Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op 5 Belgische woningen inmiddels uitgerust is met slimme oplossingen. Smart home is dus niet langer een ver-van-mijn-bedshow. Een smart home is voorzien van allerlei apparaten die draadloos (wifi, bluetooth…) met elkaar ‘praten’. Zelf ken of heb je ook vast wel enkele toepassingen: een robotstofzuiger, robotmaaier, smart tv of Fitbit is nooit ver weg. Essent.be lijst vier redenen op waarom een slimme woning de woning van de toekomst is.
Energiebesparing: “Smart home-apparaten zorgen voor gemak, comfort en veiligheid en kunnen de gebruiker flink wat energie besparen. De Belg ziet dit meer en meer in en kiest bewust een ‘slim’ huis”, vertelt Colin Phillips. Met een slimme thermostaat worden lege ruimtes in je huis niet verwarmd, waardoor je tot 30% van de verwarmingskosten wegneemt. Het tegengaan van zo’n sluimerverbruik is goed voor een besparing van 10% of €100 voor gemiddeld gezin. Flixheat is hiervan een voorbeeld. De slimme thermostaat stelt zich aan de hand van de locatievoorziening op je smartphone af op jouw leefpatroon en voorkeuren. Hij verlaagt de temperatuur wanneer je niet thuis bent en schakelt deze weer in wanneer je op weg bent naar huis.
Meten is weten: Slimme toestellen brengen daarnaast ‘meten is weten’ in de praktijk. Smart homegebruikers zijn zich veel bewuster van hun energieverbruik aangezien ze het verbruik per toestel veel gemakkelijker kunnen bijhouden. Daarnaast zorgen slimme toestellen ook op een andere manier mee voor de verduurzaming van het energieverbruik. Smart home-toestellen waarschuwen wanneer het tijd is voor onderhoud of wanneer de eerste tekenen van defect voorkomen. Dit helpt om de levensduur van de je toestellen te verlengen en de kosten op lange termijn terug te dringen. Zo wordt de afvalberg dus ook een stukje verkleind.
Gevoel van veiligheid: Wanneer je niet thuis bent, heb je graag wat gemoedsrust. Dankzij bewegingssensoren kan je toch een zekere veiligheid creëren zonder de hoge kosten van een klassieke alarminstallatie. Met deur- en raamsensoren kan je bijvoorbeeld controleren of er niemand binnenkomt, en zelfs de ramen sluiten als het regent. Daarnaast zijn er nog slimme stekkers. Dat soort stekkers geven je informatie geeft over het energieverbruik van elk aangesloten toestel. Met andere woorden: dankzij slimme stekkers weet je welk toestel hoeveel gebruikt – ook het sluimergebruikt. Denk maar aan het lampje van je wasmachine of de waakstand van je televisie. Toestellen verbruiken altijd energie – ook al ze niet aan staan. Tot slot kan je dankzij slimme stekkers je toestellen vanop afstand uitzetten én krijg je een melding als je niet thuis bent en er plots heel wat elektriciteit verbruikt wordt.
Sfeer en gezelligheid: Smart home is niet enkel nuttig. Ook de extraatjes in het leven, zoals sfeer en comfort, worden gegarandeerd. Denk maar aan de intensiteit en kleur van slimme lampen wanneer je ’s avonds voor de televisie zit, of gordijnen die automatisch open en toe gaan. Met flixmood kan je de gewenste sfeer in je huis brengen. Een systeem via flix laat trouwens toe om je thermostaat, bewegingsmelders, raamcontacten, lampen en slimme stekkers allemaal via één app te bedienen.