Bucketlist voor foodies

Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens. Naast de traditionele ‘ik ga meer bewegen’ en de klassieke ‘meer tijd nemen voor mezelf’ mag ook je travel lijstje even vanuit het stof gehaald worden. Hieronder vind je een lijstje met bucket list bestemmingen voor foodies die hun volgende trips uitkiezen op basis van hun smaakpapillen. Hotelmerk Mercure blies net 50 kaarsjes uit en om dat te vieren stelde ze de ultieme bucket list op. Eten en drinken zitten in het hart van een cultuur, dus de ideale manier om je helemaal onder te dompelen in je volgende bestemming.

Leer traditionele Turkse koekjes bakken in het hart van Istanbul

Altijd al eens een bezoekje willen brengen aan Istanbul? Bij Feyzala Kurabiye, een koekjeswinkel in Istanbul, worden alle producten voor de ogen van de gasten gemaakt, wat betekent dat de producten dagelijks kraakvers worden bereidt.

Tijdens een gratis workshop leer je zelf de koekjes te maken, die na afloop gedoneerd worden aan een voedselbank in de buurt van het hotel en worden uitgedeeld aan mensen die onder de armoedegrens leven.

Slaaptip: Op 5 minuten wandelen vind je het Mercure Instanbul Bakirkoy hotel, waar het team je met typische, warme Turkse gastvrijheid ontvangt. Het design van het hotel is modern en warm en het ontbijt is zeker de moeite waard. Het hotel is de plek voor reizigers die op zoek zijn naar de authentieke Turkse ervaring.  

Maak je eigen paella, met respect voor de echte Spaanse traditie, in Benidorm

Maak authentieke Spaanse paella tijdens een verblijf aan de Costa Blanca in de regio Valencia in Spanje. In Molino Roca, het restaurant dat eigendom is van de wereldberoemde rijstproducenten, kan je een masterclass volgen en maak je authentieke paella. Het culinaire team van Molino Roca bereidt dit beroemde gerecht elke dag op Valenciaanse wijze voor de lokale bevolking en bezoekers. Tijdens deze privéworkshop kan een karaf sangria niet ontbreken. Ook die maak je zelf from scratch! 

Slaaptip: Op een kwartier rijden vind je Hotel Melia, een elegant hotel en het hoogste gebouw van de stad. Op het dakterras zwem je in het prachtige diepblauwe zwembad met uitzicht over de stad. De wellnessfaciliteiten van het hotel zorgen voor de ultieme ontspanning na een dagje in de stad. De kamers zijn ruim, wat zorgt voor extra comfort. Ook de viervoeter mag mee! 

Leer Portugese Pastel de Nata maken bij een local thuis

Maak kennis met Patricia, een Portugese foodie die al jaren pasteis de nata (een traditionele custardtaart) maakt in haar eigen keuken. In het hart van Porto kookt en deelt Patricia traditionele gerechten en recepten met haar gasten. Dé geheimen om de perfecte pastel de nata te maken, vind je bij haar. Tijdens de workshop vertelt Patria gretig over de Portugese cultuur en geschiedenis.

Slaaptip: Op wandelafstand van Patricia’s studio vind je Poets Inn, gemaakt door reizigers voor reizigers. Een toplocatie in Porto met comfortabele kamers waar je van op je terras zicht hebt over de stad. 

Stap aan boord van een zeilboot in Duinkerken en geniet van een Frans aperitief geïnspireerd op de oceaan

In de jachthaven van Duinkerken spreek je af met Christophe Patou, een zeiler met 25 jaar ervaring en gepassioneerd door de Noordzee met haar verborgen schatten. De zeeman neemt je mee op een zeilreis vol anekdotes, historische inzichten over de haven van Duinkerken en vertelt je enkele van zijn zeemansgeheimen. Christophe’s boot, Snitch, zet koers naar één van de meest memorabele aperitiefs van je leven. Na je nautische verkenningstocht neem je je aperitief op zee, genietend van lokaal gevangen vis met respect voor de natuur. 

Slaaptip: Dichtbij vind je het Radisson Blu Grand Hotel & Spa, Malo-les-Bains perfect gelegen aan het strand om de sfeer vast te houden. Warm weer lekker op in bad met uitzicht op zee. 

Probeer zelfgemaakte fettuccine recepten in het hart van Roma

Dankzij films is de typisch Romeinse keuken wereldwijd bekend om zijn authentieke gerechten. Bij Mattarello Piazza Bologna wordt verse fettucine, de typisch Romeinse pasta, elke ochtend met passie bereid in het kleine laboratorium van het restaurant. En dat natuurlijk met ingrediënten van lokale oorsprong. Wandel tijdens een willekeurige ochtend binnen in het laboratorium en ontdek de technieken en vaardigheden om je eigen pasta te maken. Naast pasta leer je ook meer over de verschillende typische sauzen. Denk aan de beroemde Carbonara saus, Cacio e Pepe, met zwarte peper en pecorino, en Amatriciana, gemaakt met varkensvlees “guanciale”, pecorino en tomatensaus. Na het bereiden volgt natuurlijk ook het proeven!

Slaaptip: Op wandelafstand vind je B&B Della Mamma. Hier slaap je in een prachtig historisch gebouw, dat in de jaren 1920 werd gebouwd in Art Nouveau-stijl en in 2017 werd gerenoveerd naar moderne normen. 

Ontdek een 500 jaar oude Hongaarse wijnkelder in Tokaj

Tokaj Hétszőlő, een meer dan 500 jaar oude wijngaard in Hongarije, is in het bezit geweest van verschillende koningen, vorsten, prinsen en generaals. De filosofie van Tokaj Hétszőlő is gebaseerd op het bewustzijn van de impact op het milieu, daarom zijn de eigenaren erg trots op het maken van biologische wijn. Tijdens het bezoek loop je rond in de wijngaard en krijg je inzicht in hoe wijn in de middeleeuwen werd geproduceerd in het Tokaj Hétszőlő museum. Na deze activiteit krijg je de gelegenheid om enkele van de wereldberoemde wijnen uit Tokaj te proeven, zoals de bekende Aszù zoete wijn, in de indrukwekkende Ridderzaal.

Slaaptip: Deze ervaring wordt aangeraden door het team van het Mercure Tokaj Center, gelegen op een toplocatie in de historische stad, genesteld tussen de rivieren Tisza en Bodrog. In het hotel kan je genieten van binnen- en buitenzwembaden, een sauna en professionele spabehandelingen. Alle kamers hebben een balkon en een prachtig uitzicht op de rivier of de heuvels. 

Maak je eigen kaas in Amsterdam

Wie Nederland zegt, zegt kaas. En wat leuker dan je eigen kaas te maken! Bij de Kaasserie in Amsterdam leert Paula hoe je zelf je kaas maakt. Speel met kruiden en specerijen om de kaas helemaal te pimpen naar jouw smaken. Na afloop krijg je de benodigdheden én de recepten mee naar huis. Er gaat ongetwijfeld een nieuwe wereld voor je open.

Slaaptip: Na je workshop bewust overnachten in Amsterdam?  Conscious hotel Amsterdam maakt duurzaamheid sexy. Op verschillende hotspots in de stad vind je de duurzame initiatieven die Conscious hotel biedt, zonder dat je het direct doorhebt. Het ene hotel is 100% elektrisch, het andere volledig biologisch. Zoek jouw favoriete vestiging uit en boek een zorgeloze overnachting. 

Ontdek de geheimen van chocolade maken in Antwerpen

Wie het liever wat dichter bij huis gaat zoeken, kan terecht bij de Chocolate Academy in Antwerpen om zich onder te dompelen in onze Belgische trots: chocolade. Leer de basis van een Callebaut professional en leer de praktische vaardigheden die je nodig hebt voor het creëren van jouw favoriete chocolade lekkernijen. 

Slaaptip: Hotel FRANQ, gevestigd in een monumentaal pand in het historisch hart van de stad, heeft een eigen restaurant, bekroond met een Michelinster. De slaaptip dus voor foodies die genieten van een fine dining ervaring. 

De échte Zweedse Fika maak je vanaf nu zelf 

Wie Zweden al bezocht heeft weet dat er klokslag 16u een fika plaatsvindt, waarbij je gezellig samenkomt voor koffie en gebakjes. De trend van kaneelbroodjes is intussen ook overgewaaid naar België en waar deze beter te leren maken dan in Zweden zelf. Linda Wahlström, uitbaatster van een B&B in Stockholm, biedt cursussen aan waarin je het geheim achter het bakken van echt sappige kaneelbroodjes ontdekt. 

Slaaptip: Bij Vaxholms Bed & Breakfast slaap je in het huis van Linda en haar familie, op een steenworp van de zee en de zwemsteiger, op een paar honderd meter van het centrum van Vaxholm. Hier beleef je de typische Zweeds ervaring zoals je die ziet in de films. De geur van verse kaneelbroodjes zorgt voor een huiselijk gevoel tijdens jullie verblijf.