Wallonië en de Ardennen zijn meer dan de uitgestrekte bossen, de kronkelende riviertjes en de kilometerslange wandelpaden. Wallonië en de Ardennen zijn evengoed citytripbestemmingen. Ruil die trekrugzak dus maar in voor een trolley, want wij sommen hieronder de hipste, gezelligste en meest authentieke steden op die te vinden zijn over de taalgrens. Met activiteiten als kilometerslange street-artparcours tot bezoekjes aan Unesco-Werelderfgoed en de boeiendste tentoonstellingen. Wat ze allemaal gemeen hebben: de oprechte gastvrijheid. Et c’est parti!
Street art achter elk hoekje
Je kan er haast niet naast kijken: in veel Waalse steden wandel je langs de mooiste street art. Zo werd er in Charleroi een heus street-artparcours uitgestippeld waar honderden Belgische en internationale kunstenaars de muren opfleurden. Maar ook de universiteitsstad Louvain-la-Neuve komt verrassend uit de hoek met de ‘Kosmopolite Art Tour’ die je een kleine 5 km aan street art voorschotelt. Mag het een stuk langer zijn? Dan navigeer je best richting de Vurige Stede aka Luik: Paliss’art is een parcours van 25 km waar je de mooiste stadsschilderingen tegenkomt. Verviers, de voormalige wolstad, huisvest ook zo’n 20 kunstwerken, te ontdekken als je deze route volgt. Met L’Art Habite la Ville tovert ‘Kunst in de Stad’ Bergen opnieuw om in een waar openluchtmuseum. In Namen gaat de street art nog een tikkeltje verder: de verschillende kunstwerken die je daar tegenkomt op straat verschillen op vlak van stijl en techniek: gaande van schilderijen tot beeldhouwwerken, installaties en sjablonen. Het parcours wordt daar door de jaren heen verrijkt, want street art is en blijft een spontane kunst.
Rijk aanbod aan werelderfgoed
Net zoals je achter elke hoek street art tegenkomt, is de kans ook groot dat je plots voor een Unescogebouw komt te staan. Zo vind je in hartje Doornik de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een juweeltje van middeleeuwse architectuur dat sinds 2000 pronkt op de werelderfgoedlijst van Unesco. En vlak ernaast zie je het massieve belfort van Doornik, eveneens werelderfgoed. Ook in Thuin vind je een belfort. Daar word je op de top beloond met een uitzonderlijk panorama op de vallei van de Samber en de Biesmelle. Daarnaast staat de stad Thuin ook bekende vanwege haar hangende tuinen. Voor het volgende werelderfgoed rijden we door naar La Louvière waar je een van de oudste kolenmijnen van België vindt. Bij een bezoek aan mijndorp Bois-du-Luc leer je alles over een van de langst actieve mijnen (1685-1973). In de kleinste stad ter wereld, Durbuy, schittert de Falize-rots van meer dan 300 miljoen (!) jaar oud. Dit type rots wordt een anticlinaal genoemd en is naast werelderfgoed tevens het hoogste punt van Durbuy.
Uitgebreid menu met lokaal lekkers
Ook foodies komen aan hun trekken in Wallonië. Wat zeker niet mag ontbreken op je lijstje: de Prinsenstad, Chimay, vooral bekend om zijn bier en trappistenkazen. Deze worden beide geproduceerd in de Abdij Notre-Dame de Scourmont, gelegen in de buurt van de stad. In de Espace Chimay komen bezoekers meer te weten over deze lekkernijen. Ook in Rochefort kan je heerlijk genieten van het lokale trappistenbier, gebrouwen in de abdij uit 1230. Maak je een tripje naar Nijvel? Proef dan zeker de beroemde Târte al Djote, gemaakt van bétchéye kaas (gefermenteerde koemelk en snijbiet). Mag het wat zoeter? Rep je dan naar een bakker in Marche-en-Famenne en bestel er een baiser. Het perfecte tussendoortje bestaande uit een lekkere mix van meringue, amandelen en een lichte botercrème. En tot slot zijn ook de specialiteiten uit Luik uiteraard niet te missen: de Luikse wafel die je al van ver kan ruiken of de Luikse gehaktballetjes met de smaakrijke saus op basis van ui, tijm, laurier en luikse stroop.
De boeiendste musea en expo’s
Genoeg gewatertand! Tijd voor: cultuur. In het station van Luik-Guillemins loopt tot 9 januari 2022 de grootste Belgische tentoonstelling ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de dood van Napoleon. Je ziet er drie originele decors: een meeslepend slagveld met een bivak, een balzaal in de Tuilerieën die de pracht en praal van het Hof illustreert en de werkkamer van de keizer. In Bergen loopt er in het BAM (Museum voor Schone Kunsten) de tentoonstelling ‘Secret Garden’ met een selectie van Quinze’s werken uit de afgelopen 25 jaar. In het Bastogne War Museum over de Slag om de Ardennen in Bastogne beleef je de historische sfeer en verken je de ingerichte kelders van het Amerikaanse hoofdkwartier. Nog een culturele hotspot is de Abdij van Stavelot, in het gelijknamige stadje. Deze is geklasseerd als ‘Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. Je vindt er maar liefst drie musea, een galerie én tijdelijke tentoonstellingen. En als afsluiter: de bekende Heuvel met de Leeuw, hét symbool van de Slag bij Waterloo. Nog steeds brult de leeuw vanop 40 meter hoogte naar Frankrijk, op de plek waar de geallieerden de troepen van Napoleon versloegen.
De parels naast het water
Afsluiten doen we met de bekende steden langs het water. Zo is er de hoofdstad van Wallonië: Namen, ook wel het ‘kind van de stroom’ genoemd. Het centrum kenmerkt zich door winkelwandelstraatjes en vooral de oude wijken drukken hun stempel op de stad. Naast het ‘kind van de stroom’ is er ook de ‘dochter van de Maas’, Dinant. Deze bijnaam heeft de stad te danken aan haar idyllische ligging tussen de rotsformaties en de rivier. Je vindt er een rijk aanbod aan majestueuze kastelen en abdijen, eclectische musea én verschillende grotten. Wie water zegt, zegt natuurlijk Spa. De stad maakt zelfs deel uit van de Europese culturele route van historische thermale steden. La Roche-en-Ardenne, aan de oevers van de Ourthe is dan weer de ideale uitvalsbasis voor avontuur. In de bosrijke omgeving kun je mountainbiken, kanovaren of aan parapente doen. En dan is er nog de historische stad aan de Semois: Bouillon. Beschermd door een meer dan duizend jaar oude burcht en met tal van historische hotspots en een wildpark in de buurt heeft de stad voor ieder wat wils.