Artists & Athletes: The Hill They Climb

Kunstplatform WARP kruidt het olympisch jaar met de vijfde editie van Coup de Ville. Vijf weken lang, van 13 april tot 19 mei, palmt het kunstenparcours het centrum van Sint-Niklaas in met zijn nieuwe tentoonstelling ‘Artists & Athletes: The Hill They Climb’. Verspreid over negen bijzondere locaties kan je er kunstinstallaties en -uitvoeringen bewonderen van zo’n veertig lokale en (inter)nationale kunstenaars. Deze editie legt de link tussen kunst en sport. WARP wil de obstakels die kunstenaar én sporters – van welk niveau dan ook – tegenkomen op hun pad, weergeven in verschillende kunstvormen.

Na vier succesvolle edities in 2010, 2013, 2016 en 2020 is Coup de Ville uitgegroeid tot een ​ kunstenparcours met internationale allure. Tijdens de expo bewegen bezoekers zich doorheen de kunstinstallaties van een 40-tal artiesten uit 15 verschillende landen. De Nederlandse kunstenares Eva Spierenburg bijvoorbeeld onderzocht de sterktes en zwaktes bij verschillende atleten en G-sporters. Die brengt ze in beeld aan de hand van tekeningen, schilderijen, objecten en structuren.

Maar ook lokale kunstenaars blazen je ongetwijfeld van je sokkel. Zo ontwierp de Sint-Niklase Edith Ronse speciaal voor deze editie een reeks levensgrote sculpturen geïnspireerd op de verstrengeling van lichamen bij worstelaars, judoka’s en dansers. Maar ook video, architectuur, dans en andere kunstvormen komen aan bod op het parcours dat je leidt langsheen locaties die anders zelden toegankelijk zijn voor het grote publiek.

“De kunstwerken op het parcours zijn menselijk en herkenbaar. Tegelijkertijd zetten ze aan tot nadenken. Wie deelneemt, leert er sowieso iets van bij. Sport en dan vooral ​ de obstakels in sport, lopen als rode draad doorheen de expo. Ze staan symbool voor de bergen die we allemaal wel eens moeten beklimmen. Sporten, dat is dromen najagen, discipline aanhouden, bijblijven in de race, fairplay altijd vooropstellen, het hoofd bieden aan racisme,.… Inzet, doorzettingsvermogen, werkkracht, focus en authenticiteit zijn zowel bij atleten als kunstenaars belangrijk ​ om de top te bereiken”, vertelt Stef Van Bellingen, algemeen directeur van WARP.

Met een knipoog naar de Olympische Zomerspelen

Naast (inter)nationale kunstenaars worden er ook bekende en minder bekende topsporters betrokken in het parcours. Onder hen kogelstootster Jolien Boumkwo die al 21 Belgische titels verzamelde én het nationaal record op haar naam heeft staan. Haar grote droom? Deelnemen aan de Olympische Spelen deze zomer. Haar verhaal en dat van tal van andere atleten ontdek je eveneens in de expo.

Negen bijzondere locaties

De kunstwerken liggen langs een parcours van nog geen twee km in het hart van Sint-Niklaas. De tour is vlot toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Starten kan bij WARP in de Apostelstraat of in de voormalige werkhuizen van de GO-scholen. Alle negen locaties hebben een eigen karakter, en vele zijn voor het eerst sinds lang toegankelijk voor publiek. In deze editie zitten onder meer de panden van de vroegere schoenenwinkel Timmermans, en drogisterij De Walvis ​ mee in de route.