Hagelwitte travertijnen van Pamukkale 

Ooit al van Pamukkale gehoord? Als het antwoord op die vraag ‘neen’ luidt, is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Want deze sneeuwwitte travertijnen behoren tot de mooiste ter wereld. Alsof dat nog niet genoeg is, bevinden deze natuurlijke zwembaden zich net naast een antieke stad.

Soms lijkt Moeder Natuur wel een ingenieuze kunstenares. Hier en daar boetseerde ze namelijk enkele adembenemende, hemelse landschappen. Decors zó uniek dat je ze letterlijk nergens anders ter wereld te zien krijgt. Pamukkale is zo’n plek. Dit gebied nestelt zich in het westen van Türkiye, op zo’n 20 kilometer van de stad Denizli. Wat Pamukkale dan zo bijzonder maakt? Dat zijn de sneeuwwitte travertijnen en terrasvormige zwembaden die op bevroren watervallen lijken. Die zien er zó sprookjesachtig uit dat ze deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed.

Zo zien de travertijnen eruit

Het lijken wel bevroren watervallen of dromerige wolken … hier en daar bedekt met aquamarijnkleurige poelen. Je zou het amper geloven, maar de warmwaterbronnen van Pamukkale werden niet door mensen aangelegd. Het warme mineraalwater bevat namelijk calciumcarbonaat. En wanneer dat neerslaat op de bodem vormt het travertijn, een prachtige kalksteen. Op de hellingen van Pamukkale ziet het gesteente er extra bijzonder uit. De fonkelende, spierwitte terrassen omarmen het lichtblauwe thermale water … en lijken zo wel een verzameling waanzinnige infinity pools.

Extra tip: bekijk je de travertijnen graag vanuit de lucht? Boek dan een ballonvaart of paraglidesessie in de buurt. Daarmee voeg je een flinke portie adrenaline aan je uitstap toe.

Zo struin je langs de terrassen

Omdat Pamukkale tot de meest oogverblindende uitzichten van Türkiye behoort, komen er talloze bezoekers over de vloer. Toch schiet je er ontelbare jaloersmakende Instagramkiekjes. Om de travertijnen te beschermen, wandelen alle toeristen in een afgebakend gebied. Neem je van daaruit foto’s van de afgeschermde gedeelten? Dan kan je foto’s maken zonder dat iemand door je beeld wandelt. Bovendien leg je de route blootsvoets af. Een zalige ervaring, want het water voelt lekker warm aan.

Zo baad je in het thermale water

Wist je trouwens dat thermaal water heilzaam is? Het ontspant je spieren en gewrichten en het zou je lichaam zelfs een natuurlijke verjongingskuur geven. Daarom trekken heel wat bezoekers een zwempak aan wanneer ze Pamukkale bezoeken. Aan de randen van de travertijnen, in het antieke zwembad, kun je je helemaal onderdompelen in het minerale water. Je dobbert er tussen eeuwenoude ruïnes, terwijl het water een heerlijke temperatuur van 36°C bereikt. Volgens legendes kwam niemand minder dan Cleopatra, de voormalige koningin van het oude Egypte, hier baden. Dat leverde het bad de bijnaam Cleopatra Pool op. Het Romeinse bad, ooit een gerespecteerd thermisch centrum, is omgebouwd tot archeologisch museum. 

Extra tip: maak je er graag een complete wellnessvakantie van? Rondom Pamukkale bots je op verschillende kuuroorden. Daar trakteer je jezelf op een deugddoende massage of stap je in een verkwikkend modderbad. Wikkel jezelf daarna in een badjas van buldankatoen. Deze duurzame stof is hypoallergeen en legt je huid extra in de watten.

Zo duik je de lokale geschiedenis in

Cleopatra Pool verraadde het al: de heilzame kracht van Pamukkale werd al tijdens de klassieke oudheid opgemerkt. Zo’n 2.500 jaar geleden raakte de Romeinse koning Eumenes II van Pergamon helemaal in de ban van de hagelwitte terrassen. Vlakbij liet hij Hierapolis optrekken. Hij rustte de stad uit met een enorm gymnasium, verschillende tempels, monumentale fonteinen en statige marktplaatsen.

De ruïnes van de stad bleven uitstekend bewaard en behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. Laat je dus terugvoeren in de tijd en nestel je even in het antieke theater. Van daaruit kijk je uit over de wijde omgeving. In het Hierapolis Museum ontdek je dan weer welke schatten archeologen hier blootlegden.

Extra tip: sla een uitstap naar Denizli zeker niet over. Deze stad bevindt zich op amper 20 kilometer van Pamukkale. Ga je hier op restaurant? Probeer dan de lokale Denizli-kebab uit. Het malse, smaakvolle lamsvlees wordt in een traditionele steenoven bereid en is om duimen en vingers bij af te likken

Zo raak je in Pamukkale

Pamukkale is het vlotst bereikbaar vanuit Denizli Çardak Airport. Daar vlieg je vanuit de luchthaven van Istanboel in een ruim uur naartoe. Eenmaal aangekomen, staan verschillende taxi- en shuttlediensten klaar om je naar Pamukkale te voeren. Al rijd je er met een huurauto ook makkelijk zelf heen.