Belgen back-uppen hun smartphone en computer veel meer dan 2 jaar geleden en jongeren zijn hier betere leerlingen in dan de oudere generaties. Dat blijkt uit een iVox-onderzoek, in opdracht van Seagate, marktleider in data-oplossingen. Naar aanleiding van World Backup Day peilde een online onderzoek bij 2.000 Belgen en Nederlanders naar hun back-upgedag.
Reservekopie van gegevens op computer, is het populairste
De cijfers liegen er niet om: 77% van de Belgen maakt een back-up van de gegevens op zijn computer. Dat is een stuk meer dan 2 jaar geleden, zo blijkt uit een gelijkaardig onderzoek van 2017.
Vandaag de dag back-upt meer dan de helft van de Belgen zijn smartphone: 56,3%. Ook dat is een positieve evolutie vergeleken met het onderzoek van 2017. Iets meer dan de helft van onze landgenoten (53%) back-upt de foto’s die hij met zijn fototoestel neemt. Bovendien denkt 38,5% er ook aan een reservekopie te nemen van de foto’s en bestanden die op zijn tablet staan.
Externe harde schijf blijft favoriet
De Belgen bewaren de reservekopie voor hun gegevens, foto’s en bestanden het liefst op een harde schijf. Bijna drie vierde (74,6%) van de ondervraagde Belgen gebruikt een harde schijf, bijna 45% gebruikt de cloud. Iets meer dan 15% back-upt dan weer via sociale media en bijna 14% maakt nog steeds een kopie van de gegevens op papier.
Jongeren back-uppen smartphone aanzienlijk meer
De -35-jarigen hechten duidelijk meer belang aan de gegevens die op hun smartphone staan dan de generaties voor hen: iets meer dan 70% van deze -35-jarigen maakte ooit een reservekopie van de gegevens op zijn smartphone. Deze cijfers staan in schril contrast tot de bijna 59% van de 35- tot 54-jarigen en de 43,2% van de 55-plussers.
Algemeen maken meer mannen dan vrouwen wekelijks een reservekopie: 13,7% ten opzichte van 9,1%. Vrouwen doen wel een inhaalbeweging na een feest of een vakantie: dan neemt 12,2% van de vrouwen een back-up, ten opzichte van 7,1% van de mannen.
Hoe doen onze noorderburen het?
De Nederlanders zijn nog iets ferventere back-uppers dan de Belgen, zeker voor de gegevens op smartphone (70,8% vs 56,3%) en tablet (46,7% vs 38,5%). De cijfers voor de reservekopie van de computergegevens, lopen gelijk in beide landen (78,4% voor Nederland vs 77,1% voor België). Belgen nemen dan weer net iets vaker een reservekopie van de foto’s op hun fototoestel (53% vs 49,4%).
Back-up maken is niet moeilijk
Een reservekopie van gegevens, foto’s en bestanden maken, is nochtans niet moeilijk, klinkt het bij Seagate. Daarom geeft het naar aanleiding van World Backup Day een aantal tips mee om nooit meer die kostbare vakantiefoto’s en gegevens te verliezen:
- Kies het juiste back-upsysteem: welk systeem het meest geschikt is, hangt af van de hoeveelheid en de grootte van de data die de gebruiker er op kwijt wil, de compatibiliteit met je toestel, de snelheid waarmee de gebruiker wil back-uppen en hoe draagbaar je back-upoplossing moet zijn.
- Bewaar bestanden op drie verschillende plaatsen: foto’s bewaar je bijvoorbeeld op je smartphone, je laptop en op een harde schijf. Bewaar de dragers best ook op een verschillende locatie. Zo voorkom je verlies indien één van de toestellen beschadigd raakt.
- Plan je back-ups: de meeste systemen en dragers leveren software waarmee back-ups automatisch verlopen. Bij Seagate verloopt dit via Toolkit. Maar ook via de TimeMachine software van de Mac back-up je gegevens op Seagate of LaCie schijven.
- Koppel de back-up los van de computer en bewaar deze op een aparte plaats: de harde schijf die als back-up dient, mag niet aan de computer aangesloten blijven. Wanneer de computer besmet raakt met een virus, blijven de gegevens op de harde schijf gevrijwaard wanneer de schijf losgekoppeld is. En wordt de laptop gestolen, dan blijft de harde schijf met de reservekopie van de gegevens gelukkig achter.
- Wacht niet tot het te laat is: World Backup Day is het perfecte moment om te starten met (regelmatig) back-uppen. Vergeet ook de bestanden op de smartphone en de tablet niet!