Is jouw nummer één reden om een reis te boeken ook het soort keuken dat op de bestemming geserveerd wordt? Foodies, deze is voor jullie! In deze lijst zetten we de meest verrukkelijk bestemmingen voor je op een rijtje. Denk aan de échte pasta uit Italië, verse paella door Spaanse topchefs en een goeie portie fis hand chips uit Londen. Haal die losse broeken al maar tevoorschijn!
Zweden – Hap in de Zweedse cultuur
Benieuwd of de Zweedse balletjes uit de Ikea écht even lekker zijn als de originals? Restaurant Tranan in Stockholm staat bekend voor de beste Köttbullar. De gehaktballetjes zijn een nationale trots en worden bereid met een speciale kruidenmix. Een echte Zweed eet zijn ‘ballekes’ geserveerd met puree en veenbessenconfituur. Tijd om die maandelijkse trip naar Ikea om te ruilen voor een trip naar Zweden!
Amsterdam – Say cheese !
Wie Nederland zegt, zegt klompen, tulpen en… kaas! Cheese addicts halen hun hart op bij De Kaasbar, in de hipste buurt van Amsterdam: De Pijp. Hier proef je unieke Nederlandse kaassoorten die worden gecombineerd met verrassende wijnen en bieren. Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van een blauwe kaas, maar al geproefd van een rode kaas? Hun menukaart telt wel zes soorten! Kan je niet kiezen? Ga dan voor één van hun cheese plates waar de lekkerste exemplaren gemengd worden met extra charcuterie.
Ibiza – Liefde is: je paella delen
Een rasechte foodie weet dat de naam ‘Paella’ afkomstig is van de bereidingswijze van het gerecht. Paella is een Valenciaans woord dat ‘pan’ betekent. De combinatie van rijst, saffraan, groenten en een selectie van verse vis wordt gekookt op hete kolen in een speciale koekenpan. En als het volgens de traditionele manier bereid wordt, krijg je het lekkerste deel: geroosterde knapperige rijst die wordt verbrand in de randen van de pan. Voeg daar aan toe dat je net een glas sangria hebt gedronken als aperitief en met je voeten in het zand zit, en je dag kan niet meer stuk. In het Nobu Hotel Ibiza Bay is de chef van hun chiringuito Chambao, dé specialist in het bereiden van paella. Nog een reden om deze zomer naar Ibiza te trekken! Wie bij Nobu langsgaat, zet best ook even Gusto op de planning! Hun nieuwste pop-up staat onder leiding van bekende Spaanse chef Nièves Barrangan. Gusto zal Nieves’ kenmerkende stijl van traditionele maar verheven Spaanse gerechten laten zien in een laid-back relaxte sfeer.
Parijs – Instagramwaardie uiensoep
Klinkt op het eerste gehoor niet als iets waar je voor staat te springen, maar uiensoep is een echte Franse delicatesse. Koppel aan je zoektocht naar de beste Franse uiensoep een tripje naar de stad van de liefde, Parijs, en probeer een tafeltje te bemachtigen bij het populaire Café de Flore. Hier wacht de ultieme Franse ervaring op jou met de ronde bistrotafels en de obers strak in het pak. Het café werd geopend in 1885 en werd al gauw een ontmoetingsplek voor de Parijse intellectuele elite. Anno 2023 is het dé Instagramspot geworden van de stad.
Kopenhagen – Beleg je broodje als een Deense koning
In Denemarken gaan ze niet watertanden van een simpele boterham met kaas. Hun Smørrebrød wordt rijkelijk belegd met de meest originele toppings, van vlees tot vis, kaas, garnalen, sausjes en (zee)vruchten. Hoe creatiever, hoe beter. Ook bij Norrlyst weten ze hoe je smørrebrød klaarmaakt en kiezen ze voor seizoensgebonden toppings. Denk aan combinaties als erwten en zachte kreeftensaus of wasabi, tuinkers en boekweit. Origineel, toch?
Londen – Dé guilty pleasure waar je graag voor in de rij staat
Een trip naar Londen is niet compleet zonder een portie Fish & Chips, en de beste vind je bij Poppies. Een nationale guilty pleasure die menig harten doet smelten. Verse vis wordt in een laag beslag gedoopt en gefrituurd, geserveerd met handgesneden dikke frieten. Een echte Brit giet nog wat azijn over de chips, hier komt geen mayonaise aan te pas! Poppies staat dankzij hun geheime recept bekend om één van de beste Fish & Chips restaurants van de Engelse hoofdstad. Zeker waard om even voor in de wachtrij te staan.
Lissabon – Belémtastisch: De Zoete Hemel van Pastéis!
Zoetebekken boeken dit jaar een ticket naar Lissabon en racen vanuit de luchthaven meteen naar Antiga Confeitaria de Belém. Hier eet je de lekkerste Pastel de nata uit de regio. Deze roompasteitjes eet je warm, bestrooid met kaneel en poedersuiker. Een perfecte tussenstop tijdens het ontdekken van de stad.
Rome – Ontdek de oorsprong van pasta carbonara
La vita è bella bij Roscioli Ristorante Salumeria in Rome, waar elke hap van hun beroemde carbonara je hart doet smelten. Bij elke hap proef je de liefde en passie waarmee het gerecht is gemaakt. Waan je in een Italiaanse romance en geniet van la dolce vita!
Praag – Lokal Legends
Weet jij wat de pot schaft bij een traditioneel Tsjechisch gezin? Zoals wij graag witloof in kaassaus en hespenrolletjes eten, is hier de echte Tsjechische kost svickova, een populair vleesgerecht. Restaurant Lokal in Praag serveert deze lekkernij én maakt alles, it’s in the name, met lokale producten. Naast hun perfecte bereide svickova, is het bier bij Lokal een tweede smaakmaker. Ga langs voor een frisse pint en proef de lokale lekkernijen.
Berlijn – Historische schnitzels in Clärchens Ballhaus
Bij schnitzel denk je ongetwijfeld meteen aan volle glazen bier en een luide bulderlach in een druk café. Bij Clärchens Ballhaus tonen ze dat het anders kan. Hier eet je de Duitse klassieker in een prachtig historisch pand dat dateert van 1913 en al haar charme behouden heeft. Clärchens Ballhaus is één van de laatste overgebleven balzalen uit die periode en is nog altijd bekend. Zo wordt het pand gebruikt als filmlocatie, onder andere ook voor de blockbuster Inglorious Basterds. Dat de nieuwe eigenaars de oude glorie perfect kunnen combineren met de moderne tijd, is te zien aan de menukaart. Zo is er zelfs een vegan schnitzel.