Kroatië staat bekend om het mooie klimaat, de charmante oude steden, de meer dan duizend eilanden en de unieke natuur. Maar er is nog veel meer te ontdekken in deze parel aan de Adriatische Zee: van de kleinste stad tot het smalste straatje ter wereld. De Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme tipt 5 unieke bezienswaardigheden verspreid over het hele land.
Groots in klein zijn
Wanneer je het woord ‘stad’ hoort, denk je misschien aan drukke straten en grootse gebouwen. Heel anders is dat in Hum, dat in het Guinness Book of World Records is opgenomen als het kleinste stadje ter wereld. Hum ligt op het schiereiland Istrië, op een hoogte van 400 meter. Het heeft slechts 30 inwoners op de teller en je vindt er geen grote gebouwen of winkelcentra. Als je onderaan de heuvel staat, omringd door groen, geloof je bijna niet dat je op weg bent naar een stad. Binnen de oude stadsmuren zijn er welgeteld twee straten, twee kerken en een café waar je de Biska kunt proeven die volgens een eeuwenoud recept wordt bereid. In de buurt van Hum kun je verder de Instagramwaardige watervallen van Kotli bezoeken. De kalkstenen ondergrond heeft er door het water bijzondere vormen aangenomen en zorgt voor een heldere waterkleur. In het voor- en najaar wordt er veel gezwommen en afhankelijk van het weer is dat ook mogelijk in de zomer.
Smal, smaller, smalst
Op het eiland Krk in de Kvarner baai ligt het kleine stadje Vrbnik. Een typisch stadje met zo’n smalle straatjes dat auto’s en motoren er niet kunnen passeren. Sommige straten zijn zelfs zo smal dat ook mensen er (bijna) niet doorheen kunnen. Eén van deze straatjes is Klančić, waarvan het smalste deel maar iets meer dan 40 centimeter breed – of beter gezegd: smal – is. Daardoor is Klančić officieus uitgeroepen tot de smalste straat ter wereld. Mocht je willen ontdekken of jij door het straatje kunt wandelen, dan vind je het antwoord in Vrbnik. Rondom de stad liggen bovendien een aantal mooie, rustige strandjes waar je fijn kunt zwemmen, snorkelen en duiken. Er zijn zelfs een aantal grotten te ontdekken. Neem dus zeker je zwemkleding mee wanneer je Vrbnik bezoekt. De dag afsluiten doe je met een glas Žlahtina, de lokale, droge, witte kwaliteitswijn.
Korte klederdracht
Susak is een klein maar bijzonder eiland, gelegen in de Kvarner baai bij het eiland Lošinj. Het is ontstaan doordat wind fijn zand op een rotsplatform blies en wordt beschermd tegen erosie dankzij het riet dat bewoners al jaren op het eiland planten. Naast het bijzondere ontstaan is ook het dialect dat op Susak gesproken wordt uniek, maar de meest ongewone verrassing is de klederdracht. De traditionele kledij bestaat onder meer uit een rok die bekendstaat als de kortste van het land. Deze ouderwetse Kroatische minirok wordt ook kamizoti genoemd en heeft vijf of zes witte rokken waarvan de bovenste het kortst is. De randen van de rokken zijn afgewerkt met handgemaakt kant, ofwel kamufi. Verder kent Susak een lange traditie in het maken van wijn die teruggaat tot de Romeinse tijd. De wijnen horen bij de beste wijnen van Kroatië. Tot slot is Susak ook een ideale bestemming om te hiken. Dankzij de behapbare oppervlakte van 4 km² kun je al wandelend een groot deel van het eiland verkennen en de verschillende prachtige zandstranden bezoeken.
Kroatisch Venetië
In de regio van Dalmatië vind je het eiland Krapanj in de archipel van Sibenik. Het ligt op slechts 300 meter van het vasteland, maar voor wie dat meteen als een sportieve uitdaging klinkt: zwemmen is er helaas ten strengste verboden. In de jaren zestig was Krapanj het dichtstbevolkte eiland in de Adriatische Zee, tot economische omstandigheden ervoor zorgden dat de bevolking moest emigreren. Een andere titel mag Krapanj wel nog steeds behouden: die van laagste eiland in de Adriatische Zee. Het hoogste punt op het eiland ligt slechts 1,25 meter boven de zeespiegel. De dreiging van de stijgende zeespiegel is vergelijkbaar met Venetië, wat het eiland de bijnaam Kroatisch Venetië bezorgde. Verder staat het eiland bekend als het sponzeneiland, aangezien sponsduiken ooit begon in Krapanj. Deze geschiedenis en traditie wordt tentoongesteld in een klein museum op het eiland. De sponzen zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook heel fijn om de huid mee te verzorgen.
De oudste stad van Europa
In het oosten van de regio Slavonië ligt de oudste stad van Europa: Vinkovci. De stad kreeg deze titel omdat ze al 8300 jaar onafgebroken wordt bewoond. Archeologische verkenningen in de regio, geleid door archeoloog Durman, hebben aangetoond dat de stad deel uitmaakte van de Starčevo-cultuur uit de 7e eeuw voor Christus. Er werd onder andere de oudste keramische bakoven van Europa gevonden. Ook het feit dat twee Romeinse keizers – de broers Valentinianus en Valens – geboren werden in Vinkovci, getuigt van het belang van de stad doorheen de geschiedenis. Tegenwoordig staat Vinkovci vooral bekend om het culturele, economische en toeristische evenement “Vinkovci Autumn”, dat al meer dan 50 jaar wordt georganiseerd. De volgende editie vindt plaats tussen 9 en 18 september.