Wallonië mag in oppervlakte dan niet zo groot zijn, het aanbod aan toeristische bezienswaardigheden in de regio is dat wél. En die combinatie levert een geweldig voordeel op: er is altijd meer te bezoeken in de buurt dan je denkt. Hieronder vind je een overzicht van minder bekende plekjes die toch absoluut een bezoek waard zijn en zich niet ver van een bekende trekpleister bevinden. Zo loont jouw tripje naar Wallonië plots dubbel de moeite.
Dinant: de citadel en een renaissancekasteel
Je kent ongetwijfeld wel het fotogenieke plaatje van Dinant, gekneld tussen een steile rotswand en de Maas, waar de citadel trots bovenuit torent. Maar wist je ook dat je op amper 6 km het prachtige Kasteel van Freÿr kan bezoeken? In dit renaissancekasteel langs de oevers van de Maas logeerde ooit zelfs de Zonnekoning. De sinaasappelbomen in de bijzondere tuinen zijn trouwens meer dan 300 jaar oud.
Bouillon: de burcht en een opmerkelijk landschap
Eén van de bekendste kastelen van Wallonië is dat van Godfried van Bouillon, waarvan de ruïnes boven het stadje langs de Semois uittorenen. Maar wat minder gekend is, is het zogenaamde ‘Graf van de Reus’ (Le Tombeau du Géant) 10 km verderop. Een kronkelende meander van diezelfde Semois zorgt hier voor één van de meest opmerkelijke landschappen in Wallonië.
Waterloo: de heuvel met de leeuw en een domein vol kunst
De Heuvel met de Leeuw van Waterloo behoort tot enkele van de meest iconische uitzichten in ons kleine landje en is er tevens eentje met internationale uitstraling. Vlak bij de site bezoek je hier ondergronds het moderne en leerrijke Mémorial 1815, waar je op een interactieve manier heel wat te weten komt over de beroemde Slag bij Waterloo. Maar op slechts 11 km kom je in het Domein van Solvay in een heel ander universum terecht. Midden in dit prachtige park vind je niet enkel het Kasteel van Terhulpen, maar ook de Stichting Folon in de kasteelhoeve, een onbekend pareltje dat de bezoeker laat kennismaken met de dromerige en opmerkelijke kunst van Jean-Michel Folon.
Bergen: de cultuurstad en een mijncomplex
Bergen, met haar indrukwekkende Grande Place en barokke Unesco-belfort, heeft zich de laatste jaren op de kaart gezet als culturele citytrip bestemming bij uitstek. Maar weinigen weten dat je ook buiten het stadscentrum bijzondere plekken kan bezoeken. Zo is Le Grand-Hornu, op 15 km van Bergen, absoluut een omweg waard. In dit oude mijncomplex, gebouwd in neoklassieke stijl, maak je een reis in de tijd in een wel erg bijzondere omgeving. Bovendien kan je er twee boeiende musea bezoeken, het CID (design en innovatie) en het MACS (hedendaagse kunst).
Hoei: de oude stad met fort en een luisterrijk kasteel
Je kent Hoei als stad aan de Maas, met het indrukwekkende fort dat hoog boven alles uittorent. Behalve de pittoreske straatjes van het oude Hoei is dat fort ook een bezoek waard, omwille van zijn intense geschiedenis die nauw met de Tweede Wereldoorlog is verweven. Maar op 13 km daar vandaan ligt een kasteel dat om heel andere redenen een bezoek verdient. Het indrukwekkende interieur van het Kasteel van Modave is zo kleurrijk en vol luister, dat je je er meteen kasteeldame of -heer waant en in de ene na de andere kamer telkens opnieuw je ogen uitkijkt.