Iedereen ervaart wel eens een baaldag op de werkvloer. Ook als leidinggevende krijg je af te rekenen met opdoffers. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker uit jouw geolied team beslist om te stoppen. Een moedige beslissing van je collega, maar hoe reageer je als leidinggevende het best op dat ontslag? Rekruteringsexpert Hays geeft tips.
Een baaldag op de werkvloer overkomt iedereen weleens. Stel je voor: een medewerker van jouw team beslist om een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan. Leuk voor die persoon, maar balen voor jou als leidinggevende en je team.
“Een ontslag schrikt leidinggevenden vaak op. Als werkgever investeerde je in de ontwikkeling van je collega en beschouwde je de persoon als een waardevolle schakel in je team. Het is dan jammer om iemand te zien vertrekken. Ook moet je het team voorbereiden op verandering. En dat is niet altijd makkelijk”, legt Elise Denecker, Head of People & Culture bij Hays, uit. “Toch is het belangrijk om gepast en rustig te reageren op het nieuws. Je wilt immers geen bruggen opblazen”, vervolgt Denecker.
Hoe reageer je best als leidinggevende wanneer een collega uit je team opstapt? Rekruteringexpert Hays geeft 5 tips.
Keep calm and carry on
Hoe zwaar het nieuws ook valt, de zaken gaan voort. Denk positief en vertrouw op een goede afloop. Je vindt zeker en vast een oplossing. Vat deze situatie aan als een nieuw begin. Evalueer de functie en stuur waar nodig de focus van de vrijgekomen rol bij. Het kan een uitgelezen moment zijn om een andere teamgenoot een welverdiende promotie te geven.
Neem het niet persoonlijk op
Het is gemakkelijk om je als manager beledigd te voelen als een medewerker ontslag neemt. Loop echter niet op de feiten vooruit. Het ontslag ligt immers niet per se aan jou of aan jouw leidinggevende skills. De beslissing om een werkgever vaarwel te zeggen is erg persoonlijk. De beweegredenen zijn daarom vaak heel verschillend en afhankelijk per persoon.
Luister en leer bij
Zoek uit waarom je collega echt vertrekt. Luister naar zijn of haar verhaal. Kan je lessen leren voor de toekomst? Legt dit vertrek ingewortelde problemen bloot waarvan je nog niet op de hoogte was? Grijp deze kans en onderneem actie om toekomstige ontslagen te voorkomen. Lijkt het ontslag van jouw collega een impulsieve beslissing? Breng in kaart naar wat hij/zij op zoek is en overweeg een alternatief voorstel.
Breng je team op de hoogte
Formaliseer het ontslag en breng zo snel mogelijk je team op de hoogte. Niet alleen directie en HR, maar ook naaste collega’s. Als leidinggevende doe je er goed aan om stabiliteit in de groep zoveel mogelijk te herstellen. Stel collega’s gerust en zorg voor ondersteuning tijdens de overgangsperiode. Houd vinger aan de pols met je team. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe reacties.
Eind goed, al goed
Plan een exitgesprek met je medewerker. Dit laat je toe om zijn/haar vertrek helemaal te begrijpen en je collega op een positieve manier te laten vertrekken. Blijf ook na het vertrek van je collega in contact met elkaar. Je weet immers nooit of paden in de toekomst opnieuw zullen kruisen!