Wie van plan is om met de wagen naar zijn of haar favoriete skioord te rijden, doet er goed aan om na te gaan in welke landen het gebruik van een dashcam is toegestaan en in welke niet. Ondanks de vele voordelen van zo’n dashcam en het feit dat steeds meer bestuurders er gebruik van maken, zijn er toch enkele landen waar het gebruik ervan omstreden blijft. Om ervoor te zorgen dat je onderweg geen onnodige boetes verzamelt, biedt Nextbase een handig overzicht van de regelgeving omtrent dashcams in de populairste Europese wintersportlanden – en alle landen daartussen.
België – Zwitserland – Italië – Frankrijk
In Zwitserland, Italië en Frankrijk is het gebruik van de dashcam toegestaan. De wet met betrekking tot recht op privacy is altijd van kracht en de rechter oordeelt of bepaalde beelden wel of niet gebruikt mogen worden als bewijs. In België is de regelgeving overigens vergelijkbaar, al verschilt het hier nogal per rechter of je de beelden ook daadwerkelijk als bewijs mag gebruiken. Bovendien is een opname alleen rechtsgeldig als de personen die erin voorkomen na een ongeval direct op de hoogte worden gebracht – nog vóór de opname in een procedure wordt toegepast, dus.
Duitsland
Eerder dit jaar oordeelde de Duitse rechtbank dat dashcam-opnames als bewijs mogen gelden in burgerzaken waarbij een verkeersdeelnemer na een aanrijding zijn schade probeert te verhalen. Het is wel belangrijk dat je een dashcam gebruikt die alleen beelden opslaat als gevolg van een incident doordat de g-sensor de camera activeert. Bovendien is verdere verspreiding van het beeldmateriaal niet toegestaan.
Oostenrijk – Luxemburg
Deze landen vormen een uitzondering op de regel: hier wordt het filmen met een dashcam gezien als een strafbaar feit. Er rust een stevige boete op en je kunt zelfs vervolgd worden. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen het filmen met een dashcam en het zonder toestemming filmen van personen in openbare ruimtes. De wetgeving met betrekking tot databeveiliging verbiedt daarnaast nadrukkelijk het gebruik van de dashcam. Je mag wel een dashcam bij je hebben, maar niet gebruiken.
Andorra – Bulgarije – Kroatië – Slovenië – Tsjechië
Landen zoals Andorra, Bulgarije, Kroatië, Slovenië en Tsjechië winnen de laatste jaren aan belangstelling onder wintersportliefhebbers. In al deze landen is het gebruik van een dashcam toegestaan. Ook hier geldt de wet met betrekking tot recht op privacy.
Allard Rustenhoven, Head of European Communications Nextbase: “Gelukkig wordt de dashcam in steeds meer landen geaccepteerd en heeft het bewijsmateriaal voorrang op privacy. Wel stelt iedere rechter als eis dat het beeldmateriaal van hoge kwaliteit is, zodat nummerplaten en verkeersborden leesbaar zijn. Een dashcam die stabiele en duidelijke beelden produceert, idealiter met WDR en HDR, is dus een verstandige keuze. Daarnaast is het belangrijk dat een dashcam beschikt over een loop-functie, en daarmee alleen de beelden opslaat die van belang zijn voor de verzekeraar of hulpdiensten.”