De culinaire troeven van de provincie Noord-Brabant worden hoog in het vaandel gedragen. Denk aan sterrenrestaurants, maar ook aan charmante familieboerderijen. Denk aan hippe foodmarkets, maar ook aan duurzame ondernemers. Er is zo veel te ontdekken voor de fijnproevers onder ons, dat Visit Brabant een aantal inspirerende foodroutes heeft uitgestippeld. Al fietsend word je langs de lekkerste, duurzaamste én meest trendy foodspots geleid doorheen de meest gastvrije provincie van onze Noorderburen. Wij voorzien hieronder alvast een menu met vier toproutes!
Van kade tot keuken in Noordoost-Brabant (40 km)
Hier trap je doorheen de groene akkers, historische dorpen en gonzende bedrijvigheid van Meierijstad en omgeving, op een toefje van Eindhoven. De verleiding om vaak af te stappen zal groot zijn. Bijvoorbeeld bij het passeren van CHV Noordkade. Een honderd jaar oude veevoederfabriek die is omgetoverd tot een heuse food- en cultuurhotspot. Je smaakbelevingen worden er geprikkeld tussen de oude graansilo’s onder lampen gemaakt van graantrechters. Slaag zeker ook af naar De Glazen Boerderij in Schijndel. Inderdaad: een unieke boerderij uit glas met Le Verre als ultieme must visit voor ’n hapje of een drankje. Mag het ietsje meer zijn? Laat je dan verwennen bij sterrenrestaurant Wollerich, één van de meest gerenommeerde restaurants van Noord-Brabant.
Grenzeloos genieten in de Kempen (34 km)
Deze fietsroute vind je nét over de Belgische grens en start bij Landgoed Wellenseind. Je dwaalt er langs een mix van uitgestrekte landerijen, schaduwrijke bossen en groene velden. De gotische architectuur is de perfecte topping voor de culinaire verwennerij die de route je biedt. Zo kan je je verfrissen met ambachtelijk ijs van Ijsboerderij Fabor of proeven van het werk van een van de beste fromagers van Nederland: Crijns. Nooit genoeg kaas uiteraard want op de route ligt ook Kaasboerderij De Ruurhoeve waar je een workshop kaasmaken kan volgen. Voor de echte Kempen op je bord, moet je bij restaurant De Hofkaemer zijn. Daar toveren ze met uitsluitend Kempische producten van 50 streekproducenten, gelegen in een straal van 50 kilometer rond het restaurant.
A taste of Van Gogh in West-Brabant (70 km)
West-Brabant staat bekend als de regio met de drie A’s: superieure A-nsjovis, ziltige A-sperges en blozende A-ardbeien. En daarnaast heeft de regio nog een trots: de meesterschilder Vincent Van Gogh. Want in Brabant werd Vincent geboren, groeide hij op en maakte hij zijn eerste meesterwerk: De Aardappeleters. En zo ontstond een fietsroute doorheen het landschap dat de meesterschilder inspireerde én langs de foodhotspots van West-Brabant. Een bezoek aan het huis waar Van Gogh geboren werd en een stop aan de Van Gogh Kerk in Etten-Leur, maar evengoed genieten in de wijn- en aspergeboerderij van de familie Santspuy of van een bolletje ijs (of meer, duhu) van de ijsboerderij van de familie Pijs. Aardbeitjes kunnen zelf geplukt worden op de aardbeienkwekerij en trappist kan geproefd worden in Zundert, één van de twaalf brouwende trappistenkloosters wereldwijd.
Van exotische zwammen tot bijenvolkeren in het hart van Brabant (50 km)
Of moeten we zeggen, het hart van duurzaam Brabant? Want deze route staat in het teken van duurzame voeding. Je ontmoet lokale ondernemers, die elk bijdragen aan een gezondere wereld. Zo is er TerraVie, een van de weinige bedrijven die geheel biologisch aardbeien, kersen en rode bessen telen. Een bezoekje aan de gezellige buurtwinkel van Theo mag niet ontbreken, je kan er zelfs een kijkje nemen in het museum met grootmoeders spullen. Rijd ook zeker langs Voedselbos Waspik, waar je letterlijk de rust proeft en langs imker Ingrid die je maar al te graag voorstelt aan haar bijenvolk. Daarnaast kan er ook geproefd worden van exotische zwammen bij kwekerij De Zwammenberg.