19 september 1991: het Duitse koppel Erika en Helmut Simon trekt de Ötztaler Alpen in, op de grens van Oostenrijk en Italië. Op 3.210 meter hoogte, in Zuid-Tirol, doen ze een verrassende ontdekking. Ze vinden een ijsmummie van maar liefst 5.300 jaar oud… Dankzij het prehistorische ijs is hij uitstekend bewaard. Zelfs zijn kleren zijn nog intact.
Exact dertig jaar later trek je in Zuid-Tirol in het spoor van deze legendarische ijsman en kom je alles over hem te weten.
Ötzi museum
Die ontdekkingstocht start in Bolzano/Bozen, in het archeologisch museum. Al sinds 1998 wordt Ötzi hier bewaard in een aangepaste koelcel. Door een klein raampje kunnen bezoekers hem bewonderen.
Ook de rest van het museum staat in het teken van ’s werelds oudste ijsmummie. Heel wat interactieve video’s en archeologische vondsten vertellen je over het leven van deze oermens. Zijn kleren en gereedschap werden tot in detail hersteld. De Nederlanders Adrie en Alfons Kennis achterhaalden zelfs hoe Ötzi er vroeger echt moet hebben uitgezien. Dankzij hun reconstructie loop je de ijsman zelfs letterlijk tegen het lijf.
Wetenschappelijk onderzoek
Met zijn 5.300 jaar is Ötzi ouder dan Stonehenge en de Egyptische piramides. Zijn lichaam vertelt ons veel over het prehistorische leven in de Alpen. Daarom werd er al heel wat wetenschappelijk onderzoek op de mummie verricht.
Zo kwam aan het licht dat hij erg atletisch was, dat hij zo’n 45 jaar oud geweest moet zijn en dat hij ’s zomers stierf. Ötzi werd vermoord. Een pijl in zijn schouder raakte een slagader en zorgde ervoor dat hij doodbloedde. Recenter onderzoek gaf ook meer details prijs over zijn eetpatroon en de lange tochten die hij aflegde. Zo is het brons van zijn bijl afkomstig van het Italiaanse Toscane, dat veel zuidelijker ligt. Door nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap zullen we in de toekomst hopelijk nog meer te weten komen.
Gloednieuw uitkijkpunt
Hoog in de bergen had Ötzi een sprookjesachtig uitzicht over de streek. Toeristen genieten van zo’n adembenemend panorama dankzij een nieuw, hypermodern uitkijkpunt. Een comfortabele kabellift voert je ernaartoe. De laatste tien minuten van de tocht leg je af over een veilige stalen trap.
Wie het platform Iceman Ötzi Peak bereikt, heeft een duizelingwekkende 3.251 hoogtemeters op de teller staan. Van hieruit spot je de plek waar Ötzi omkwam en duizenden jaren later werd ontdekt. In de verte zie je ook de Italiaans-Oostenrijkse grens.
Uitgestrekte fietstochten
In de regio Meran/Merano achtervolg je Ötzi vanop de fiets. Een geweldig mountainbikepad leidt je door de streek en schotelt je een pittige sportieve uitdaging voor. De knappe afdaling brengt je naar een wondermooi dal, waar de laatste kilometer uit een reeks flinke haarspeldbochten bestaat.
Wie de volledige tocht te lang vindt, kan enkel de laatste etappe afleggen. Deze korte versie, ook wel de Ötzi Flow Trail genoemd, start in het bos en eindigt aan het Waldschenke restaurant. Het perfecte scenario voor wie na dosis actie nood heeft aan een portie alpiene gastronomie.
Avonturenpark in de bergen
Aan Ötzi-avontuur dus geen gebrek. En dat al helemaal niet in het Ötzi Rope Park. Langs 12 touwparcoursen klim, klauter, zoef en vlieg je tussen bomen, over beken en voorbij rotswanden. 160 platformen voeren je naar ongekende hoogtes, zo hang je soms wel 30 meter boven de grond. Maar geen paniek: ook angsthazen en kinderen beleven heel wat plezier aan een dag in het avonturenpark. Zo zijn er aangepaste parcoursen en activiteiten voor beginnelingen en jonge bezoekers.
Thematische wandeltochten
Elk jaar gaan heel wat wandelaars Erika en Helmut Simon achterna, op zoek naar de plek waar zij 30 jaar geleden geschiedenis schreven. Op de berg waar zij Ötzi vonden, prijkt een metershoge stenen toren. De tocht ernaartoe leidt je door de vallei Schnalstal/Val Senales en duurt zo’n 5 uur.
Bezorgd dat je de weg zult verliezen? Elke dinsdag is er een geleidde wandeling: de Ötzi Glacier Tour. Een gids loodst je feilloos door de Alpen en brengt je naar een prachtig archeologisch park. Onderweg bewonder je fenomenale panorama’s en steile rotswanden. Wie het aandurft, kan tijdens de dagtocht een stukje klimmen. Extra leuk: ’s winters wordt deze tour ook vanop de skilatten aangeboden.