De zomer, de periode waar we het grootste aantal foto’s nemen, staat voor de deur. Beelden die ons het hele jaar door aan deze zonnige periode herinneren. Fujifilm en de Belgische fotograaf Ioannis Tsouloulis geven u tien eenvoudige tips om geslaagde vakantiekiekjes te bekomen.
1.Rust zorgt voor mooie scherpe foto’s zonder bewegingsonscherpte
Een trillende vinger op de ontspanknop, of bewegen tijdens het afdrukken zorgt voor bewogen foto’s. Houd de camera met beide handen stil. Best is het de zoeker te gebruiken in plaats van het schermpje achter op de camera. Als je de zoeker gebruikt is je camera stabiel tegen je gezicht gedrukt en vermijd je beweging die je zeer waarschijnlijk zal hebben als je de camera van je gezicht afhoudt.
2. Laat duidelijk zien wat het onderwerp in je foto is.
Kom gerust een stap korter bij je onderwerp. Als je te ver van je onderwerp staat kanhet oog van de kijker afgeleid worden door andere elementen in je foto waardoor het hoofdonderwerp niet de aandacht krijgt die het verdient. Gebruik de “portret” stand van uw camera, of bij manueel gebruik, een grote diafragma opening (F 2 –2,8 of 4) opdat de achtergrond onscherp wordt.
3. Zorg voor een rustige achtergrond.
Kies uw standpunt ten opzichte van uw onderwerp met zorg en kijk uit dat er zo weinig mogelijk hinderlijke onderwerpen de aandacht afleiden van uw hoofdonderwerp. Neem bijvoorbeeld een hoger standpunt in ten opzichte van uw onderwerp opdat u het gras als achtergrond krijgt of kies een laag standpunt ten opzichte van uw onderwerp opdat u lucht en of wolken als achtergrond krijgt.
4. Fotografeer mensen als ze bezig zijn met een activiteit die hun hele aandacht opeist.
Voorbeelden genoeg zoals spelende kinderen, plezier makende pubers, werkende volwassenen, mensen die verdiept bezig zijn met hun hobby of passie. Dat geeft altijd een mooi resultaat omdat ze heel natuurlijk op de foto staan. Zeposeren dan ook niet waardoor ze heel mooi weergegeven worden.
Indien ze u opmerken kan u ze ook aan de praat houden om hen op hun gemak te stellen. Indien u vreemden fotografeert helpt het altijd om u te introduceren nadat u die spontane foto(s) gemaakt heeft van dat speciale moment. Heel dikwijls kan u daarna nog veel mooie foto’s maken als de mensen weten waarom u hen fotografeert. Betrek de personen in uw foto bij het resultaat. Laat hen de foto’s zien die u van hen gemaakt heeft op het scherm van uw camera. Indien u met een Fujifilm camera werkt is het ook een aanrader om de foto’s die u van hen maakt ook onmiddellijk af te drukken op een Fujifilm Instax Printer. Dan kan u ze aanbieden aan die mensen. Dat geeft gegarandeerd een mooie verbinding waardoor de mensen verder met plezier als model willen staan voor uw volgende foto’s.
5. Gebruik grafische elementen van de ruimte of omgeving waarin u fotografeert.
Kijk goed naar elementen die ook in beeld staan en gebruik deze om de aandacht naar uw onderwerp te sturen. Bijvoorbeeld een schutting, treinsporen, een haag, een rij bomen of een straat kan perfect gebruikt worden om de aandacht naar uw onderwerp te leiden. Plaats uw onderwerp ook niet in het midden van de foto, wat meestal een leukere compositie geeft.
6. Gebruik het licht op een goede manier.
Fotografie komt van het Grieks en betekent schrijven (grafie) met licht (fos of foto).Om mooiere resultaten te boeken is het ook belangrijk van het juiste licht te zien en te gebruiken. Indien u de zon of lichtbron van achter u laat komen geeft dat heldere en sterke opnames. Tegenlicht daarentegen (het licht komt van achter uw onderwerp) geeft heel mooie silhouetten. Dat effect kan je nog versterken door 1 a 2 stops te onderbelichten (minder licht doorlaten), door de tegenlicht correctie op je camera op -1 of -2 te draaien.Licht van opzij noemen we strijklicht en dat geeft dan weer een gevoel voor diepte ruimte en structuur in de foto. Ideaal bijvoorbeeld om de rimpels van een oude man te accentueren. Op bewolkte dagen hebben we “diffuus of zacht” licht, dat is ideaal om mensen er mooier te laten uitzien door het gebrek aan schaduw, rimpels verdwijnen, subtiele kleurnuances worden zichtbaar. Heb je te weinig kleur in je foto’s op een bewolkte gerust een “Velvia” filmsimulatie gebruiken op je Fujifilm camera. Die zorgt ervoor dat je alsnog mooie en fleurige kleuren hebt, ook op een druilerige dag.
7. Kies voor een ander standpunt.
Fotografeer kinderen of huisdieren vanop hun ooghoogte, dat geeft een veel natuurlijker en mooier resultaat. Kniel, of ga gerust languit liggen voor uw onderwerp, bloemen gaan zoveel natuurlijker weergegeven worden vanop deze hoogte. Ga je liever niet door je knieën of is de grond te vuil om te gaan liggen, dan kan je heel makkelijk het kantelbaar scherm van je Fujfilm camera kantelen om zo toch een heel laag standpunt in te nemen. Tegenovergesteld kan je je kantelbaar scherm ook naar beneden kantelen als je tijdens een concert over de menigte heen wil fotograferen. Je kan ook creatieve resultaten krijgen als je vanop een toren of desnoods vanop de 2e verdieping van een gebouw recht naar beneden fotografeert.
8.Durf actie vast te leggen.
Actie zie je zo goed als altijd wel ergens om je heen, een kind op een skateboard, een vogel in volle vlucht, sportende mensen, een ruiter op een paard in de manege en nog zoveel andere bewegende onderwerpen. Om beweging te fotograferen gebruik je best de “sport” stand van je camera of bij manueel gebruik een korte sluitersnelheid (1/500 –1/1000 –1/2000 –1/4000 of bij de meeste Fujifilm camera’s zelfs 1/8000 ste van een seconde). Daardoor “bevries” je de beweging. Zorg wel voor een hoge ISO waarde (ISO 1600 –3200 –6400 of zelfs hoger met een Fujifilm camera) om voldoende licht op de sensor te laten vallen om onderbelichte foto’s uit te sluiten. Zo kan je heel mooie scherpe foto’s maken van snel bewegende onderwerpen.
9. Emoties zijn ook zo mooi om te fotograferen.
Fotograferen is altijd een emotionele actie. We fotograferen omdat ons onderwerp ons ontroert of raakt op een emotionele manier. Wanneer mensen bedroefd, gelukkig, eenzaam of elke andere mogelijke gelaatsuitdrukking aannemen is er altijd wel een goed moment om te fotograferen. Echte emoties zijn zoveel mooier dan “geposeerde”emoties. Geposeerd zie je zo en dat is niet het resultaat dat we beogen. Durf emoties te fotograferen!
10.Durf ook eens te experimenteren.
Zoals in elke kunstvorm zijn er regels voor een goede foto. Maar soms is het zoveel leuker om de regels overboord te gooien en te gaan experimenteren met speciale invalshoeken en of composities. Dat kan dikwijls heel toffe foto’s opleveren die duidelijk afsteken van de “gewone foto”. Durf jezelf creatief uit te dagen en op zoek te gaan naar “die” speciale foto.