Het erfgoed van de Vendée

De Vendée herbergt een uitermate rijk cultureel en natuurlijk erfgoed. De geschiedenis en de natuur zijn er met elkaar verweven en dragen bij aan het eigen karakter van deze mooie streek. Hier zijn 4 manieren om dit departement aan de Atlantische Oceaan te verkennen.

Ontdek het maritieme erfgoed

De Vendée is helemaal op de oceaan gericht, waardoor deze streek een uitzonderlijk maritiem erfgoed bezit, met onder meer vissershavens zoals Saint-Gilles-Croix-de-Vie en Les Sables d’Olonne. Kerken en kapelletjes zijn gewijd aan de zeelieden en versierd met ex voto’s. En uiteraard is de streek bezaaid met iconische vuurtorens, zoals vuurtoren Joséphine en de Grote Vuurtoren in Saint-Gilles-Croix-de-Vie, de vuurtoren Grouin du Cou in La Tranche-sur-Mer of de vuurtoren Armandèche in Les Sables d’Olonne, de laatste vuurtoren die in Frankrijk is gebouwd.

Echt uniek is de passage du Gois, een oude en mythische ‘onderzeese’ weg tussen het vasteland en het eiland Noirmoutier, die twee keer per dag wordt verzwolgen door de Atlantische Oceaan. Deze kwetsbare verbindingsweg is dus de helft van de tijd onzichtbaar. Het is een ongelofelijke plek die bruist van het zeeleven.

Daarnaast zijn er nog tal van schilderachtige visserswijken zoals de quartier du Maroc in Saint-Gilles-Croix-de-Vie of de quartier de la Chaume in Les Sables d’Olonne. Nog een andere niet te missen bezienswaardigheid in Les Sables d’Olonne is de ponton met historische schepen, waar onder meer een oude tonijnvissersboot, een pinasse en een houten kotter liggen aangemeerd.

Verken de karaktervolle stadjes

De Vendée heeft vele gezichten. In een tiental dorpen en stadjes prijkt het label Petite cité de Caractère, omdat ze een opmerkelijk architecturaal en landschappelijk erfgoed bezitten. Het gaat onder meer om Pouzauges, Mouchamps, Apremont en Noirmoutier-en-l’Île. De bijzonder rijke maritieme geschiedenis van dat laatste eilandstadje is verbonden met de zouthandel.

Daarvan getuigen zijn charmante traditionele haventje met oude zeilschepen, de goed bewaard gebleven architectuur van de fraaie redershuizen, zijn 12de-eeuwse kasteel, zijn kerk en crypte. In Banzeau, de wijk van de zeelieden, tref je witte huizen aan, omzoomd met stokrozen. In het hartje van de stad bevinden zich ook twee musea: Hôtel Jacobsen over het maritieme erfgoed en het kasteelmuseum.

Overnacht in het hartje van de geschiedenis

Droom je van een vakantie op een buitengewoon adres? In de Vendée is er geen gebrek aan keuze. Zo vind je op het eiland Noirmoutier Hôtel du Général d’Elbée, gelegen tussen het middeleeuwse kasteel, de Jacobsen-pier en Port Patrimoine in Noirmoutier-en-l’Île. Dit 4-sterrenhotel ademt authenticiteit uit met zijn gepersonaliseerde kamers, die zijn ingericht door binnenhuisarchitecte Chantal Peyrat.

Een totaal andere stijl is Résidence de l’Océan in La Tranche-sur-Mer, een prachtig gebouw in Moorse stijl, die kenmerkend is voor deze kustlijn. In Chambretaud biedt Château du Boisniard je de kans om in een oud kasteel of in originele boomhutten te midden van het bladerdak te slapen.

Snuif de natuur op

Twee derde van het grondgebied van La Tranche-sur-Mer is geklasseerd als natuurgebied, waaronder heel recent het nationale natuurreservaat Casse de la Belle-Henriette. De laatste echte lagune aan de Atlantische kust is de thuishaven van talrijke diersoorten, die je kunt observeren langs een houten wandelpad. Hier bevindt zich het ‘uitgedroogde’ deel van het moerasgebied Marais Poitevin, met weidse open landschappen van weilanden en gewassen, omgeven door kaarsrechte grachten en kanalen. Een ander uitgestrekt natuurgebied is het staatsbos, dat een oppervlakte van 330 hectare beslaat. De zeedennen en steeneiken reiken soms tot aan de zee, met bijna 15 km fijnezandstranden.

Ook het eiland Noirmoutier wordt ingepalmd door natuurgebieden, waaronder het bekende Bois de la Chaise. Zijn villa’s van het einde van de 19e eeuw, pier en strandhutten zijn interessant erfgoed. Ze getuigen van de tijd toen het kusttoerisme nog in zijn kinderschoenen stond.

Ook de badplaatsen Les Sables-d’Olonne en Saint-Gilles-Croix-de-Vie kunnen bogen op een rijk architecturaal erfgoed, met hun prachtige villa’s van de 19e en begin 20e eeuw, kenmerkend voor de belle époque, de art nouveau en de art deco. Les Sables-d’Olonne bezit bovendien meer dan 1400 hectare moerasland en een staatsbos dat zich over 11 km uitstrekt langs immense zandvlakten. Dankzij die harmonieuze mix van natuur en architectuur vertoef je er in een unieke omgeving.