Vragen en antwoorden over opwarmmaaltijden 

Na een lange werkdag nog achter de kookpotten kruipen, voor veel Vlamingen blijft dat een uitdaging. Uit onderzoek van Factor blijkt dat een op de drie Vlamingen (34%) graag vaker en gezonder zou willen eten, maar simpelweg de kooktijd mist. Opwarmmaaltijden kunnen hier een praktische en voedzame oplossing voor bieden, al zijn er nog veel vooroordelen aan verbonden. Van zorgen over te veel zout tot twijfels over het tekort aan voedingswaarden: Factor beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over opwarmmaaltijden.

Zijn opwarmmaaltijden wel gezond? 

Niet elke opwarmmaaltijd is even gezond. Opwarmmaaltijden maaltijden kunnen vaak te veel zout, verzadigd vet of bewerkte koolhydraten bevatten. Denk maar aan klassiekers zoals macaroni met kaas en hesp of pizza. Het is daarom raadzaam om de voedingswaarden van maaltijden goed te checken om bewust en geïnformeerd te kiezen voor gezondere opties. Kijk zo naar de hoeveelheid groenten, de balans tussen onverzadigde en verzadigde vetten, het aantal eiwitten en vezels, enzovoort. Zo zet je, ook op drukke dagen, makkelijk een voedzame maaltijd op tafel.

Dafna Tsadok-Hai, diëtiste bij Factor, legt uit: “Het weekmenu van Factor bestaat uit maaltijden die per portie minimaal 150 gram groenten bevatten en voornamelijk op basis van volkorenproducten, gezonde eiwitbronnen en zoveel mogelijk verantwoorde bereidingsvetten zijn samengesteld. Bij het ontwikkelen van onze vers bereide opwarmmaaltijden, houden we ons aan de gezondheidsrichtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zo zit er nooit meer dan twee gram zout in onze maaltijden.”

Gaat de voedingswaarde verloren door een maaltijd op te warmen in de magnetron?

Meer dan een kwart van de Vlamingen (28%) denkt dat vitaminen en mineralen verdwijnen als je een maaltijd opwarmt in de microgolf. Maar voedingsstoffen gaan tijdens het koken altijd deels verloren, ongeacht de methode. Hoe langer je eten verhit, hoe meer je verliest. Omdat de microgolf meestal sneller werkt dan andere kookmethodes, blijven vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen vaak beter behouden. Het opwarmen van voeding in de microgolf is daarom juist de meest aanbevolen manier van opwarmen.

Welke materialen zijn veilig voor gebruik in de microgolf?

Een veelgestelde vraag bij het bereiden van maaltijden is welke verpakkingsmaterialen veilig zijn voor gebruik in de microgolf. Het is belangrijk om te weten dat niet alle soorten plastic hiervoor geschikt zijn. Controleer daarom altijd of de verpakking gemaakt is van CPET (Crystal Polyethylene Terephthalate). Dit materiaal wordt vaak gebruikt voor maaltijdverpakkingen omdat het speciaal is ontworpen voor hittebestendigheid en voedselveiligheid. Bovendien bevat CPET geen schadelijke kunststofdeeltjes, waardoor je maaltijden volledig veilig kunt opwarmen.

Naast CPET zijn er ook andere materialen die veilig zijn voor gebruik in de microgolf, zoals hittebestendig glas, ongeglazuurd keramiek en siliconen. Deze materialen zijn uitstekend geschikt voor het verhitten van voedsel, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schadelijke stoffen.

Aan de andere kant zijn er bepaalde materialen die je absoluut moet vermijden. Vermijd plastic verpakkingen gemaakt van polystyreen of die BPA bevatten. Ook verpakkingen die niet expliciet aangeven dat ze veilig zijn voor gebruik in de microgolf, moeten gemeden worden. Door goed op de materialen te letten, kun je met een gerust hart je maaltijden opwarmen.

Kunnen opwarmmaaltijden ook vers zijn?

Opwarmmaaltijden kunnen zeker vers zijn, maar dat hangt af van hoe ze worden bereid, verpakt en bewaard. Factor bereidt de maaltijden bijvoorbeeld pas nadat je ze hebt besteld en koelt deze nadien met een speciale techniek om de temperatuur onder vier graden te houden. Deze temperatuur wordt bewaard tot aan de levering, om de versheid te garanderen. Thuis kun je de maaltijden tot ongeveer zeven dagen in de koelkast bewaren. Raadpleeg ook altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking voor de exacte bewaartermijn. 

Zijn opwarmmaaltijden ook geschikt voor mensen met speciale dieetvoorkeuren?

Opwarmmaaltijden kunnen zeker passen binnen specifieke dieetwensen, maar je moet goed opletten. Lees altijd zorgvuldig de voedingswaarden en ingrediënten op het etiket om te controleren of de maaltijd aansluit bij jouw dieet. “Bij Factor bieden we een breed assortiment aan maaltijden voor verschillende diëten, zoals caloriearm, eiwitrijk, keto of pescotarisch”, zegt Tsadok-Hai. “Onze keto-maaltijden, bijvoorbeeld, bevatten maximaal 15 gram koolhydraten per portie, met een uitgebalanceerde hoeveelheid eiwitten, vetten en ten minste 150 gram groenten, zonder in te boeten op smaak.” µ