Jonge gezinnen blijven opnieuw minder lang in onze centrumsteden hangen. Zo neemt de stadsvlucht in Leuven en Mechelen sinds 2016 met gemiddeld 48 procent toe. In Gent verlieten vorig jaar zelfs 2.183 meer jonge gezinnen de stad dan dat er bijkwamen, dat was op 10 jaar tijd nooit zo hoog. Het lijkt erop dat jonge gezinnen almaar meer plaats moeten maken voor kapitaalkrachtigere senioren. De reden? 65+’ers kunnen de hoge woningprijzen in het centrum wel aan. Millennials vluchtten bijgevolg naar de stadsrand die op haar beurt in sneltempo verstedelijkt.
Na enkele jaren van lichte vertraging schakelt de stadsvlucht bij jonge gezinnen in Vlaanderen opnieuw een versnelling hoger. In acht van de dertien centrumsteden neemt de stadsvlucht naar de rand ferm toe. Antwerpen is traditioneel de stad waar de exodus van jonge gezinnen het hoogste ligt: het aantal in 2018 is dan ook het op een na hoogste: 8.183 millennials ruilden de grootstad toen in voor een gemeente in de rand terwijl er maar 4.780 bijkwamen, een verschil van 3.403. Ter vergelijking: in 2015 waren dat er nog maar 2.629. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Statbel die vastgoedontwikkelaar Immpact kon inkijken en analyseren.
Opvallend: de meeste jonge gezinnen kiezen nog meer dan enkele jaren geleden om te vertrekken uit centrumsteden als Gent, Leuven, Mechelen, Roeselare, Kortrijk, Turnhout, Oostende en Antwerpen. Waar de cijfers in 2014 nog een lichte afname van de stadsvlucht vertoonden, is dat sinds 2017 dus opnieuw anders. Vooral Gent springt eruit: daar lag het aantal jonge gezinnen die de stad ontvluchten nooit zo hoog in de laatste tien jaar. Ook Leuven valt op. Daar vertrokken maar liefst 1.307 jonge gezinnen meer dan dat er in 2018 bijkwamen. Ter vergelijking: in 2016 lag dat aantal nog maar op 858.
Aalst is de beste van de klas
Niet in alle centrumsteden neemt de stadsvlucht toe. In Hasselt en Genk vertrokken er in 2014 nog respectievelijk 226 en 133 jonge gezinnen. Vandaag zijn dat er nog maar 24 en 53. Ook Brugge doet het vrij goed. De beste leerling van de klas is zonder twijfel Aalst. In plaats van vertrekkende gezinnen, komen er in de Oost-Vlaamse centrumstad almaar meer jonge gezinnen bij: sinds 2015 hebben zich hier maar liefst 587 meer jonge gezinnen gesetteld dan dat er vertrokken. Ook die andere Oost-Vlaamse centrumstad, Sint-Niklaas, wint aan populariteit bij de millennials.
Instroom 65+’ers
Tegelijk met de stadsvlucht van de jonge gezinnen lijkt het erop dat almaar meer 65+’ers langer blijven wonen in de centrumsteden. Vooral in Mechelen en Gent is dit het geval. Zo bleven er in Gent vorig jaar zo’n 17 procent meer senioren in de stad wonen als in 2017. Oostende is dan weer de place to be voor senioren. Daar komen elk jaar tientallen 65+’ers bij die willen genieten van hun oude dag aan de kust. Ook het grotere aanbod van serviceflats en assistentiewoningen in de steden speelt hier volgens experten een rol in.
Oplossing?
Veel projectontwikkelaars proberen die trend te kantelen met betaalbare projecten in de stad, al gebeurt het nog veel te weinig. Een goed voorbeeld van een nieuwbouwproject dat de jonge gezinnen in de stad wil houden, is project Doktoren – een nieuwbouwproject van 154 woningen aan het Antwerpse Eilandje, vlak aan Park Spoor Noord. Met prijzen rond de 200.000 euro mikken de flats in de Doktoren in de eerste plaats op jonge gezinnen en starters. Appartementen met 1 slaapkamer zijn te koop vanaf 169.000 euro en wooneenheden met 2 slaapkamers vanaf 209.000 euro. Begin 2019 zijn de werken bovengronds gestart en eind 2020 trekken de eerste bewoners erin.