Ondertussen weet je het al: lopen, dat is het opnieuw aanleren van enkele automatismen: ademen, je ademhaling afstemmen op je passen, je grenzen leren kennen, … Samen met Garmin stelt Running coach Hélène Allard je een onontbeerlijke derde stap voor om goed voorbereid aan de start van de 20km van Brussel te verschijnen: een beheerste houding en looppas. Niet alleen om met stijl te lopen, maar vooral om je rug en je knieën te sparen en je energie te vergroten. Je prestaties zullen automatisch verbeteren.
Ben je je bewust van je houding?
Ieder van ons buigt een beetje voorover. Onze armen zorgen voor evenwicht en bewegen synchroon maar tegenovergesteld met onze benen. Bij het lopen wordt deze beweging nog versterkt.
Vaak verliezen we deze natuurlijke houding; we krommen onze rug, laten ons hoofd naar onze borstkas zakken of laten onze armen langs ons lichaam hangen. Het goede nieuws is dat je opnieuw een goede houding en looppas kunt aanleren. Lopen is een goede manier om de wereld anders te zien, met geheven hoofd. Door je houding en looppas goed te beheersen, ga je je opnieuw op een meer natuurlijke manier voortbewegen, en zal je verrassend meer energie krijgen.
Mijn houding: waar blijf ik met mijn armen?
Houd je armen in rechte hoek met je bovenlichaam, dat je lichtjes naar voren buigt. In het begin voelt dat wellicht wat vreemd aan, maar naarmate je meer oefent en je spieren sterker worden, zal je deze houding als heel natuurlijk ervaren.
Tracht losjes te bewegen, maar toch gecontroleerd. Vermijd dat je bovenlichaam alle kanten op gaat en houd het hoofd recht: kijk recht voor je uit op een afstand van 15 à 20 m, je bovenlijf rechtop, met ontspannen schouders. Zo kan je borstkas beter uitzetten en krijg je meer lucht.
Mijn looppas: hoe plaats ik mijn voeten?
Bij het stappen plaatsen we eerst onze hielen en rollen we onze voeten af tot de toppen van onze tenen. Dat voelt natuurlijk aan. Voor een beginner is dit een interessante looppas. Maar een ervaren loper landt beter op zijn voorvoet. In het begin voelt dit onwennig aan en veroorzaakt het in sommige gevallen zelfs extra spierpijn. Maar eenmaal het een gewoonte wordt, vermindert het blessures en stuwt de beweging je vooruit waardoor je prestaties verbeteren.
Het belangrijkste is dat je tijdens het lopen niet plat op je voeten landt, want zo kun je geen schokken opvangen.
Met de Forerunner 935 van Garmin kan je zelfs je grondcontacttijd meten. Waarom dat belangrijk is, legt Meb Keflezighi, Amerikaans atleet gespecialiseerd in lange afstanden, uit in de onderstaande video.
Loop met hart en ziel
Als sportpartner bij uitstek hoefde Garmin er niet lang over na te denken om sport te combineren met solidariteit en om harten te doen kloppen voor anderen. Hun actie #heartbeat20k nodigt lopers uit om tijdens de 20km van Brussel, te lopen met een Garmin-hart, dat ze op het einde van de run kunnen bevestigen op de Wall of Hearts, ten voordele van verenigingen die zich inzetten voor kinderen met een hartziekte: Nos enfants cardiaques en Keten van Hoop. Ieder hart op de muur is goed voor een gift van 50 cent. Na het succes van vorig jaar verwacht Garmin dit jaar 25.000 harten te verzamelen.