Mooiste kastelen in België

Wist je dat België het land is met de meeste kastelen per km2? Ons klein landje telt maar liefst méér dan 3000 kastelen! Wij zochten de 10 mooiste kastelen voor je uit. Stap binnen in deze betoverende wereld waar geschiedenis en pracht samenkomen. Elk kasteel met een uniek verhaal en een weelde aan architecturale schoonheid. Van sprookjesachtige renaissancekastelen tot imposante middeleeuwse vestingen, deze iconische bouwwerken belichamen de grandeur van het verleden en nodigen uit tot een reis door de tijd.

Kasteel van Mirwart

Het kasteel van Mirwart, oorspronkelijk een grenswachter van het graafschap Loon in de 8e eeuw, heeft een tumultueuze geschiedenis gekend, betwist door de abdij van Saint-Hubert en diverse adellijke families. Onder de familie Van der Mark-Arenberg, gedurende meer dan 300 jaar eigenaar, bereikt het kasteel zijn hoogtepunt. Na verschillende eigenaren en periodes van verwaarlozing, ondergaat het kasteel in de 21e eeuw een grondige restauratie. Nu is het geopend voor het grote publiek en kan je er slapen, eten, drinken en feesten. Het Château de Mirwart biedt 20 woningen met diverse sferen, perfect voor wie ontspanning zoekt en even wil ontsnappen aan de dagelijkse routine. Met suites, cottages en de Tour de Dinant biedt het onderdak aan maximaal 68 gasten.

Château Du Lac

Het romantische Martin’s Château du Lac, gebouwd in Lotharingse stijl in 1906, kende verschillende levens. Eerst diende het als thermen, later als bottelarij voor Schweppes. In 1985 werd het omgetoverd tot een charmant 5-sterrenhotel, Martin’s Château du Lac de Genval, met een prachtig uitzicht op het meer.

Château de Looz

Midden in het landschap van Haspengouw zijn de kasteeldeuren van Château de Looz begin maart geopend. In 2022 kochten de broers van Vloten het renaissancekasteel Mariagaarde in Hoepertingen, Borgloon. Als eigenaars van kasteelhotel Château de la Motte, willen ze ook Château de Looz verankeren in het Loonse landschap. Vernoemd naar de regio, is Château de Looz een hommage aan Loon, een graafschap dat tot 1795 bij het prinsbisdom Luik hoorde. Volgens een oorkonde uit 1155 lieten de Heren van Hoepertingen een residentie bouwen op de plek van het huidige Château de Looz. Na bijna acht eeuwen wordt het historische kasteel en park teruggegeven aan Loon onder de Franse naam Château de Looz. Het volledig gerestaureerde kasteelhotel is de ideale locatie voor een ontspannen weekendje weg, dromerige bruiloft of feestelijk evenement. Lunchen, dineren of wat drinken kan in de gezellige kasteelbrasserie Léonard en de intieme Henry’s bar. Château de Looz is een combinatie van geschiedenis en toegankelijke luxe en hét nieuwe kasteelhotel voor op de bucketlist.

Kasteel van Ooidonk

Ooidonk wordt vaak beschouwd als een parel van de Vlaams-Spaanse 16e-eeuwse architectuur. Hoewel de vier hoektorens dateren van vóór de 16e eeuw, werd de rest van het kasteel herbouwd en ingericht in renaissancestijl na een brand. Omringd door weelderige tuinen, een serre, een vijver en 45 hectare groen, is het kasteel een indrukwekkende verschijning. Gelegen in het hart van de schilderachtige Leiestreek, biedt de omgeving ook prachtige mogelijkheden voor fiets- en boottochten. Overnachten? Dan word je persoonlijk ontvangen door de kasteeleigenaren die hier wonen.

Kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek, het meest romantische van België, heeft een rijke geschiedenis als verdedigingsburcht uit 1236. Nu een sprookjesachtige adellijke residentie, omgeven door groen, biedt het een oase van rust nabij Brussel. Het domein omvat ook vijvers, een kapel, paviljoen, schuur en triomfboog. De hoeders van dit erfgoed koesteren de diverse collectie en parkgebouwen. Op 31 maart opent het haar poorten weer voor het grote publiek en wordt het honderdjarig bestaan van het kasteel als museum gevierd, met een teruggekeerde collectie in een nieuwe scenografie.

Kasteel Van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen, gelegen nabij Sint-Truiden, kende zijn oorsprong als grenswachter van het graafschap Loon in de vroege middeleeuwen. Later werd het eigendom van de landcommandeur van de balije Biesen van de Teutoonse orde. Onder hen liet commandeur Hendrik van Hoensbroeck het kasteel uitgebreid restaureren. In de 19e eeuw werd het kasteel gekocht door steenkoolbaron Charles Pitteurs-Hiégaeerts, die het grondig verbouwde en een kunstverzameling aanlegde. Na verschillende eigenaars werd het in 1964 verkocht aan Henri Beckers, een huisarts uit Tongeren, die het kasteel renoveerde. Samen met zijn zoon Gerard opende Beckers een restaurant en taverne in het Commandeurshuis.

Kasteel van Bornem

Het neogotische kasteel van Bornem, een schilderachtige plaats, draagt de naam van de familie die er sinds 1780 resideert en bevindt zich langs de oevers van de Oude Schelde. Tijdens je bezoek zou je zomaar Graaf John II de Marnix kunnen tegenkomen. Binnenin kun je genieten van een verzameling 18e-eeuws meubilair, kantwerk, gravures van Pieter Bruegel de Oude, een antieke poppencollectie en een koetsenverzameling die nog steeds in gebruik is. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling gewijd aan Philips de Marnix de Sainte Aldegonde, de rechterhand van Willem van Oranje.

Alden Biesen

Alden Biesen, eeuwenlang het hoofdkwartier van de Ridders van de Duitse Orde, blijft nu, 800 jaar later, een ongeëvenaarde bron van inspiratie. Als een van de grootste publiekstoegankelijke kasteelsites in België, speelt het een centrale rol in het culturele en onroerend erfgoed van Vlaanderen. Met historische tuinen en hoogstamboomgaarden biedt het een ideale setting voor diverse culturele en zakelijke evenementen. Ontdek het verleden tijdens interactieve rondleidingen en laat je betoveren door het prachtige landschap van Haspengouw, vlak bij de Nederlandse grens.

Kasteel van Freÿr

Het kasteel van Freÿr, wat vaak het verkleinde Paleis van Versailles genoemd wordt, is een van de mooiste kastelen in België. Met zijn oorsprong in de 15e eeuw en uitbreidingen in de 18e eeuw, diende het als zomerresidentie voor de hertogen Beaufort-Spontin, gelegen aan de oevers van de Maas. Ontdek de prachtige tuinen met sinaasappelbomen en de oudste wintertuinen van de Lage Landen. Het domein, omgeven door de door de rivier uitgesleten rotswanden, wordt erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en heeft door de jaren heen vele illustere gasten ontvangen, waaronder Lodewijk XIV en de Japanse keizer Naruhito.

Manoir de Lébioles

Een ander kasteel dat geregeld vergeleken wordt met Versailles is het prachtige Manoir de Lébioles, ooit gebouwd door de Belgische diplomaat George Neyts tussen 1905 en 1910. Intussen is het een luxueus vijfsterrenhotel en kuuroord in Spa. Hoewel niet langer een kasteel, verdient dit domein zeker een plek op de lijst. Gelegen te midden van de Ardense bossen, werd het na Neyts’ overlijden gekocht door hoteliers die er een prachtige accommodatie van hebben gemaakt.