Krijg jij maar niet genoeg van kaas in al haar vormen en soorten? Dan is de Nederlandse regio Cheese Valley een bestemming die op jouw lijf geschreven is! Culinair Nederland verlekkert je op vijf regio’s die van jouw trip naar Nederland een smakelijke topper maken en Cheese Valley is daar één van. In de rustige polders proef je boerenkazen zoals ze nergens anders gemaakt worden. Maak kennis met de dorpen en steden die aan de basis van deze kaasoase liggen en laat je hart smelten in én door Cheese Valley.
Ergens tussen de alledaagse drukte van grote steden en midden in het Groene Hart van Nederland maken de familieboeren van Cheese Valley hun kazen op een authentieke en duurzame manier. Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard zijn vier gemeentes die samen de thuis van het geliefde gele goud vormen. Fiets met ons mee langs deze vier stops en ontdek wat ze allemaal te bieden hebben.
Gouda, dé kaashoofdstad van Nederland (en de wereld)
Beginnen doen we met een klassieker. De Goudse kaas is tot op heden wereldwijd gekend en wordt naar alle hoeken van de aardbol geëxporteerd. Kijk verder dan de Gouda in je lokale supermarkt en ontdek waar het écht allemaal begon. De kaashoofdstad katapulteert je aan de hand van leuke activiteiten meteen terug naar de 12de eeuw. Zo maak je een ritje met de Kaasexpress, kijk je in de Goudse Waag hoe men op traditionele wijze kaas weegt en proef je van een High Cheese in de Museumtuin. De kers op de kaastaart is natuurlijk de one and only Gouda kaasmarkt.
Word kaasmaker in Bodegraven-Reeuwijk
Gouda is misschien wel de bekendste, maar zeker niet de enige gemeente die al eeuwenlang authentieke kazen op je bord tovert. Bodegraven-Reeuwijk is een kaashandelcentrum, waar je nog steeds een aantal belangrijke, oude kaaspakhuizen kan bewonderen. Neem een kijkje behind the scenes in het Kaasmuseum en ontdek hoe kaas werd gemaakt, van gras tot kaas. Je ontdekt er onder andere welke gereedschappen ambachtelijke boerenfamilies gebruiken en tal van andere voorwerpen, foto’s en documenten die je de traditionele kaasproductie van dichtbij laten beleven.
Bezoek het kloppende Groene Hart in Woerden
Onze volgende stop wordt ook wel de hoofdstad van het Groene Hart genoemd, waar inwoners je met open armen ontvangen. De natuur is er van groot belang voor de familieboeren. Duurzaamheid en de zorg voor hun dieren wordt er hoog in het vaandel gedragen. Bezoek er zeker de boerenkaasmarkt die er al sinds 1885 elke zomer plaatsvindt. Naast kaashandel, kan je op deze markt ook echt entertainment beleven. Zo heb je onder andere Tableau Vivant, een kaasshow waarin men de traditionele kaashandel naspeelt. Verder heeft Woerden ook nog kaasevenementen zoals Graskaasdag voor je in petto. Deze dag is een groot feest waar de eerste graskazen van het jaar worden geveild voor het goede doel. Even rusten voor we naar de volgende stop fietsen? In het Stadshotel en restaurant Van Rossum verwen je je smaakpapillen en overnacht je in een oud wapenarsenaal.
Ontdek het geheim van Krimpenerwaard
Om ons kaasavontuur af te ronden, stoppen we nog even in de groene Krimpenerwaard. Ook hier geniet je van de rust die de natuur je biedt. Je vindt er tal van wandel-, fiets- en zelfs vaarroutes om de omgeving naar hartenlust te verkennen. Zo is er de molenroute waar je vergezeld wordt van een prachtig uitzicht. Bij sommige molens kan je eens binnen piepen en leren over het belang van de molens bij productie van onder andere meel. Liever genieten van het gezelschap van de koeien? Dan kan je de KoeKaasRoute fietsen in het natuurgebied, de Krimpenerwaard. Best in de lente, wanneer alle koeien opnieuw buiten staan te grazen, en vergeet niet één van de vele mooie kaasboerderijen te bezoeken voor échte boerenkaas.
Ook topchefs weten de weg naar Cheese Valley
Michaël Vrijmoed, chef van het naar hem vernoemde restaurant Vrijmoed te Gent, ging alvast op ontdekking. Daar werd hij verwelkomd en op sleeptouw genomen door Frank Streefland, patron-cuisinier van De Nieuwe PolderKeuken in Stolwijk. Ze fietsten in het polderlandschap onder andere langs pakhuizen en familieboerderijen, en ontdekten zo het verhaal achter boerenkaas.
Ben jij nog verbaasd dat Nederland dit jaar als gastland van Gault & Millau dienst doet? Met een culinaire troef als Cheese Valley stond dat al lang in de sterren geschreven. Is jouw bezoek al gepland? Laat het smaken!