Omscholing oplossing voor krappe arbeidsmarkt?

Volgens een poll van rekruteringsspecialist Hays start 43% van de afgestudeerden in een job die niet aansluit bij zijn of haar diploma. Bij 15% daarvan was dat een bewuste keuze. Dat cijfer is opvallend en heeft volgens het bureau te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. “De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bedrijven zich anders gaan positioneren en meer opleidingen voorzien om vacatures in te vullen. Dit kan kandidaten overtuigen om voor een job te gaan die niet in het verlengde ligt van hun studies.”

Rekruteringsspecialist Hays ging na of werknemers in ons land meteen een job starten binnen hun studiegebied. Bij 57% van de respondenten was het antwoord positief, 28% vond geen opportuniteit die aansluit bij zijn of haar studies en 15% koos bewust voor een job in een andere sector.

Elise Denecker, Head of People & Culture bij Hays: “Deze cijfers zijn opvallend. 43% van de bevraagden komt terecht in een sector die niet aansluit bij zijn studies. 15% hiervan kiest er bewust voor, vaak wanneer ze na het volgen van een algemene studierichting weinig arbeidsmogelijkheden zien. Op je 18 jaar is het immers niet gemakkelijk om te weten welke richting je uit wil. Vandaar dat velen voor een studierichting kiezen waarmee ze later verschillende kanten mee op kunnen. Denk maar aan iemand die rechten gestudeerd heeft en nadien een commerciële functie uitoefent bij een bank. Maar een ander deel, in 28% van de gevallen, is verplicht om te kijken naar jobs die aansluiten op een ander studieveld. Veel bedrijven kiezen liefst voor mensen met een eerste relevante werkervaring in plaats van een schoolverlater. Maar de tijd om schoolverlaters de laan uit te sturen is voorbij.”

On the job learning om openstaande vacatures in te vullen

Hays merkt op dat meer en meer bedrijven jongeren ervaring laten opdoen tijdens opleidingen of stages op de werkvloer. “We merken wel een mindswitch op bij onze klanten. Heel wat bedrijven hebben vandaag een uitgebreid aanbod aan opleidingen en trainingen, waardoor de kandidaat alle kennis ‘on the job’ vergaart. Dat is een prima manier om openstaande vacatures, denk aan knelpuntberoepen, in te vullen en de kloof tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs te dichten”, vertelt Elise. Niet alle bedrijven zijn in de mogelijkheid om doorgedreven opleidingen te geven. Maar een kandidaat weigeren omdat hij op een bepaald vlak kennis te kort komt, is voor Hays uit den boze. “De kandidaat die aan alle eisen voldoet bestaat niet. We moedigen onze klanten daarom aan om, wanneer de kandidaat niet over alle kennis en ervaring beschikt die nodig is om een job uit te oefenen en er geen budget is voor opleidingen, de kandidaat de kennis al doende te laten opdoen”, vertelt Elise.

Omscholing

Heel wat bedrijven starten hun eigen opleidingscentrum. Vooral in knelpuntberoepen zoals technische jobs en jobs in de ICT. Maar ook andere sectoren voelen druk. De arbeidsmarkt wordt in steeds meer sectoren kandidaatgedreven. Hays spreekt uit ervaring. “We zullen op termijn ons aantal recruiters verdubbelen en die zoektocht is niet makkelijk. Daarom promoten we via onze Hays Academy de job als recruiter, ongeacht je opleiding of leeftijd. Zo konden we al mensen met een andere achtergrond, denk maar aan boekhouding onboarden.”