pijnboompitjes, look, parmigiano reggiano en pecorino.
Wat te doen in Ligurië: deze regio vleit zich tussen de bergen en de zee. Ligurië telt enkele wereldberoemde bestemmingen, zoals Genua en Cinque Terre. Daar bedekken ontelbare pastelkleurige huisjes de rotsachtige kliffenkust. Waanzinnige panorama’s? Check!
Tortellini alla bolognese – Emilia-Romagna
Dol op tortellini? Dan moet je in Emilia-Romagna, in het noorden van Italië, zijn. Nergens anders smaken deze gevulde pastakussentjes zo goed. De chefs bereiden ze met passie en precisie, aan de hand van hun geheime familierecepten. Zo vullen ze de pasta zorgvuldig met stukjes varkenslende, mortadellaworst, prosciutto en veel parmigiano reggiano.
Wat te doen in Emilia-Romagna: noem Emilia-Romagna gerust een alles-in-eenbestemming. Want het ontbreekt deze regio aan geen enkele troef. Je komt er tot rust op de paradijselijke stranden én doet een portie cultuur op in steden als Parma, Modena, Ferrara en Bologna.