Talent kent geen vervaldatum

De druk op de arbeidsmarkt is groot. Werkgevers zoeken intensief naar geschikte profielen. Werkgevers trekken het liefst jong talent aan. Vaak doen organisaties dat met oog op de toekomst, maar dat is niet altijd terecht. Meer ervaren professionals beschikken over waardevolle knowhow, scherpe soft skills en zorgen voor evenwicht in een team. Myriam Warson, HR-specialiste bij rekruteringsexpert Hays, oppert flexibele carrièreplanning als middel om krapte te verminderen.

Een hoge uitstroom van professionals en een vergrijzende arbeidspopulatie zetten druk op de arbeidsmarkt. Bedrijven zoeken naarstig naar talent. Toch zoeken ze vaak naar jonge mensen. Vaak is dat in dezelfde talentpool met een war for talent tot gevolg. De aanwerving van ervaren profielen lijkt – onterecht – minder aantrekkelijk. Myriam Warson, HR-specialiste bij rekruteringsexpert Hays: “Werkgevers moeten voor ogen houden dat een job voor het leven niet meer bestaat. Professionals bewegen zich nu eenmaal meer op de arbeidsmarkt dan vroeger. Talent heeft echter geen vervaldatum. Durf ervaring in te schakelen.”

De voordelen van ervaren medewerkers zijn talrijk. “Oudere medewerkers hebben uitgediepte soft én hard skills, een omvangrijk netwerk uitbouwen en ze ondervonden dat levenslang leren op de werkvloer noodzakelijk is om mee te zijn. Hun motivatie is vaak groot om zich bij te scholen en over de juiste competenties te beschikken. Om succes te boeken zet je als werkgever best in op kruisbestuiving tussen jong en oud. Verschillende generaties leren elkaar de ontbrekende hard én soft skills op de werkvloer.”

Carrièrepauze ≠ carrièrestop

Willen organisaties medewerkers aantrekken die voor toegevoegde waarde zorgen, dan moet er gekeken worden naar de competenties en niet naar leeftijd. Toch is de shift om oudere en ervaren werknemers in te schakelen, nog niet voltrokken. “Wanneer professionals vandaag een carrièrepauze inlassen, belemmert die beslissing hun kansen bij terugkeer. Dat moet anders”, aldus Warson. “Net zoals medewerkers hun verloningspakket op basis van hun specifieke wensen kunnen samenstellen, zouden professionals ook de kans moeten krijgen om zelf hun carrière te plannen. Op die manier kunnen ze hun volledige aandacht richten op het werk of bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode op hun gezin zonder aantrekkelijkheid te verliezen op de arbeidsmarkt.”

Of flexibele carrièreplanning de druk op de arbeidsmarkt kan verlichten? Myriam Warson is alvast overtuigd: “De autonomie die gepaard gaat met flexibele carrièreplanning motiveert mensen om levenslang te leren en competenties aan te scherpen. Mensen willen mee zijn. Dat is alleen maar gunstig voor bedrijven en verlicht de zoektocht naar witte raven op de arbeidsmarkt.”