Slovenië heeft de belangrijkste culinaire mijlpaal bereikt: de eerste 6 Sloveense Michelin sterrenrestaurants zijn bekendgemaakt. Restaurant Hiša Franko kreeg zelfs 2 sterren. 6 Sloveense chef-koks en restaurants kregen ook de ‘Michelin Sustainability Award’ voor duurzame gastronomie.
Chef-kok Ana Roš van restaurant Hiša Franko kreeg – uitzonderlijk – zelfs 2 sterren. Gwendal Poullenec, internationaal directeur van Michelingids in Parijs spreekt van een moderne interpretatie van traditionele gerechten en een buitengewone culinaire ervaring.
vijf uitstekende Sloveense restaurants kregen hun eerste Michelinster: Pri Lojzetu, Dam Restaurant, Hiša Denk, Restaurant Atelje en Vila Podvin.
De ‘Bib Gourmand’ werd ontvangen door 9 Sloveense restaurants: Etna, Ruj, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Gostišče Grič en Evergreen. Een speciale ‘Michelin Sustainability Award’ is toegekend aan 6 Sloveense chef-koks en restaurants: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna za Gradom (Davide Crisci) en Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).
Het is geen geheim dat Slovenië de afgelopen tien jaar de aandacht van de prestigieuze rode culinaire bijbel heeft getrokken met de vele culinaire onderscheidingen. Veel Sloveense chef-koks hebben al bijgedragen aan die wereldwijde culinaire erkenning. Het land met authentieke smaken en innovatieve gerechten neemt in 2021 de titel van Europese Regio van Gastronomie over. Vorige week werd ook een nieuw portaal voor gastronomie gelanceerd: www.tasteslovenia.si