Kant-en-klaarmaaltijden tijdens drukke dagen

De feestdagen komen eraan, en dat betekent niet alleen sfeer en gezelligheid, maar ook heel wat planning en stress. Tussen het zoeken naar cadeaus en het opzetten van de kerstboom blijft er vaak weinig tijd over om doordeweeks gezond te koken. Uit onderzoek van iVOX in opdracht van het ready-to-eat-merk Factor blijkt dan ook dat 34% van de Vlamingen wel vaker gezond wil koken, maar simpelweg de tijd niet vindt. Voor een kwart (26%) zorgt koken zelfs voor extra stress. Tegelijkertijd winnen opwarmmaaltijden aan populariteit: meer dan driekwart (77%) van de Vlamingen kiest ervoor omdat ze handig en tijdbesparend zijn tijdens drukke dagen.

Hoewel velen de feestdagen als “the most wonderful time of the year” beschouwen, zorgt de aanloop ernaartoe vaak voor de nodige kopzorgen. Vlamingen vinden het lastig om naast alle kerstvoorbereidingen ook nog eens elke dag verse maaltijden te koken. Een derde (34%) wil wel vaker gezonder koken, maar vindt er simpelweg geen tijd voor. Voor een kwart van de Vlamingen (26%) veroorzaakt koken zelfs extra stress.

“Tijdens de drukte van de feestperiode draait het niet om perfectie, maar om balans”, zegt Dafna Tsadok-Hai, diëtiste bij Factor. “Met een maaltijdplan en een paar Factor-maaltijden creëer je rust en overzicht. Zo maak je gezonde keuzes op drukke dagen en kun je zonder schuldgevoel genieten van de feestmaaltijden.”

Kant-en-klaarmaaltijden winnen aan populariteit

Door dat tijdgebrek grijpt vier op de tien Vlamingen naar kant-en-klaarmaaltijden, een trend die steeds meer in de lift zit. Volgens het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) groeide het marktaandeel van kant-en-klaarmaaltijden in 2023 naar 9%, ten opzichte van 6% in 2014. Meer dan driekwart (77%) van de Vlamingen kiest ook voor kant-en-klaarmaaltijden omdat ze snel, makkelijk en tijdbesparend zijn, vooral tijdens drukke dagen.

Een gezond alternatief

Ondanks de groeiende populariteit van kant-en-klaarmaaltijden, blijft de vraag of ze wel écht gezond zijn. Driekwart van de Vlamingen (75%) wil namelijk ondanks de tijdsdruk gezond blijven eten, al vindt de helft (51%) het moeilijk om de juiste voedingswaarden te berekenen.

“Het klopt dat niet elke opwarmmaaltijd even gezond is”, zegt Tsadok-Hai. “Opwarmmaaltijden zoals pizza of macaroni met kaas en hesp bevatten vaak te veel zout, bewerkte koolhydraten en verzadigd vet. Daarom is het belangrijk om steeds de voedingswaarden op de maaltijd te checken en bewust te kiezen voor gezondere opties. Onze maaltijden zijn bijvoorbeeld samengesteld door diëtisten, bevatten minstens 150 gram groenten, maximaal 700 calorieën, voornamelijk volkorenproducten, gezonde eiwitbronnen en zo veel mogelijk gezonde bereidingsvetten. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de juiste voedingswaarden, want ze voldoen aan de richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Een makkelijke oplossing voor iedereen die gezond wil eten, ook met weinig tijd.”