De Tourbillon, meest emblematische uitvinding van de stichter van Breguet, krijgt een nieuwe versie binnen de Marine collectie.
De tourbillon zag officieel het licht op 26 juni 1801 en ontsproot uit de wetenschappelijk georiënteerde geest van Abraham-Louis Breguet, toegespitst op de kunst van het horloge maken. Zijn uitgangspunt was de observatie dat de zwaartekracht van de aarde de regelmatige loop van uurwerken in de weg stond, omdat zij, in die tijd, voornamelijk verticaal langs het lichaam werden gedragen. Het effect van de zwaartekracht veroorzaakte variaties in de loop van het mechanisme. Om dit probleem op te lossen, kwam de oprichter van het Huis Breguet op het idee om het hele echappement in een mobiele kooi te installeren en die één volledige omwenteling per minuut te laten draaien. Op die manier werden de foutjes regelmatig gereproduceerd en gecompenseerd. Bovendien zorgde de voortdurende verandering van het contactpunt van de balansdraaipunten in hun met robijnen uitgeruste assen voor een betere smering. Deze redenering markeerde de uitvinding van de tourbillon. Meer dan 220 jaar later blijft dit horlogemechanisme zich onderscheiden als een van de meest fascinerende creaties in de horlogerie waaraan Breguet hulde brengt door het op te nemen in zijn Marine collectie.
De 42,5 mm kast herbergt kaliber 581, een ultradun uurwerk van slechts 3 mm dik met 330 componenten. Deze slankheid wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een perifere rotor. De balans slaat met een frequentie van 4 Hertz en heeft een indrukwekkende gangreserve van 80 uur. Om ervoor te zorgen dat het alle nieuwste innovaties bevat, is het kaliber uitgerust met een kooi en balansveer in silicium, een materiaal met meerdere eigenschappen waaronder weerstand tegen corrosie en slijtage, samen met ongevoeligheid voor de invloed van magnetische velden. De afwerking van het uurwerk van het nieuwe Breguet horloge wordt onthuld door de saffieren achterkant van de kast. De veertrommel is voorzien van een kompasroos. Verschillende decoraties, typisch voor de Marine lijn, zijn ook hier aanwezig. Zo bij voorbeeld een recht geribd motief.
De sunburst wijzerplaat van de nieuwe 5577 referenties is leigrijs gekleurd voor de roségouden versie en marineblauw voor het platina model. De tourbillon op 5 uur springt in het oog met zijn kooi die in 60 seconden rond zijn as draait. Om het tourbillonmechanisme te benadrukken, werd de cijferring lichtjes uit het midden geplaatst, terwijl de uurmarkeringen en de opengewerkte gouden Breguet wijzers lichtgevend zijn.
In 1814 zag Abraham-Louis Breguet, erkend als uitmuntend wetenschapper en technicus, zijn toekomst verstrengeld raken met de Franse marine. Bij koninklijk besluit werd hij dat jaar bij decreet namelijk benoemd als lid van het Bureau des Longitudes. Een van de taken van de leden van het bureau was het beheren van de problemen die gepaard gingen met het gebruik van astronomie om de lengtegraad op zee te bepalen. Een jaar later kende koning Lodewijk XVIII hem een van de meest prestigieuze titels toe: die van Chronometer-maker van de Koninklijke Marine. Vanaf dat moment voeren de vloten van de grootste ontdekkingsreizigers met Breguet-chronometers. Door de sterke banden met zowel de zeevaart als de astronomie, is dit nieuwe horloge een dubbel eerbetoon aan de oprichter van het merk.