De Thaise restaurants doen het steeds beter in ons land. Voor de eerste keer mag er zelfs eentje een Michelinster opspelden. Boo Raan, een Thais restaurant gelegen in Knokke, werd beloond voor de kookkunsten van chefkok Dokkuun Kapueak. Haar roots liggen in Ubon Ratchathani, een zeer landelijke regio waar men nog in eenheid met de natuur leeft. Het is die pure keuken met authentieke smaken die steeds meer erkenning ontvangt door gerenommeerde culinaire instanties als Michelin en Gault&Millau. Want naast Boo Raan mogen nog meer Thaise restaurants de nodige adelbrieven voorleggen.
Boo Raan, Knokke – Michelinster *
Een Michelinster voor een Thais restaurant: nog nooit gezien in België. Voor chefkok Dokkuun Kapueak kwam de ster dan ook uit de lucht gevallen. Een mooie aanvulling op de titel ‘Aziatische Chef van het Jaar’, die ze in 2018 kreeg van Gault&Millau. Tien jaar geleden liet ze de jungle van Thailand achter zich en vertrok ze met lege handen naar Knokke. Ze groeide op in Ubon Ratchathani, in het noordoosten van Thailand. Dé inspiratiebron van Dokkuun was haar oma, die haar leerde koken tussen de kippen op het erf en met de talrijke lokale groenten en fruitsoorten.
Ubon Ratchathani ligt op zo’n 600 km van Bangkok. Een landelijke provincie, bewaterd door de Mekong rivier én vol met verborgen parels. Zo is er het Nationale Park ‘Pha Taem’ met adembenemende watervallen en hoge bergtoppen die je een prachtig uitzicht bieden over de rivier. Op sommige kliffen vind je zelfs prehistorische schilderijen terug. Je botst er ook op veel mooie tempels, zoals de Sirithorn tempel die oplicht in het donker. Een ideale bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar het oude, authentieke Thailand.
Bonheur Simple, Embourg – Michelin Plate
Less is more. En dat wordt duidelijk in dit Thais restaurant. Je tafelt er in een eigentijdse setting, waar je volledig tot rust komt. Authentieke Thaise smaken gaan hand in hand met creatieve gerechten.
Les Larmes du Tigre, Brussels – Michelin Plate
Een bekend adresje in én rond Brussel. Al meer dan dertig jaar voorzien ze hun gasten er van smaakvolle Thaise gerechten tegen zachte prijzen. Tijdens de week kies je uit een ruime menukaart, op zondag uit hun geliefde buffet!
Bois Savanes Saint Job, Ukkel – Michelin Plate
Een succesverhaal sinds 1984. Een prachtig contrast wordt gecreërd door hun modern, design interieur en de eenvoudige Thaise smaken. Typisch Thais, in een 21ste-eeuws jasje.
Le Baan Thaï, Gent – Michelin Plate
Dit Thaise restaurant ligt verscholen op een binnenplaats in het mooie Gent. Geen enkel gerechtje van op hun uitgebreide kaart stelt teleur.
Dar el Siam, Moeskroen – Michelin Plate
Een terras uit bamboe? Inderdaad, je waant je hier écht in Thailand. In een intiem interieur trakteert de chef je op Thaise gerechten die je doen wegdromen naar het land van de glimlach.
La Maison Thai, Pessoux – Bib Gourmand
In een exotische atmosfeer geniet je van de befaamde combinatie van rijst of noedels, gember, zoetzure aroma’s en andere Thaise finesses. In de winter kan je smullen van Thaise fondue!
Villa Singha, Auderghem – Bib Gourmand
De mythische leeuw Singha waakt hier over dit kleinschalige, authentieke restaurant. Sympathieke werknemers laten je maar al te graag genieten van hun (pittige) specialiteiten, waaronder de Kha Nom Jeep: gestoomde ravioli met varkensgehakt.
Noï, Linkebeek – Bib Gourmand
Vroeger een schrijnwerkerij, nu een prachtig Aziatisch restaurant mét exotisch terras. Je wordt op hun menukaart gewaarschuwd voor hun (soms) pikante gerechtjes. Maar de smaken die ze toveren zijn subliem.
Appel Thaï, Anderlecht – Bib Gourmand
Naast hun intense en frisse Thaise gerechten heeft dit adresje nog een troef: een rustgevend terras in de groene uithoek van onze hoofdstad. Match made in heaven en daarom een befaamde plek om typische, oosterse gerechten te ontdekken.