In Canada eet je niet alleen ‘poutine’, frieten met wrongel en jus. Sinds enkele jaren schittert Montreal met haar keuken. Met liefst 67 restaurants per km2 is deze metropool in de provincie Quebec de belangrijkste stad van Noord-Amerika op het vlak van gastronomie. Festivals, microbrouwerijen, markten en een overvloed aan lekkere adresjes: eens een andere manier om te genieten tijdens je reis. Met Air Transat sta je al na 6u30 vliegen ter plaatse om die vele lekkernijen te proeven.
Diversiteit en creativiteit
Van 3-sterrenrestaurants tot lokale snackbars: Montreal kan prat gaan op een uitstekend culinair aanbod. Meer nog, het geldt als het allerbeste op het Amerikaanse continent. Een smaakvolle mix van autochtone, Franse en Britse invloeden, zelfs van alle uithoeken van de wereld. De chefs hoeven niet onder te doen voor hun Europese collega’s: ze bewerken vol passie en talent de verse streekproducten, en de tafelcultuur kent voor hen geen grenzen. Zo creëren ze een constant veranderende werveling van smaken. De keuken, die terecht ‘de nieuwe keuken van Quebec’ wordt genoemd, zal u geenszins teleurstellen! Ook wie vegetarisch, veganistisch of glutenvrij eet, wordt op zijn wenken bediend.
Lokaal eten
Zoals veel andere plaatsen in de wereld heeft ook Montreal haar lokale specialiteiten, te beginnen met de beroemde bagels, die de joodse immigranten uit Oost-Europa hebben meegebracht. Om ze goudgeel en krokant te maken, worden ze gekookt in water met honing alvorens ze worden gebakken in een houtoven. Ze worden versierd met smoked meat, gerookt rundvlees dat op smaak wordt gebracht met een overheerlijk kruidenmengsel. Een uitvinding van een zekere Aaron Sanft, afkomstig uit Roemenië.
Flaneren op de markten is de beste manier om goede streekproducten op de kop te tikken. In de charmante wijk Little Italy is de overdekte markt Jean-Talon de meest cultureel diverse van de stad. De markt Atwater in art-decostijl biedt een gamma specialiteiten en vleeswaren, en is gelegen naast het schilderachtige Canal de Lachine.
Poeslieve plekjes
Culinaire gidsen en waarnemers weten niet meer waar te beginnen: de horeca van Montreal is zo dynamisch dat er wekelijks nieuwe restaurants bijkomen. Soms atypische adressen, zoals de verschillende kattenbars die de voorbije jaren de deuren hebben geopend. Perfect voor een kleine lunch in het gezelschap van katten, met een sessie spintherapie erbovenop.
In veel restaurants in Montreal heerst er in het weekend tussen 10 en 15 uur heel wat drukte. Lachsalvo’s, rinkelend vaatwerk, goddelijke geuren: het is brunchtijd! De brunch is hier een instituut, dat ook weer in internationale varianten bestaat, zoals een Italiaanse, Spaanse, Hebreeuwse, zelfs Japanse of Filipijnse versie!
Sinds enkele jaren is er een andere typisch lokale gewoonte: almaar meer restaurants vragen hun klanten om de wijn van hun keuze mee te brengen. Al meer dan 400 zowel chique als familiale restaurants verwelkomen je met je eigen flesje wijn voor een buffet of diner.
30 culinaire festivals per jaar
Of het nu gaat om de grote bijeenkomsten van foodtrucks in het olympisch stadion, de poutinefestivals die zowat overal in de stad plaatsvinden, de suikerhutten om de hoek of de Aziatische avondmarkten: de inwoners van Montreal vieren graag alles wat met eten te maken heeft. Daarvan getuigen de ruim dertig culinaire festivals die de stad het hele jaar door opvrolijken. En het streetfood laat zich evenmin onbetuigd: van mei tot oktober palmen kraampjes op wielen om de beurt plekjes in verschillende wijken van Montreal in. De foodtrucks en muziek zorgen voor een culinaire en feestelijke sfeer.