De langste toog van Europa? Die vind je inderdaad in hartje Leuven. Maar er valt nog zoveel meer te ontdekken in de grootste universiteitsstad van het land. Daarom pakt Visit Leuven, de toeristische dienst van de stad, uit met Blijf en Beleef-deals. Want als je blijft logeren, beleef je meer. Boek deze zomer of in het najaar een overnachting in een van de heerlijke hotels of andere logies en je krijgt er een gratis beleving bovenop, zorgvuldig geselecteerd door de Leuvense locals. Scroll verder voor meer inspiratie als voorbereiding op je volgend tripje naar veelzijdig Leuven.
Blijf en beleef zoals de Leuvense locals
Je las het al in de intro, maar Leuven heeft het startschot gegeven van een aanlokkelijke campagne: de Blijf en Beleef-deals. Want je krijgt pas een complete indruk van Leuven, als je er langer dan één dag spendeert. Blijf je dus overnachten, dan krijg je een gratis beleving erbovenop, uitgekozen door een échte Leuvense local. Denk aan een vrijkaart voor een bezoek aan de majestueuze universiteitsbibliotheek of een rondleiding doorheen het gezellige centrum al luisterend naar de verhalen van een gids. Benieuwd naar alle deals? Die vind je op www.leuvenlikealocal.be/hoteldeals. Wij lichten al een tipje van de Leuvense sluier, door hieronder vier topactiviteiten uit te lichten!
Fiets langs 4 Leuvense abdijen
Leuven bevindt zich midden in een groene oase. En de mooiste route die het centrum van de stad verbindt met haar groene rand is de route langs vier Leuvense abdijen. De eerste abdij op je tocht van 14 km is de Sint-Geertuiabdij, ofwel het hart van het Klein Begijnhof. Het kasseistraatje met zo’n dertig witte huisjes in traditionele stijl is een minder bekende, bijna verborgen parel. Next in row is Abdij Keizersberg, eentje aan de rand van het Leuvense centrum. De abdij wordt omgeven door een lange muur, waardoor het wel een burcht lijkt. Na een korte, stevige klim bereik je de tuinen en word je beloond met een mooi panorama over de stad. En dan trekken we nog meer richting groen. De Abdij van Vlierbeek zie je al van ver. Het zandstenen gebouw in classicistische stijl kent een bewogen geschiedenis die teruggaat tot 1125. Afsluiten doen we met Abdij van Park in Heverlee, de tip van locals Nouchka en Lino. Het is een uitzonderlijk goed bewaarde erfgoedsite uit de 12e eeuw omringd door velden, vijvers en rust. De prachtig gerestaureerde interieurs openden in mei hun deuren voor het publiek.
Laat de sfeer in het centrum je leiden
Een wandelkaart van het eeuwig jonge Leuven? Die kan je eigenlijk achterwege laten. Doorheen het kleine, maar enorm diverse centrum laat je je best leiden door de sfeer in de stad. Een ideaal startpunt is misschien wel de gezelligste straat van Leuven: de Mechelsestraat. Je zal niet weten waar kijken want je wordt omringd door de leukste plantenwinkels, de unieke boetieks én verrukkelijke eetadresjes. Van daaruit kan je letterlijk iedere kant op: richting de hippe Vaartkomwijk, de talrijke restaurantjes in de Tiense- en Munststraat, het befaamde Ladeuzeplein met de universiteitsbibliotheek of richting het Groot Begijnhof. Die laatste staat trouwens te pronken op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je kan op elk moment van de dag een bezoekje brengen aan deze trekpleister. Om je take away koffie gezellig op te slurpen of om een nodige avondwandeling te maken in een schilderachtig decor.
Sint-Pieterskerk door een innovatieve bril
De ultieme blikvanger van het Leuvense centrum is zonder twijfel de Grote Markt met het gotische stadhuis en pal er tegenover de Sint-Pieterskerk. De volledig gerestaureerde kerk heropende met een gloednieuwe museale opstelling en bezoekersbeleving. Je maakt er kennis met een unieke collectie kunstwerken die nog steeds op hun originele plaats getoond worden. Die kerkschatten komen tot leven in een innovatieve ervaring via tablet of de prijswinnende hololens. Holo watte? Hololens! Het toestel lijkt wel een combinatie van een helm en een bril. Je zou het niet zeggen, maar in die helm zitten een computer, luidsprekers en allerhande camera’s, projectoren en sensoren! Op de bril worden 3D-beelden geprojecteerd die je ziet bovenop je omgeving. Zo komen de kunstschatten van de kerk, waaronder hét Leuvense topwerk “Het Laatste Avondmaal”, tot leven. Alsof je met Jezus en zijn apostelen aan tafel zit…
KNAL! Stadsfestival van de Big Bang
Maar ook dit najaar is een tripje naar Leuven een uitstekend idee. Zeker met KNAL! op de planning. Vanaf 16 oktober organiseert Leuven een groots opgezet cultureel stadsfestival over het ontstaan van de kosmos. Dat idee komt niet zomaar uit de lucht vallen: de Big Bang-theorie werd nl. in 1931 geschreven aan de Leuvense universiteit. En die hypothese zette de wereld op zijn kop. Op een ambitieuze wijze brengt het festival kunst en wetenschap samen in tal van tentoonstellingen, installaties, voorstellingen, happenings, lezingen en veel meer. Alle activiteiten vind je op verschillende plaatsen in Leuven. Een expo in het gekende Museum M Leuven en de universiteitsbibliotheek, maar evengoed het Planetarium Music Festival in een bijzondere koepeltent die op het stationsplein komt. Met andere woorden: het wordt een knaller van een driemaand durend festival pun intended.