Langste skipistes van Europa

Kriebelt het ook bij jou zo hard om opnieuw de latten onder te binden en naar de bergen te gaan? Vermits iedereen gedurende de afgelopen lockdowns volop aan het sporten is gegaan, kan die wintersportuitdaging niet pittig genoeg zijn. Voor wat we nu voor jou in petto hebben, kan je maar beter stevige benen hebben. We stellen je tien lange tot erg lange skipistes voor, goed voor kilometers glijplezier. En wat meer is, in een Belvilla vakantiewoning, chalet of appartement in de buurt van die pistes is het heerlijk terug op krachten komen. Comfort, luxe, ruimte en privacy binnen je eigen gekozen bubbel. Klaar? Dalen maar.

Zermatt in Zwitserland: Klein Matterhorn – Valtournenche (16 km)

Aan de voet van de misschien wel meest gefotografeerde berg ter wereld – de Matterhorn – ligt het autovrije en mondaine Zermatt. De ligging van Zermatt aan de voet van de Matterhorn en middenin een skigebied maakt dit tot een bijzonder aantrekkelijke vakantiebestemming. Het skigebied omvat 54 kabelbanen en liften en 360 kilometer pistes. Met name goede skiërs en snowboarders halen hun hartje op op de vaak uitdagende pistes van Zermatt. Op de gletsjer wordt het hele jaar door geskied. De afdaling die je vanop Klein Matterhorn tot Valtournenche brengt is goed voor 16 kilometer puur wintersportplezier.

Les Deux Alpes in Frankrijk: Dome de la Lauze (17 km)

Met een start op de gletsjer van Dome de la Lauze op 3568 meter en een aankomst in het dorpje Mont de Lans leg je op deze afdaling maar liefst 17 kilometer af, goed voor een hoogteverschil van 2288 meter. Uitrusten van een van de langste afdalingen ter wereld doe je in de sauna, bubbelbad of Hamam van Chalet Leslie Alpen. Deze gezellige chalet biedt plaats aan tien personen, telt vijf slaapkamers en drie badkamers, in het centrum van Mont de Lans op amper honderd meter van de skilift.

Alpe d’Huez in Frankrijk: La Sarenne (16 km)

La Sarenne in Alpe d’Huez is een mythische afdaling, beroemd en berucht als 16 kilometer lange zwarte piste. Starten doe je op 3.330 meter hoogte op de Pic Blanc om 1.800 meter en zestien kilometer lager in de Gorges de Sarenne te eindigen. Schrik van zwarte pistes? Geen nood, op een paar steile stukken na in het begin van La Sarenne is deze piste voor de gemiddelde skiër en snowboarder best haalbaar. Vergeet onderweg zeker niet te genieten van het adembenemende landschap. Vanuit dit fijne vakantiehuis in Les Chalets de l’Altiport sta je snel in het centrum van Alpe d’Huez waar liften DMC1 en 2 en Pic Blanc je naar het dak van het gebied brengen. Ideaal om je dag mee te beginnen.

Schilthorn-Mürren-Lauterbrunnen in Zwitserland: Kleine Schilthorn (15 km)

Het skigebied Mürren-Schilthorn is niet enkel het hoogst gelegen skigebied in het Berner Oberland, het is tevens de locatie waar een deel van de James Bond-film ‘On Her Majesty’s Secret Service’ werd gedraaid. In het draaiende panorama-restaurant Piz Gloria heb je een overweldigend zicht op Jungfrau, Eiger en Monch. En als je daar dan toch bent, de piste van Schilthorn naar Winteregg is goed voor net geen zestien kilometer pure pret. Vanuit je chalet in Mehlbaum kunnen we je de treinreis via Brig over Interlaken naar Lauterbrunnen van harte aanbevelen. De reis vanuit Brig duurt amper anderhalf uur maar voert je wel doorheen een betoverend winterwonderland.

Sölden in Oostenrijk: Schwarze Schneid(15 km)

Voor de langste afdaling van Oostenrijk moet je in Sölden zijn. Starten doe je op de top van de Rettenbach-gletsjer, waar je absoluut eerst van het adembenemende uitzicht moet genieten. Vervolgens daal je via blauwe en rode pistes af tot aan het dalstation van de Gaislachkoglbahn in het centrum van Sölden, goed voor vijftien kilometer en 1970 hoogtemeters. De hele afdaling is niet overdreven moeilijk waardoor je die ook met kinderen perfect kan doen. En onderweg stop je natuurlijk voor een bord overheerlijke Kaiserschmarrn.

Obersaxen-Mundaun-Val Lumnezia in Zwitserland: Mundaun-Valata (15 km)

Het Zwitserse skigebied Obersaxen-Mundaun-Val Lumnezia doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Het is een minder bekend maar wel mooi skigebied in Graubünden, waar de typisch Zwitserse authentieke sfeer de bovenhand heeft. De meeste pistes zijn niet overdreven moeilijk zodat beginners en kinderen er prima terecht kunnen. De Mundaun-Valata piste is met vijftien kilometer een behoorlijk lange piste die je doorheen een prachtig natuurlijk landschap voert. Let wel, de piste is op vele plaatsen behoorlijk vlak. Dat kan met name voor snowboarders wel eens vervelend zijn.

Glungezer-Tulfes in Oostenrijk (15 km)

Op amper vijftien minuten rijden van het mooie Innsbruck ligt het kleine en gemoedelijke skigebied van Glungezer. Met slechts een goede vijfentwintig kilometer aan pistes en zes liften is Glungezer rustig en familiaal. Wachtrijen aan de liften zijn onbestaande en in de authentieke berghutten word je verwend met heerlijke en eenvoudige lokale recepten. Vijftien kilometer van die in totaal vijfentwintig kilometer pistes worden ingenomen door een van de langste pistes van heel Tirol. De dalafdaling van de top van het skigebied naar Tulfes in het Inndal is een absolute aanrader.

Flaine in Frankrijk: Les Cascades (14 km)

Flaine werd eind jaren zestig gebouwd met als enige doel: wintersport. Dat maakt dat er veel betonnen gebouwen in een mooie natuurlijke omgeving neergepoot werden. Het autovrije dorp – in een ontwerp van Marcel Breuer – moest vooral functioneel zijn. Het skigebied daarentegen doet je al snel de betonnen gebouwen vergeten. Flaine is een erg sneeuwzekere bestemming waar soms legendarische hoeveelheden sneeuw vallen. De piste ‘Les Cascade’ is een veertien kilometer lange blauwe afdaling in het Grand Massif-skigebied. Starten doe je op 2.480 meter op Les Grandes Platières, van waar je misschien wel het mooiste uitzicht op de Mont Blanc en Aiguille du Midi hebt, eindigen doe je vervolgens in Sixt op 760 meter hoogte. Terug op krachten komen doe je in de sauna of het indoor zwembad van een van de prachtige appartementen in de viersterren-residenties die Belvilla voor jou in petto heeft.

Saas-Fee in Zwitserland: Mittelalalin (14 km)

Saas-Fee is een naam als een klok binnen de Zwitserse wintersportgebieden. Tot de veertiende eeuw was er in het Saastal slechts één gemeente: Saas. Van de daaruit ontstane dorpen is Saas Fee, ook wel de Parel van de Alpen genoemd, het meest bekend. Het gletsjerdorp op 1.800 meter boven zeeniveau wordt omgeven door dertien vierduizenders met als hoogtepunt de 4.545 meter hoge Dom. Op de gletsjer van Mittelalalin op 3.600 meter hoogte kan je het hele jaar door skiën. En laat het nu net op die gletsjer zijn dat je je aan een veertien kilometer lange afdaling terug tot in het centrum van Saas-Fee kan wagen, goed voor maar liefst 1800 hoogtemeters. De gletsjerwereld en de omringende vierduizenders zorgen voor een onwaarschijnlijk knap schouwspel.

Sankt Anton in Oostenrijk: Valluga (12 km)

Sankt Anton am Arlberg wordt beschouwd als de bakermat van het alpine skiën. Het is hier dat reeds in 1903 de eerste skischool ter wereld werd opgericht. Sankt Anton is een van de bekendste wintersportgebieden in Oostenrijk en door de aansluiting met de skigebieden van Lech/Zürs en Warth/Schröcken is de Ski Arlberg-regio goed voor meer dan driehonderd kilometer aan pistes. De Valluga (2.811 meter) is de huisberg van Sankt Anton en een begrip in de regio. En laat het nu net op die berg zijn dat ook de langste afdaling van de regio zijn startpunt vindt. Afdalen doe je via de Ulmerhütte helemaal tot in Sankt Anton, goed voor twaalf kilometer, voornamelijk voor gevorderde skiërs. Vervolgens duik je onder in de legendarische après-ski. De skibus brengt je na deze heerlijke dag naar je appartement aan de rand van het bos waar je in sauna of stoombad de vermoeide benen tot rust laat komen.