De veterloze Nike Air Sock Racer werd oorspronkelijk in 1986 uitgebracht als marathonschoen en was zijn tijd ver vooruit. Hij was immers een inspiratiebron voor verschillende innovaties van Nike, die niet enkel hardlopers ten goede zouden komen. Het elastische bovenwerk met mesh‑structuur, dat twee bandjes heeft voor extra ondersteuning, kwam later ook terug in de Nike Flyknit. De flexibele pasvorm werd opnieuw gebruikt in de Nike Free. Aangezien schoenen in die tijd doorgaans werden gemaakt van nylon, suède en rubber, was dit model een vreemde eend in de bijt… op een positieve manier.
Designer Bruce Kilgore wilde niet kiezen tussen comfort en prestaties. Hij combineerde een zool van polyurethaanfoam met een middenzool met Air‑demping over de volledige lengte. Verder gaf hij de schoen een felle kleurencombinatie: zwart en tour yellow. Samen met de gedurfde reclamecampagnes kreeg de schoen een culturele lading. De advertenties bevatten slogans als “Still Crazy After All These Years”. Als promotiestunt kregen klanten ook zwart‑gele ‘bijensokken’ en een T-shirt die de Sock Racer als hardloopschoen in de kijker zette. In 2014 werd een HTM‑versie van de schoen uitgebracht als deel van het pakket “Genealogy of Free”. Een onmiskenbare voorloper van de Nike Free‑technologie dus.
Vandaag krijgen alle innovaties van het originele model een moderne invulling met de Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit. In het bovenwerk wordt voor de eerste keer Nike Flyknit gebruikt voor een betere ventilatie en ideale pasvorm. Bovendien krijgt de schoen zo in een oogwenk een ander kleurtje. De originele sluitbandjes werden iets dikker gemaakt. Het ene bandje voorkomt dat de hardloper te ver naar voren glijdt, terwijl het andere midden‑ en zijwaartse steun biedt. De lichtere Nike Ultra‑buitenzool bevat foam met twee dichtheden en een groevenpatroon met een knipoog naar Nike Free. In de hiel zit ingekapselde Air‑demping.