Rekruteringsbureau Hays bracht een poll uit om na te gaan hoe vaak en door welke tools werknemers door hun gsm worden afgeleid tijdens de werkuren. Uit de resultaten blijkt dat 60% van de respondenten vaak tot altijd door zijn gsm wordt afgeleid en het vaakst door notificaties van sms’en of WhatsApp (64%).
De poll van Hays toont aan dat 60% van de respondenten vaak tot altijd wordt afgeleid door zijn gsm op het werk. Bij de vraag door welke notificaties ze het vaakst hun aandacht verliezen antwoordt 64% dat sms en/of WhatsApp hier aan de basis van liggen, gevolgd door notificaties van sociale media zoals Facebook en Instagram bij 22%. Verder wordt 13% van de respondenten het meeste uit zijn/haar concentratie gehaald door privé-email en privételefoontjes. Tot slot verklaart slechts 1% zich schuldig te maken aan spelletjes spelen op de werkvloer.
Concrete afspraken met personeel
Om een nadelig effect op de werkprestaties te vermijden is het noodzakelijk dat een werkgever concrete afspraken maakt met het personeel over privégebruik van de smartphone. Maar werkgevers moeten ook voldoende vertrouwen hebben in hun personeel. Elise Denecker, Head of People & Culture bij Hays legt uit: “Communiceer open en duidelijk over wat wel en niet kan. Regels of etiquette kunnen helpen om het smartphonegebruik binnen de perken te houden. Je kan bijvoorbeeld afspreken om geen smartphones te gebruiken tijdens meetings of om mobiele telefoons tijdens het werk altijd op stil te zetten zodat collega’s niet gestoord worden. Sturen op verantwoordelijkheid van werknemers is echter efficiënter dan het stellen van regels.”
Tips om productiever te werken
Productief zijn op het werk betekent niet dat je harder moet werken, maar eerder slimmer. Hier zijn 5 tips die je productiever zullen maken:
1. Verminder prikkels
Ruim je bureau op en maak er een aangename stimulerende werkomgeving van. Je spendeert hier namelijk het grootste deel van je werkweek. Zoals uit de poll blijkt, kunnen smartphones en sociale media je productiviteit erg belemmeren. Zet je smartphone en andere toestellen op ‘niet storen’, schakel de notificaties uit of leg hem in een andere ruimte. Je kan je smartphonegebruik ook helpen kanaliseren door gebruik te maken van een app die je smartphonegebruik in kaart brengt zoals de app ‘Moment’.
Hoewel open work spaces heel wat voordelen met zich meebrengen, word je zo wel gemakkelijker afgeleid door pratende collega’s. Het gebruik van een hoofdtelefoon kan afleiding beperken.
2. Zorg voor minder afleidende gedachten
Schrijf je to-dolijstjes neer of gebruik een online tool. Eens je die zaken hebt opgelijst, kan je ze in gedachten loslaten. Probeer ook eens te mediteren of te sporten na het werk om je hoofd leeg te maken.
3. Maak een planning op
Leg jezelf deadlines op. Een concreet doel versterkt namelijk je focus. Door anderen ook over je persoonlijke deadlines te vertellen, krijg je meteen ook wat druk van je omgeving. Stel prioriteiten en werk eerst een taak af voordat je met een andere taak begint. Plan ten slotte je dagtaken afhankelijk van hun moeilijkheidsgraad. Plan de moeilijkste taken op je productiefste momenten zoals ’s morgens. Routinetaken die je met je ogen dicht kan, plan je best wanneer je energie op een laag pitje staat zoals in de late namiddag.
4. Werk slim
De boog moet niet altijd gespannen staan. Laat doorwerken of je lunch aan je bureau opeten, betekent niet altijd dat je productiever bent. Studies hebben aangetoond dat af en toe pauze nemen je productiviteit ten goede komt. Beloon jezelf met een wandelingetje of een kwartiertje scrollen op je smartphone nadat je een tijdje intensief gewerkt hebt. Ook een goede work-life balance draagt bij tot je productiviteit. Eet gezond, ga op tijd naar huis, kies leuke hobby’s en zorg voor een goede nachtrust. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat je fris aan je werkdag kan beginnen.
5. Willen slagen
Last but not least. De wil om succesvol te zijn in je job is een belangrijke factor. Met de juiste mindset kom je al heel ver.