Te land, ter zee en in de lucht, er is altijd wel wat te doen op Texel ! Dit grootste Waddeneiland geeft langzaam haar mysteries prijs en heeft heel wat ontdekkingen in petto voor jong en oud. Voor de kust liggen bijvoorbeeld tientallen eeuwenoude scheepswrakken, die waardevolle inzichten bieden in het maritieme verleden van de 16e tot de 19e eeuw. Of wat dacht je van een wadexcursie waarbij je op de drooggevallen zeebodem wandelt? Je kan ook zeehonden of zeevonk gaan spotten! En adrenaline junkies, kunnen een parachutesprong maken. Op Texel verveel je je nooit!
Mysterieuze scheepswrakken in de zee
Voor de kust van Texel bevinden zich vele eeuwenoude scheepswrakken, die kostbare inzichten bieden in de scheepvaart en het leven op zee tussen de 16e en 19e eeuw. In de 17e en 18e eeuw vergingen honderden schepen op de Reede van Texel door stormen, bliksem, brand of door vastlopen op zandbanken. Dankzij slib en sediment werden sommige wrakken direct na de schipbreuk bedekt, wat hen als tijdscapsules bewaarde.
Duikers vonden bijvoorbeeld in 2014 de meest fantastische en waardevolle luxegoederen in het Palmhoutwrak zoals een zilveren pronkbeker, zijden kousen, een oosterse kaftan, een zilveren japon en een 400 jaar oude trouwjurk. Sinds de ontdekking gaan er veel theorieën de ronde, dat de goederen waren van een rijke Nederlandse koopvaarder, een rijke familie van de Middellandse Zee of zelfs van een Engelse hofdame. Wetenschappers verwachten nog jaren nodig te hebben om alle vragen die de jurk en de andere goederen heeft opgeroepen, te beantwoorden.
400 jaar oude trouwjurk
In 2016 werd Texel internationaal bekend door de spectaculaire vondst van een 17e-eeuwse garderobe uit een scheepswrak. Onder de vondsten bevonden zich een bijna ongeschonden zijden jurk en een met zilveren plaatjes versierde trouwjurk, beide nu te bewonderen in Museum Kaap Skil. Het kostbare kledingstuk is, ondanks een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, nog in een verrassend goede staat en wordt ook wel “de Rembrandt van het textiel” genoemd. Wereldwijd is er nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven dus het in een unicum dat je enkel op Texel kan zien.
Avonturen te land: van zeehonden spotten tot wadexcursies
Texel biedt niet alleen een rijke geschiedenis onder water, maar ook een levendige en gevarieerde natuur langs de kustlijn. Het strand en de zee rond Texel vormen de habitat voor een divers scala aan dieren en bieden bezoekers tal van avontuurlijke activiteiten. Op het strand van Texel kan je op zoek gaan naar kleine kreeftjes, garnalen, krabbetjes en schelpdieren. Op dijken en strekdammen krioelt het van zeepokken, mosselen en zeeanemonen. Texel is ook een waar paradijs voor zeehonden, soms zie je ze gewoon op het strand, of je kan een boottocht maken naar de zandbanken waar je grote groepen kan zien. Bij Ecomare zie je hoe gewonde zeehonden of jonge dieren die hun moeder kwijt zijn verzorgd worden.
Actievelingen kunnen kiezen voor een wadexcursie. Onder begeleiding van een deskundige gids wandel je over de drooggevallen zeebodem en ontdek je de rijke biodiversiteit van het wad. Voor wie liever het eiland vanaf zee verkent, biedt Texel boottochten vanuit de haven van Oudeschild. Deze tochten omvatten robbentochten, zeehondentochten, educatieve vistrips, of wil je liever gaan garnalenvissen of eilandhoppen tot op Vlieland?
Bange algen, een magische zeevonk en strandvondsten
Texel is ook een goede plek om het magische zeevonk te zien. Een zeevonk is een alg die licht geeft. Wanneer deze algen denken dat er gevaar dreigt, zorgt een chemische reactie ervoor ze gaan gloeien. Het lastig te zeggen waar je precies de zeevonk kunt zien. Het komt vooral voor in de zomer, bij voorkeur is het ook meerdere dagen warm weer. Tip: Zoek eens op Facebook naar ‘zeevonk’. Er zijn groepen, zoals ‘Zeevonk bij Texel’, waar de groepsleden posten wanneer er zeevonk te zien is.
Wie strand zegt, zegt ook strandvondsten. Misschien wel het leukste familiemuseum van Texel, is het Maritiem- en Juttersmuseum Flora. Ze hebben een diversiteit van strandvondsten van meer dan 80 jaar! Je ontdekt er het maritieme heden en verleden van onder andere de jutterij en scheepsstrandingen. Voor de kinderen zijn er leuke speurtochten, spelletjes en een uitgebreide speeltuin, er zijn exposities, er worden doorlopend films vertoond en nadien kan je napraten in het gezellige museumcafé.
Ga eens van de grond op Texel
Parachutespringen staat bij veel mensen op de bucketlist. Op Texel kan je als beginner meteen een sprong maken na een korte instructie. Bij een zogenaamde tandemsprong spring je aangehaakt aan een ervaren instructeur, die alle noodzakelijke handelingen verricht, zodat je alle tijd hebt om te genieten van het spectaculaire uitzicht en deze unieke ervaring. Wie het wat rustiger wil houden, kan kiezen voor een rondvlucht met een Cessna.