De kans is groot dat je je WiFi het afgelopen jaar meer gebruikt hebt dan ooit. En deze WiFi in huis is verbonden met je thuisnetwerk. Maar heb je weleens nagedacht over de veiligheid van jouw WiFi-verbinding? Via jouw thuisnetwerk kunnen (ook ongewenste) gasten namelijk niet alleen toegang krijgen tot bandbreedte, maar in theorie ook tot gevoelige gegevens. Stel je voor wat er gebeurt wanneer indringers toegang krijgen tot persoonlijke gegevens, webcams of andere apparaten… Gelukkig is het opzetten van een sterke beveiliging voor je privénetwerk niet ingewikkeld en heb je er niet veel technische kennis voor nodig. devolo deelt 4 tips voor veilige WiFi.
Kies het juiste wachtwoord
Digitale beveiliging van je thuisnetwerk begint met een sterk wachtwoord. Zeker voor je WiFi doe je er goed aan een complex wachtwoord te verzinnen – vaak hoef je die toch maar één keer per apparaat in te geven. Maak hierbij je wachtwoord zo lang mogelijk en zorg dat hij bestaat uit letters, cijfers en speciale karakters. Voorkom ook dat je bestaande woorden gebruikt die zo in het woordenboek staan. En als je toch bezig bent: pas dan ook de fabriekssleutel van routers, toegangspunten en vergelijkbare apparaten aan met een zelfbedacht wachtwoord.
Stel een gastennetwerk in
Om te voorkomen dat je gasten – of ze nu welkom zijn of niet – geen onderdeel worden van je thuisnetwerk, kun je een aparte WiFi-toegang instellen voor gasten. Zo’n gastennetwerk heeft zijn eigen autorisaties, zodat gebruikers geen toegang krijgen tot gevoelige gegevens. Op die manier kun je je gasten-WiFi trouwens prima een wat zwakker wachtwoord geven. Dat is eenvoudiger om te delen, zonder dat je serieuze risico’s loopt. Nog een voordeel: je kunt de toegang tot een gastennetwerk beperken tot tijden waarop je daadwerkelijk mensen over de vloer hebt. Buiten die tijden blijft de gasten-WiFi uitgeschakeld, waardoor het ook niet toegankelijk is als aanvalspunt. Deze laatste tip kun je trouwens ook toepassen op je hele thuisnetwerk: schakel het WiFi-netwerk gewoon uit wanneer je niet thuis bent.
Installeer security-updates
Houd alle apparaten die op wat voor manier dan ook iets te maken hebben met dataverkeer altijd up-to-date. Veel producenten voeren namelijk regelmatig firmware-updates uit met nieuwe functies die prestaties verbeteren of eventuele gaten in de beveiliging dichten. Bespaar hier niet op! Check regelmatig of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Of check of jouw apparaten automatische updates aanbieden, en maak hier dan ook gebruik van.
Vertrouw op veilige hardware
De belangrijkste hebben we voor het laatst bewaard: gebruik apparaten met state-of-the-art beveiligingsstandaarden. Dat zijn ten eerste de huidige versleutelingsstandaarden WPA2 en WPA3. Deze standaarden beveiligen je thuisnetwerk met krachtige versleuteling. Ze maken het voor het netwerk eenvoudiger om te verbinden met compatibele netwerkapparaten en bieden extra beveiligingsfuncties om aanvallers van buitenaf, buiten de deur te houden.