Het tumult rond de ‘deal- or no deal-Brexit’ heeft voor grote onzekerheid gezorgd bij heel wat Britten. Die was zelfs voelbaar tot op de Spaanse vastgoedmarkt, waar Britten traditioneel de grootste kopers van tweede verblijven zijn. In 2019 zijn er onder de Spaanse zon maar liefst 11% minder transacties met Britse kopers opgetekend. Ook bij de Belgen is er – voor het eerst in twaalf jaar – een daling te zien in het aantal aankopen van Spaanse casa’s. Dat blijkt uit de nieuwe jaaranalyse van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, op basis van onder meer cijfers van de Spaanse registratiekantoren.
De Brexit-perikelen hebben duidelijk hun weerslag tot op de Spaanse vastgoedmarkt. Het aantal vastgoedtransacties in Spanje met Britse kopers daalde het afgelopen jaar van 10.126 naar 8.987. Dat is een terugval van zo maar even 11%. De Britten, traditioneel de grootste kopers van tweede verblijven in Spanje, blijven wel nog op nummer één staan in het lijstje met buitenlandse kopers.
Ook Belgen kopen minder Spaans vastgoed
Niet alleen de Britten toonden minder interesse in Spaans vastgoed, voor het eerst in twaalf jaar tijd kochten ook minder Belgen een huis in Spanje. In totaal tekenden vorig jaar zo’n 3.620 Belgen een koopovereenkomst voor een Spaans huis, ongeveer 12% minder dan in 2018. Daarmee vallen de Belgen voor het eerst in acht jaar uit de top vijf buitenlanders die in Spanje een verblijf kopen. Na de Britten, zijn de Fransen, Duitsers, Marokkanen en Roemenen nu de meest fervente buitenlandse kopers van woningen aan de costa’s.
Overaanbod bij nieuwbouw
Het afgelopen jaar hebben Spaanse projectontwikkelaars erg veel nieuwe woningen gebouwd. Op die manier is er stilaan een overaanbod aan het ontstaan in de nieuwbouw, het geliefde segment voor buitenlandse kopers. Zo komen er aan de Costa Del Sol alleen al zo’n 15.000 nieuwe woningen bij, terwijl maar liefst één op de drie nog geen koper gevonden heeft. Daardoor zullen er de komende maanden grotere onderhandelingsmarges zijn, zeker in het segment met woningen boven de 400.000 euro, zo stelt Azull.