Portugal is de oudste natie van Europa en zit boordevol boeiende geschiedenis, culturele pareltjes en indrukwekkende natuurwonderen. Maar liefst 17 locaties en 8x immaterieel erfgoed scoorden dan ook een plekje op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Naast bekende highlights zoals de iconische Douro vallei, het betoverende Sintra en de meeslepende fadomuziek pronken er ook minder bekende pareltjes op de lijst. Duik dieper het land in op zoek naar prehistorische rotskunst in de Vale do Côa of laat je verrassen door het vestingstadje Elvas bij de Spaanse grens. Wij maken hieronder alvast een gevarieerde selectie!
Portugal is zo goed als het enige Europese land dat niet vernietigd werd tijdens de oorlog in de 20e eeuw. Dit heeft ervoor gezorgd dat enorm veel indrukwekkende, historische monumenten en religieuze gebouwen bewaard zijn gebleven. Denk aan het historische centrum van Porto waar de kathedraal Sé en de Torre dos Clérigos bovenuit torenen of de eeuwenoude Universiteit van Coimbra. Ook aan machtige kloosters geen gebrek, zoals Mosteiro de Alcobaça of Mosteiro da Batalha. Hieronder nog meer Portugese UNESCO-trekpleisters.
Fado, het Portugese levenslied
Sinds 2011 weerklinkt fado op de UNESCO-lijst. De passionele, soms droevige fadomuziek is sinds de 19e eeuw onlosmakelijk verbonden met Portugal. Fado staat voor eenvoud, liefde(sverdriet), geluk en ongeluk en wordt gebracht door een artiest in het zwart met gitaar en enorm veel gevoel. Als je jezelf wilt onderdompelen in de wereld van fado, dan is er het Fado Museum in de wijk Alfama in Lissabon, waar het allemaal begon. Of ga dineren in een fadorestaurant in Lissabon of Coimbra, waar je smaak en oren worden verwend.
Het sprookjesachtige Sintra
Aan de voet van het weelderige Sintragebergte vind je het stadje met dezelfde naam: Sintra. Verschillende elementen zorgden ervoor dat Sintra een plek verdiende op de werelderfgoedlijst. Zo zijn er de paleizen Palácio da Vila en Palácio da Pena die dienen als visitekaartje. Da Vila valt op door de twee kegelvormige schoorstenen en da Pena is bekend vanwege zijn prachtige tuinen met exotische plantensoorten. Sluit je bezoek af met een typisch gebakje zoals travesseiros of queijadas die al sinds de 12e eeuw gemaakt worden.
Rotsschilderingen in Vale do Côa
In de noordoostelijke regio van Portugal, bestaand uit imposante bergen, stroomt een zijrivier van de Douro: de Côa. In de grote vallei van deze rivier schuilt een robuust artistieke periode. Millennium na millennium veranderden de rotsformaties, in panelen die gegraveerd zijn met duizenden figuren, nagelaten door onze voorouders. En zo opende het eerste archeologische park van Portugal: Parque Arqueológico do Vale do Côa. Laat een gids je rondleiden langs de eeuwenoude rotsschilderingen.
De forten van Elvas
Elvas, de stad vlakbij de grens met Spanje, heeft gestreden voor de onafhankelijkheid van Portugal en zijn geschiedenis. Bij aankomst botst je op een impressionant aquaduct met een lengte van 7 km en 843 bogen. Verder huisvest Elvas ook het grootste gebastioneerd fort ter wereld in de vorm van een ster en met een omtrek van maar liefst 10 km. De fortificaties van Elvas zijn zeker een bezoek waard.
Het Laurissilva-woud op Madeira
Voor de volgende natuurschat steken we over naar Madeira, waar je een uniek laurierbos vindt. Dit exotische woud is maar liefst 20 miljoen jaar oud en wordt gekenmerkt door rotsen en boomstammen gehuld in een groen jasje van mos. De mystiek van het woud wordt compleet door de magische en verleidelijke mist die er hangt.
Het historisch centrum van Guimarães
Guimarães, waar de eerste koning van Portugal geboren werd, wordt beschouwd als de wieg van Portugal. Het centrum werd door Unesco erkend als werelderfgoed om de originaliteit en authenticiteit waarmee het werd gerestaureerd. Je slentert er in het gezelschap van sierlijke smeedijzeren balkons, granieten afdakjes, herenhuizen, bogen die smalle straatjes verbinden, door de jaren uitgesleten straatstenen, torens en kloosters.
Het zwarte aardewerk van Bisalhães
Pottenbakken wint in België aan populariteit, maar in Portugal zijn ze reeds experts. Zeker in Bisalhães, een dorpje in Vila Real, gekend om hun zwarte aardewerk. Het kreeg een plekje op de werelderfgoedlijst door het specifieke en eeuwenoude productieproces. Het gaat om puur handwerk waarbij de potten in open ovens van aarde, bedekt met takken, worden gebakken. Vervolgens worden ze afgedekt met aarde waardoor ze door de rook een zwarte kleur krijgen. Van een souvenir gesproken…
Het landschap van de Alto Douro Vinhateiro
De wijnbouwtraditie van deze streek gaat meer dan 2000 jaar terug en vormt zo werelds oudste afgebakende wijnregio. De regio, omarmd door de Douro-rivier, strekt zich uit over 13 gemeenten in het noordoosten van Portugal. En de bezoekers komen niet alleen om de (port)wijnen te proeven, maar ook om te genieten van het prachtige landschap van de Douro-vallei. Een ander uitzonderlijk wijnlandschap ontstaan door menselijke inspanningen vind je op het eiland Pico, in de Azoren.