Een kookworkshop volgen tijdens je vakantie? Dat is helemaal in! Tijdens zo’n les leer je namelijk niet alleen een heleboel fantastische streekproducten kennen. De locals verklappen je ook nog eens hun beste recepten én zorgen voor een onvergetelijke degustatie aan het eind van de les. De leukste plek voor zo’n culinaire workshop? Dat is de nieuwe kookschool van Roter Hahn in Italië.
De Roter Hahn-kookschool voert je naar het adembenemende, bergachtige landschap van Zuid-Tirol. Elk jaar brengt dit terroir heerlijke appels, peren, wijndruiven, kruiden en verse groenten voort. Tijdens de workshops kom je alles te weten over die en nog heel wat andere verrukkelijke streekproducten. Onder begeleiding van professionele boeren en chefs uit de streek bereid je er een heus driegangenmenu mee. Dat is doorspekt met traditionele alpiene en mediterrane bereidingen. Al ontdek je ook hoe je die gerechten van een moderne gastronomische touch voorziet.
Wist je trouwens dat de herfst hét ideale moment is om een les in de Roter Hahn-kookschool te reserveren? Dat seizoen staat in Zuid-Tirol niet alleen gelijk aan het vallen van de bladeren. Elk najaar barst het landschap van de activiteiten. De fruitboeren plukken de rijpe vruchten van hun bomen. De wijnboeren persen hun druiven. En de veeboeren drijven hun dieren weg uit de alpenweiden. In de keuken doen heel wat nieuwe seizoensgebonden ingrediënten hun intrede. Daarmee leg jij je smaakpapillen zalig in de watten.
Törggelen in een boerentaverne
Kent je nieuwsgierigheid naar die herfstige, Zuid-Tiroolse keuken geen grenzen? Stap dan binnen in een lokale boerentaverne. Daar serveren de plaatselijke boeren hun artisanale fruitsappen, streekwijnen en in huis bereide ingrediënten van eigen kweek. De traditie van de boerencafés gaat trouwens helemaal terug tot in de middeleeuwen. Toen gaven de landheren de boeren toestemming om een deel van hun gewassen zelf te verwerken en verkopen.
Via het kwaliteitslabel Roter Hahn spoor je de beste boerentavernes op. Extra leuk: in het najaar kan je er ‘törggelen’. Er bestaat geen exacte vertaling voor dat woord, al komt fijnproeven het dichtst in de buurt. Tijdens een avondje törggelen stellen de landbouwers hun verrukkelijke jonge wijnen aan je voor. Daarbij serveren ze tongstrelende hapjes en specialiteiten afkomstig van de boerderij. Het diner afsluiten, doe je met een portie geroosterde kastanjes.
Logeren op de boerderij
Je kan trouwens niet alleen lunchen en dineren op de boerderij. Heel wat landbouwers baten namelijk enkele gastenkamers uit. Daar logeer je middenin de natuur. Via Roter Hahn kies je uit maar liefst 1.600 gastvrije, kleinschalige vakantieboerderijen in de streek. Zo pak je je koffers uit in een traditionele gastenkamer of een hypermodern designappartement.
Je staat dus op met zicht op de bergen en de alpenweiden. En begint je dag met een verkwikkend ontbijt. De vakantieboerderijen van Roter Hahn verwennen je graag met een stevige mand boordevol verse hoeveproducten. Je smult onder andere van artisanale honing, zelfgebakken taart, smeuïge hoevekaas en huisgemaakte jam. De boerin zet je ontbijtmand ’s morgens klaar voor je deur. Zo beslis je zelf wanneer je uit bed komt en kan je zelfs in je pyjama plaatsnemen aan de ontbijttafel.