De Belg schat zijn/haar eigen fysieke en mentale gezondheidsniveau laag in: maar liefst 1 op de 4 noemt de eigen fysieke gezondheid ‘slecht’, 1 op 5 voelt zich niet gelukkig en 1 op 4 zit fysiek niet goed in z’n vel. Dat blijkt uit een bevraging van Zespri Kiwifruit bij 2.000 Belgen, in samenwerking met onderzoeksbureau iVox. Het onderzoek wijst ook op een duidelijke correlatie met slechte eetgewoontes en te weinig beweging.
“Dat gebrek aan fysieke en mentale welzijn uit zich op een aantal heel concrete manieren”, zegt Kirsten Pint, Marketing Manager Benelux bij Zespri Kiwifruit. “Onze Nationale Vitaliteitscheck toont bijvoorbeeld aan dat 1 op 4 Belgen op maandag al aftelt naar het weekend en dat 3 op 10 buiten adem is na het oplopen van een trap. Dat zijn toch verontrustende cijfers met een erg negatieve impact op de algehele levenskwaliteit van zoveel mensen. Daarom vinden we het zo essentieel om dit onder de aandacht te brengen.”
Regelmatige eetgewoontes leiden tot een hogere vitaliteitsscore
Vitaliteit wordt hoofdzakelijk beïnvloed door eetgewoontes, beweging en ontspanning, zowel op het vlak van vrije tijd als sociale relaties. In het onderzoek scoren de Belgen op al deze aspecten dan ook erg matig. Kirsten Pint: “Neem nu onze eetgewoontes: 8 op de 10 wíl wel gezonder eten, maar velen slagen daar niet in – zo eet slechts de helft van de Belgen (47%) elke dag fruit. Ook opvallend: 1 op 4 eet fruit om zo de vettige maaltijd die eraan vooraf ging te compenseren.”
Verder inzoomend blijken vooral onze ontbijtgewoontes aan verbetering toe. Van zij die ontbijten – wat slechts de helft van de Belgen effectief doet – werkt 1 op 5 die maaltijd snel-snel binnen, soms zelfs op het werk of onderweg. Soms (20%) bestaat dat ontbijt uit niks meer dan een koek of ontbijtreep. Over de relatie met gezondheid is de enquête ook duidelijk: mensen met regelmatige eetgewoontes, zoals een dagelijks ontbijt, voelen zich vitaler dan mensen zonder.
65 procent wil meer sporten
Ook beweging en vrije tijd zijn belangrijke factoren voor onze algehele vitaliteit. Hoewel ongeveer de helft van de Belgen (52%) zichzelf een goede fysieke gezondheid toeschrijft, geeft 65 procent aan meer te willen sporten. 70 procent zegt dat ze zich zo beter in hun vel en energieker zouden voelen. Sporten geeft ook energie die ons helpt bij onze mentale veerkracht. En die hebben we duidelijk nodig, want een kwart van de Belgen geeft onvoldoende mentale ruimte aan als reden waarom ze soms buiten proportie reageren op iets. “Jezelf pushen om toch enkele minuten per dag te bewegen, al is het even het blokje om wandelen, kan al een groot verschil maken”, zegt Kirsten Pint. “Duidelijk een uitdaging voor veel mensen, aangezien beweging voor de meerderheid (60%) geen prioriteit is.”
Ook vrije tijd kan vaker en vooral beter ingepland worden. Slechts 1 op de 3 last regelmatig ‘me time’ in, en helaas vaker fout dan juist: scrollend op de gsm bijvoorbeeld. En hoewel 9 op de 10 aangeeft energie te krijgen van sociale interacties, spreekt bijna de helft (45%) van de Belgen hoogstens 1 keer per maand af met vrienden. Kirsten Pint: “Uiteraard is sociale interactie meer dan dat, maar het toont wel aan dat we vaak de tijd niet vinden of maken om voldoende sociale contacten te hebben. Dat die zo belangrijk zijn, blijkt ook uit ons onderzoek: Belgen met een gevarieerde sociale kalender hebben een hogere vitaliteitsscore.”
Test je eigen vitaliteit
Uit de bovengenoemde resultaten en hun relatie tot de algehele vitaliteit van de Belg, kan je besluiten dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Belgen die hun vitaliteit willen berekenen en nieuwsgierig zijn naar wat ze (nog) beter kunnen doen, kunnen terecht op de gloednieuwe vitaliteitswebsite “Fit en Vol Pit” van Zespri. Je kan er jouw resultaten vergelijken met die van het nationale onderzoek. Bovendien vind je er ook inspiratie om zelf aan de slag te gaan, zoals tips & tricks van experts die je uitleggen wat je kan doen om je mentale en fysieke welzijn te verbeteren.