Woontrends voor 2021

Dat huizen met tuinen en terrassen het afgelopen jaar aan belang gewonnen hebben, staat vast. Maar wat zal er het komende jaar nog gebeuren op vlak van wonen en vastgoed? De belangrijkste Belgische vastgoedspelers voorspellen hun 2021 in vijf trends.

“Coworkingplek in je eigen buurt”

“We zijn met z’n allen veel meer thuis gebleven vorig jaar en dat vertaalt zich in de zoekcriteria van de huizenjagers. Een comfortabele woning mét een aparte werkplek is een criterium dat wij zeer vaak zien terugkomen”, zegt Yves Vervliet van Heylen Vastgoed. Dat de Belgen andere woon- en werknoden hebben ontwikkeld, is ook te horen bij projectontwikkelaar ION. “Je merkt écht dat de Belgen – en zeker de Vlamingen – op zoek zijn naar zaken om hun interieur anders te kunnen indelen”, zegt CEO Davy Demuynck. “Zo krijgen onze klantenbegeleidsters vandaag meer vraag naar oplossingen zoals verschuifbare wanden of ingebouwde kasten met bureau. Een woning werd vroeger beschouwd als iets dat louter dient om in te wonen. Nu stellen velen vast dat we vaker ook van thuis kunnen en wíllen werken. Die tendens is ingezet en onomkeerbaar.” Dit zal ook zijn effect hebben op toekomstige woonprojecten, aldus Demuynck. “In toekomstige woonprojecten zal je vaker gemeenschappelijke ruimtes zien opduiken die als home offices zijn ingedeeld. Mini coworking spaces, zeg maar, waar je op je gemak kan werken, maar niet ver van huis. Die mini coworking spaces bieden je een wat meer professionele omgeving, waar je ook eens in gesprek kan raken met andere mensen.”

“Houtbouw breekt door”

De bouwsector is traditioneel een vrij grote vervuiler, maar ook hier dringt een verduurzaming zich stilaan op. De gouden oplossing ligt volgens Alexandre Huyghe van Revive in houtbouw. “Dit, en in bredere zin ook circulair bouwen en het recycleren van bouwmaterialen, zal aan populariteit winnen. We zullen dus almaar meer bouwprojecten zien die grotendeels in hout zijn opgetrokken. De Gare Maritime op de Brusselse Tour & Taxis-site is hier een mooi voorbeeld van”, zegt hij. Maar ook almaar meer woningen zullen uit dit duurzame materiaal opgebouwd worden. “Houtbouw zorgt voor een betere isolatie en het stoot minder CO2 uit dan een gebouw uit beton of staal. Het bouwproces verloopt bovendien sneller.” Er is alvast een internationale race aan de gang om de hoogste, houten wolkenkrabber neer te zetten. Momenteel staat die in Noorwegen: de Mjøstårnet is 85,4 meter hoog.

“Buitenlandse droom blijft”

“De buitenlandse droom van duizenden babyboomers blijft. En dat zal het ook in 2021 niet doen”, weet Marleen De Vijt, vastgoedexpert bij Azull. Alles in totaal hebben dit jaar al 2.283 Belgen een Spaans verblijf gekocht, of gemiddeld acht per dag. Al verwacht Azull dat dat aantal volgend jaar nog hoger zal zijn. “Wanneer we opnieuw, zullen honderden Belgen opnieuw hun Spaanse droom willen vervullen. Ze willen straks volop genieten en extra tijd doorbrengen met kinderen en kleinkinderen in een Spaanse casa. Daarbij zal nieuwbouw bovendien een nog grotere rol spelen dan voor corona.”

“Wonen en werken in monumenten”

Gare Maritime en The Dome in Brussel, de Boerentoren in Antwerpen, of nog de Weylerkazerne in Brugge. “Ons rijke patrimonium vindt steeds meer een tweede adem”, zegt Thibaut De Vos, bestuurder van VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten. “Wonen en werken in monumenten die met respect gerestaureerd zijn en aan alle moderne vereisten voldoen op vlak van duurzaamheid, comfort en energievoorziening breekt in 2021 nog sterker door. Steden en gemeenten zijn er zich steeds meer van bewust dat ze efficiënter met ruimte en leegstaande gebouwen kunnen omgaan. Tegelijk zijn gezinnen en bedrijven vaker gewonnen voor de schoonheid, kracht en charme die historische monumenten bieden.” Dat deze trend in opmars is, is ook iets dat Heylen Vastgoed opmerkt: “Het is onder andere kostenefficiënter want de totale projectkosten liggen lager dan bij nieuwbouw. De zes procent BTW bij renovatie stimuleert dit ten slotte ook.”

“CO2-neutraal bouwen wordt de norm”

In 2021 wordt de strijd tegen fossiele brandstoffen verder gevoerd. “Ook voor het verwarmen van onze gebouwen en onze woningen”, vertelt Bart Vanderdonckt, CEO van projectontwikkelaar Steenoven. “Het komende jaar zal er in ontzettend veel bouwprojecten gebruik worden gemaakt van een warmtenet. Zo kan je bijvoorbeeld restwarmte die vrijkomt van een afvalverbrandingsinstallatie gebruiken om woningen te verwarmen en de temperatuur van je douche te regelen. Steenoven zet al jaren in op duurzaamheid en heeft deze nieuwe techniek dan ook met veel enthousiasme omarmd, onder meer in het stadsvernieuwingsproject Roelevard in Roeselare. Zo verlagen we de CO2-uitstoot, wat goed is voor het klimaat. Bovendien is deze techniek heel betrouwbaar en niet duurder dan verwarmen met aardgas”, klinkt het.