Het voorjaar is aangebroken, dat betekent dat de fonteinen opnieuw spuiten in Friesland. Helemaal klaar voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren. In het jaar 2018, wanneer Leeuwarden werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa, fleurde elf internationaal gerenommeerde kunstenaars de elf Friese cultuurhistorische steden op met unieke waterwerken. Het kunstproject ‘11fountains’, wordt nu gezien als cultureel erfgoed van Friesland.
Een hedendaagse Elfstedentocht
Friesland bestaat voor de helft uit water. Friezen varen erop, fietsen erlangs en binden de schaatsen aan als het bevriest. Jammer genoeg heeft de befaamde ‘Schaatselfstedentocht’ niet meer plaats kunnen vinden sinds 1997, vanwege de klimaatveranderingen. Het kunstproject ‘11fountains’ maakt het op een nieuwe manier mogelijk om de ‘Tocht der Tochten’, zoals de Nederlanders deze noemen, toch te maken. Met in elk van de Friese steden een fontein draagt het kunstproject met recht de naam van grootste beeldentuin van Europa. De waterwerken zijn geïnspireerd op het landschap, het veranderende klimaat en de rijke geschiedenis. Benieuwd hoe de fonteinen eruitzien? Bekijk ze in de video hieronder. De fonteinen staan aan t/m 31 oktober 2021.
Ontdek de 11fountains met 2Discover
Vorige zomer werden de ‘11fountains wandelroutes’ geïntroduceerd. Korte routes die je op een middag tijd langs de bijzondere bezienswaardigheden van een van de elf steden leidt. Nieuw dit jaar is de optie om via 11fountains.2discover.nl extra informatie te verkrijgen over de kunstwerken, bijbehorende steden en leuke horecazaken. Het is niet nodig om een app te downloaden want de link en QR-code aanwezig op de informatieborden bij de fonteinen bezorgen je rechtstreeks de online informatie die je nodig hebt. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.
Landschap voor de toekomst
In het jaar waarin Friesland een ode brengt aan haar landschap mogen de 11fountains niet ontbreken als één van de hoogtepunten. Net zoals elke stad een eigen geschiedenis kent, hebben ook de fonteinen elk een eigen verhaal. Allen zijn onlosmakelijk verbonden met de plaats waar het waterwerk staat. Zo vind je bij de Zuiderpier in Harlingen ‘De Walvis’. Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er juist naar om deze dieren van de dood te redden. Vooral nu ze steeds vaker in ondiepe wateren stranden. Door middel van het kunstwerk wordt de enorme invloed van de mens op alles wat in de zee leeft getoond én duidelijk gemaakt hoe zuinig we moeten zijn op ons prachtige landschap. Met Ode aan het Landschap sluit Friesland dit jaar aan bij het gelijknamige landelijke jaarthema van NBTC Holland Marketing.
Themajaar Ode aan het Landschap – 2021
Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar toch vertelt dit landschap steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Zo zal er ook in Nederland de nodige vindingrijkheid nodig zijn om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap.